Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel Wielrennen
Wielrennen

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel

Veertien stuks in totaal, daar zullen de Nederlandse wielerfans het dit jaar mee moeten doen. De inbreng vanuit Nederland is flink qua kwantiteit, maar toch ook vooral op het gebied van kwaliteit. Wie starten er en met welke ambities? In de Leiderstrui zet alle landgenoten op een rijtje.

Jumbo-Visma en Team DSM zijn met drie Nederlanders in de gelederen hofleverancier dit jaar. Intermarché-Wanty-Gobert en BORA-hansgrohe komen elk met twee mannen uit Nederland aan de start. Tellen we daar één Nederlander bij Alpecin-Fenix, INEOS Grenadiers, Bahrain Victorious en Trek-Segafredo bij op en we komen uit op veertien. Veertien klasbakken, welteverstaan.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten gele trui
Favorieten groene trui
Favorieten bollentrui
Favorieten witte trui
Tour de France pooltips

Steven Kruijswijk (34 jaar, Jumbo-Visma)

We beginnen bij de enige Nederlandse ploeg in het peloton: Jumbo-Visma. Het team doet z'n naam eer aan, met drie Nederlanders in de gelederen. Steven Kruijswijk is van hen de belangrijkste man. De 34-jarige man uit Nuenen maakt zich op voor z'n zesde Tour de France en vooral aan zijn laatste twee deelnames beleefden we veel plezier. In 2018 was hij de man die bijna een solo van dik zeventig kilometer uit z'n benen wapperde, met aankomst op Alpe d'Huez. Z'n benen waren zo goed, dat hij vijfde werd in het eindklassement, één plekje achter Primoz Roglic.

Een jaar later keerde hij terug, in de vorm van zijn leven. Kruijswijk leverde met een derde plaats en wat hadden we graag geweten wat er nog meer in had gezeten, als de derde week door de vele regenval niet was onthoofd... Kruijswijk weer voor een klassement dit jaar dan? Nou, waarschijnlijk niet. De klimmer toonde in nog geen enkele koers hoogvorm dit seizoen, een vijftiende plaats in de Dauphiné was zijn beste resultaat. Bij Jumbo-Visma gaan alle ballen normaal gesproken op Roglic, van meerdere kopmannen wordt eigenlijk nergens gesproken. Als Kruijswijk, zoals zijn ploeg al aangaf, inderdaad op training de vorm heeft gevonden, sluiten we echter een goed klassement niet uit. Jumbo-Visma gaat per slot van rekening de koers niet controleren, dus Kruijswijk kan in de schaduw van Roglic misschien wel heel lang blijven dromen!

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Steven Kruijswijk

Mike Teunissen (28 jaar, Jumbo-Visma)

Mocht Kruijswijk toch uiteindelijk als echte knecht worden uitgespeeld, dan voegt hij zich bij Jumbo-Visma bij twee landgenoten. Mike Teunissen is één van hen. De 28-jarige allrounder kampte bijna een jaar met allerlei blessureleed, maar eindelijk is hij fit en klaar om te schitteren. In de laatste Tour die hij reed - die van 2019 - pakte hij verrassend de eerste etappe en daarmee de gele trui. Zover zal het dit jaar toch niet komen. Allereerst heeft Teunissen nog weinig ritme na z'n blessures en zijn rol is ook heel anders. Naar eigen zeggen moet hij op drie manieren van dienst zijn.

De belangrijkste taak zal Roglic zijn, die moet Teunissen in de vlakke etappes uit de problemen zien te houden. Als het even moet, zal Teunissen daarbij ook kopwerk moeten doen in het peloton, samen met Tony Martin. En dan is er nog Wout van Aert, die graag mee wil doen in wat sprints. Teunissen heeft zich voor Dylan Groenewegen al als een ideale leadout bewezen. Van Aert hoeft alleen maar zijn wiel te houden in de finale en mag het dan laten zien. 'Ik zal mijn handen meer dan vol hebben aan deze taken. Dus dan nog met een eigen agenda rondrijden is niet de bedoeling en ook niet mogelijk', aldus Teunissen.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Teunissen in het geel, in de Tour van 2019.

Robert Gesink (35 jaar, Jumbo-Visma)

Er was een tijd dat Robert Gesink als absolute kopman naar grote rondes toe werkte, maar die tijd ligt al jaren achter hem. Gesink is bij Jumbo-Visma inmiddels een manusje van alles. Hij beschermt zijn kopman, hij boort op kop van het peloton als het bergop gaat en als het moet, rijdt hij vooraan mee in een waaier. De 35-jarige Gesink heeft zich de afgelopen seizoenen bewezen als meesterknecht en in die rol voelt hij zich fijn. Geen druk meer van het presteren, maar gewoon zo hard mogelijk trappen.

In zijn tiende Tour de France moet het raak zijn voor Roglic, Jumbo-Visma en daarmee dus ook Gesink. Tourwinst is het doel en Gesink kan daarin een cruciale rol spelen. Hoewel Kruijswijk, Jonas Vingegaard en Sepp Kuss in principe langer mee moeten kunnen, zien we Gesink ongetwijfeld veel terug vooraan. Als het nekje op en neer deinst en het tongetje een beetje uit de mond hangt, weten we dat iedereen in zijn wiel aan het lijden is.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Robert Gesink, in de rol die hij nu vervult.

Cees Bol (25 jaar, Team DSM)

Door naar de Nederlandse drietand bij DSM, met Cees Bol als kopman van de sprinttrein. De 25-jarige Zaandammer heeft inmiddels vijf overwinningen op zijn palmares staan en dat zijn eigenlijk allemaal indrukwekkende koersen. Wat begon met Nokere Koerse in 2019, werd gevolgd door ritzeges in Californië en Noorwergen in datzelfde jaar. In 2020 voegde hij daar etappezeges in de Algarve en Parijs-Nice aan toe. Dat deed hij vaak in slopende koersen, waarbij de meeste sprinters al op de limiet zaten. Maar ook in een echte massasprint bewees Bol zich de laatste twee jaar.

Het bewijs kwam vorig jaar, toen hij in de Tour de France twee keer podium reed. In de openingsrit werd hij derde, omdat hij werd ingesloten. In de vijfde etappe werd hij overvleugeld door een vliegende Van Aert. Op papier zou hij dit jaar de volgende stap moeten zetten, maar het is even de vraag of Bol over de superbenen van vorig jaar beschikt. Een virus schopte zijn voorbereiding wat in de war en in de Baloise Belgium Tour deed hij nog niet mee om dagwinst. Met enkele lastige aankomsten, potentiële waaieretappes en een goede sprinttrein kan het in de Tour echter allemaal zomaar op z'n pootjes terecht komen.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Cees Bol

Nils Eekhoff (23 jaar, Team DSM)

Mocht Bol de benen niet hebben, dan heeft Team DSM misschien wel een prachtige joker in huis in de vorm van Nils Eekhoff. We kennen de 23-jarige spurter uit Rijsenhout vooral van zijn diskwalificatie bij het WK op de weg in 2019. Maar hij is toch bovenal het sprinttalent, dat al veel mooie ereplaatsen bij elkaar heeft gereden bij de profs. Vorig jaar werd hij bijvoorbeeld tweede in Dwars door het Hageland en bij het NK op de weg. Dit jaar won hij het jongerenklassement in Boucles de la Mayenne en sprintte hij twee keer top vier. In de Baloise Belgium Tour werd hij eenmaal negende en was hij uitslagtechnisch beter dan Bol.

Net als zijn twee jaar oudere landgenoot is Eekhoff niet iemand die zo even een massasprint gaat winnen á la Groenewegen. Eekhoff heeft net als Bol een zware koers nodig, het liefst met wat bultjes erin. Als de finishstraat een beetje oploopt, is het helemaal ideaal. In dat opzicht krijgen Bol en Eekhoff in de Tour diverse kansen. Hoe de onderlinge rolverdeling zal zijn, zal toch vooral van de benen afhangen. Normaliter trekt Eekhoff als Tourdebutant eerst wat sprints aan voor Bol, maar als die niet levert, zou het zomaar eens andersom kunnen zijn richting de tweede en derde week.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Nils Eekhoff

Joris Nieuwenhuis (25 jaar, Team DSM)

Met Joris Nieuwenhuis heeft DSM een plichtsgetrouwe en zekere leadout in huis. De 25-jarige crosser maakte vorig jaar zijn debuut en deed dat in de sprinttrein toen meer dan aardig voor Bol. Die rol zal hij normaal gesproken ook deze keer op zich nemen. Nieuwenhuis heeft oog voor de goede positie, hij is technisch goed onderlegd door zijn ervaring in het veld en zodoende bracht hij de DSM-trein al vaak op het juiste spoor.

We zijn heel benieuwd naar de sprints bij DSM, want kunnen Bol en/of Eekhoff meedoen om de knikkers? Als het antwoord negatief is, krijgt Nieuwenhuis misschien wel wat meer vrijheid en kan hij een keer mee in de aanval. Vorig jaar werd hij al eens derde in Paris-Tours en dit jaar reed hij sterk in de E3 BinckBank Classic. Als klassiekerspecialist liggen er wel wat mooie etappes, al heeft Nieuwenhuis met Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen wel twee mannen voor hem.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Nieuwenhuis, vorig jaar tijdens een trainingskamp met Marc Hirschi.

Wilco Kelderman (30 jaar, BORA-hansgrohe)

De beste klassementshoop van Nederland? Het zou zomaar kunnen! Wilco Kelderman rijdt met een flinke portie zelfvertrouwen, nadat hij vorig jaar in de Giro d'Italia heeft gemerkt dat hij met de besten kan wedijveren in een grote ronde. Bij Team Sunweb werd het plek drie in Milaan en bij zijn nieuwe ploeg BORA-hansgrohe is hij meteen dé kopman in de Tour. Twee tijdritten, zware bergetappes, een sterke ploeg voor het vlakke; Kelderman lijkt met recht te mikken op top vijf. Jumbo-Visma, UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers staan aan kop, maar daarachter zit Kelderman in een mooie vijver outsiders.

In tegenstelling tot Kruijswijk heeft Kelderman dit jaar al goede vorm laten zien. De 30-jarige klimmer kende tegenslag met valpartijen en blessures, maar een vierde plek in de Dauphiné vorige maand was hoopgevend. Het is zijn vierde Tour-deelname en eigenlijk de eerste waarin hij er fysiek en mentaal klaar voor is. Bij BORA kan hij rekenen op luxe-steun in de bergen, met Emanuel Buchmann aan zijn zijde. Ja, Kelderman kan zomaar de verrassing van deze Tour worden.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Wilco Kelderman

Ide Schelling (23 jaar, BORA-hansgrohe)

Lange tijd leek Kelderman de enige Nederlander bij BORA te worden voor de Tour, maar niets is minder waar. Ide Schelling reist mee naar Brest en dat heeft hij puur met zijn prestaties verdiend. De 23-jarige Hagenaar rijdt de stenen uit de straat dit jaar, vooral in eendagskoersen. Vijfde in GP Industria & Artigianato, vierde in de Brabantse Pijl en zelfs winst in de Grosser Preis des Kantons Aargau. Het zijn resultaten die men bij BORA ook heeft gezien. Met een explosieve Tour lijkt Schelling een perfecte toevoeging.

Veel vrijheid zal hij niet krijgen, met naast Kelderman en Buchmann ook nog Peter Sagan aan boord. Schelling zal een keer in de vlucht mee moeten, wil hij wat bewerkstelligen. En waarom niet? Zijn vijde plaats in de Baloise Belgium Tour bewees dat de benen echt uitstekend zijn. Een mooie ereplaats in de tijdrit is ook zeker geen utopie.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Schelling in actie namens BORA.

Danny van Poppel (27 jaar, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)

Nederlandse glorie bij Intermarché-Wanty-Gobert, waar men voor de sprint volledig vertrouwt op Danny van Poppel. Van Poppel? Ja, die man die het bij Jumbo-Visma net niet kon rondbreien, maar in België helemaal op zijn plaats is. Zagen ze bij de Nederlandse formatie in hem geen echte sprinter voor de massaspurts, bij Intermarché-Wanty-Gobert is hij nu al anderhalf jaar kopman in de sprinttrein. Dat leverde al veel mooie ereplaatsen op. Van Poppel won vorig jaar de Gooikse Pijl en reed top vijf in Clasica de Almeria en Milaan-Turijn. Dit jaar was hij misschien nog wel wat sterker, met plek vier in de Scheldeprijs en plek twee in Dwars door het Hageland.

In de rittenkoersen bewees Van Poppel dat hij tegen de top aanschuurt. Hij werd twee keer tweede in de Ronde van de Algarve, achter Sam Bennett. In de Baloise Belgium Tour spurtte hij een keer naar plek drie, achter Caleb Ewan en Michael Mørkøv. Van Poppel staat erbij en zal in de Tour de France hopen op die ene uitschieter. De 27-jarige man uit Moergestel heeft in zijn derde Tourdeelname een portie zelfvertrouwen, een volledige sprinttrein en ongetwijfeld een gezonde portie bewijsdrang richting onder meer Jumbo-Visma. 'Ik ben gekomen om te winnen, en ik weet dat ik kan rekenen op een toegewijde sprinttrein, we hebben vaak samen getraind en vandaag hebben we de automatismen om te concurreren met de beste sprinters', aldus Van Poppel.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Danny van Poppel

Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)

De zes jaar oudere Boy van Poppel is ook van de partij in de Tour, voor de tweede keer in zijn carrière! En met de vorm van de oudere Van Poppel zit het wel goed. Hij werd keurig vijfde bij het NK wielrennen in Drenthe en in de Ronde van Limburg en Dwars door het Hageland reed hij al top tien. Van Poppel is niet de sprinter van dienst, hij is niet de man voor de bergen, maar hij gaat wel een hele bult werk verzetten voor de anderen.

In de sprinttrein van broer Danny is Boy van Poppel een onmisbare schakel. Samen met Jonas Koch moet hij positie kiezen en de boel aantrekken. Het is vervolgens aan z'n jongere broertje om voor sprintsucces te zorgen. Zien we de twee samen aan het feest in de Tour? Of is dat iets te veel van het goede?

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Boy van Poppel in het klassieke voorjaar.

Mathieu van der Poel (26 jaar, Alpecin-Fenix)

Tourdebutant, eindelijk! Mathieu van der Poel in de Tour de France, daar keek menig wielerfan al een aantal jaar naar uit. Nu is het zover, de kopman van Alpecin-Fenix zal zijn aanvalslust dit keer botvieren op de Franse wegen. In de Ronde van Zwitserland won hij twee ritten en droeg hij de leiderstrui. De manier waarop hij zegevierde, getuigde van hoogvorm. Dat het op het NK even niet lukte, lijkt dan ook geen reden voor zorgen. Van der Poel zal er wel staan in het openingsweekend. Dan staat er meteen een gele trui op het spel, in de eerste twee aankomsten bergop.

Van der Poel zal voor geel willen gaan, voor ritzeges en de Tour is eigenlijk niet af zonder veel te ambitieuze solo of poging in de kopgroep. Het zal rap moeten gaan allemaal, want wanneer Van der Poel de Tour verlaat, is de vraag. De Olympische Spelen lonken en goud op de mountainbike is al vier jaar het hoofddoel. De Tour schopt zijn voorbereiding eigenlijk al in de war, dus geniet van de beste man zolang hij er is. Hij kan na tien dagen of na de tweede week zomaar gevlogen zijn.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Ritwinst voor Van der Poel in de Ronde van Zwitserland.

Dylan van Baarle (29 jaar, INEOS Grenadiers)

Terug naar het klassement, al zal Dylan van Baarle ongetwijfeld geen top tien rijden in de Tour. De Nederlander is wel al jarenlang een gewaardeerde kracht bij INEOS Grenadiers en dit jaar misschien wel meer dan ooit. De winnaar van Dwars door Vlaanderen van dit seizoen moet ervoor zorgen dat er vier (!) kopmannen veilig naar de finish worden gebracht, iedere dag weer. Geraint Thomas, Richard Carapaz, Richie Porte en Tao Geoghegan Hart rekenen in de eerste week allemaal op de broze schouders van Van Baarle, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski en Luke Rowe.

Het is de grote vraag hoe groot de rol van Van Baarle precies gaat worden. In de Tour van 2019 was hij bergop één van de beste knechten bij INEOS en als hij de topvorm heeft, kan dat nu weer zo zijn. Maar het kan ook zo zijn dat hij veel op kop moet rijden, mocht INEOS de koers in handen nemen en de concurrentie willen uitwringen. Misschien zien we dan Van Baarle niet op de voorlaatste of slotklim aan het werk, maar al eerder in de rit. Eigen gewin lijkt uitgesloten, maar de machtige fietshouding van Van Baarle gaan we ongetwijfeld veel in beeld zien!

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Van Baarle won dit jaar in Dwars door Vlaanderen.

Bauke Mollema (34 jaar, Trek-Segafredo)

Nóg een klassementsrenner? Ja! Maar net als bij Kruijswijk, staat er ook een vraagteken achter de ambities van Bauke Mollema. De klimmer van Trek-Segafredo reed al de Giro d'Italia en deed dat - met niet zijn beste benen - in de vlucht. In de Tour is het in eerste instantie de bedoeling om voor een klassement te gaan. Mocht dat niet lukken, dan switcht Mollema over naar ritsucces. De 34-jarige allrounder reed in dat opzicht een geweldig voorjaar, met ritwinst in Haut-Var en de zege in Trofeo Laigueglia. Daarna werd het allemaal wat minder, inclusief de Giro dus.

In de Tour kan Mollema zomaar terugkeren in hoogvorm, met hem weet je het nooit. Hij gaat de besten niet kunnen volgen, zo is de verwachting. Maar top tien is hem doorgaans wel toevertrouwd. In de tijdritten kan hij zijn ei kwijt en het openingsweekend is ook zeker iets voor hem. Hij is goed in de waaiers en de lange beklimmingen (zoals de Mont Ventoux) liggen hem perfect. In de laatste keer Ventoux - in die Tour waarin Froome zijn fiets kwijt was - finishte Mollema met de besten.

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Mollema kon niet echt leveren in een kletsnatte Giro.

Wout Poels (Bahrain Victorious)

De negende Tour de France alweer voor Wout Poels en misschien wel de eerste waarin hij volledig zijn gang mag gaan. Althans, dat zegt hij zelf. Jack Haig is bij Bahrain Victorious in principe de kopman en als de Australiër het op z'n heupen krijgt á la Caruso, dan kan Poels het wel vergeten. Zo niet, dan zien we de Nederlander graag in het offensief. Een klassement? Misschien, zoals in de Vuelta a España van vorig jaar, waar hij zesde werd.

Poels is echter altijd een slow-starter, en met de lastige eerste Tourdagen, kan hij zomaar op minuten staan, voordat we goed en wel begonnen zijn. In de Vuelta haakte hij vervolgens z'n karretje aan en klom hij per dag in de rangschikking. In de Tour lijkt het veld daar simpelweg te goed voor. Meesterknechten, aanvallen of aanklampen? Met Poels kan het alle kanten op!

Nederlanders in de Tour de France: Top vijfmateriaal, sprinters en natuurlijk Van der Poel
Wout Poels

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws