Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten bolletjestrui Tour de France 2021

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Of je hem nu mooi vindt of niet: niemand kan ontkennen dat de bolletjestrui één van de meest iconische truien is uit het peloton. De trui wordt uitgereikt aan de winnaar van het bergklassement in de Tour de France. Wie daarvoor de grootste favorieten zijn? Dat zocht In de Leiderstrui voor je uit.

Het bergklassement in de Tour de France bestaat al sinds 1933, maar het duurde nog ruim veertig jaar voordat hier de zo kenmerkende bollentrui aan verbonden werd. Het was zelfs een Nederlander die de trui als eerste aan mocht doen: Joop Zoetemelk. Hij wist uiteindelijk niet het eindklassement om het bergklassement te winnen, maar twee landgenoten deden dat ruim een decennium later wel. In 1988 mocht Steven Rooks de polka dots mee naar huis nemen, terwijl een jaar nadien Gert-Jan Theunisse de gelukkige winnaar was.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Tour de France
Favorieten gele trui
Favorieten groene trui
Favorieten witte trui
Tour de France pooltips
Nederlanders in de Tour

Laatste winnaars bolletjestrui

2020 Tadej Pogacar
2019 Romain Bardet
2018 Julian Alaphilippe
2017 Warren Barguil
2016 Rafal Majka
2015 Chris Froome
2014 Rafal Majka
2013 Nairo Quintana
2012 Thomas Voeckler
2011 Samuel Sánchez

Puntentelling bolletjestrui

Wie de bolletjestrui begeert, zal over stevige klimmersbenen dienen te beschikken. De trui wordt namelijk uitgereikt aan de leiders in het bergklassement van de Tour de France. Wie aan het einde van de ronde de meeste punten verzameld heeft, zal de trui mee naar huis mogen nemen. Deze punten zijn te verdienen op door de organisatie gecategoriseerde beklimmingen, die per categorie hun eigen puntentelling hebben. Hoeveel je er per categorie kunt verdienen, lees je hieronder:

Punten beklimmingen Hors Categorie (buitencategorie):
25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten

Punten beklimmingen 1e categorie:
10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en)

Punten beklimmingen 2e categorie:
5, 3, 2 en 1 punt(en)

Punten beklimmingen 3e categorie:
2 en 1 punt(en)

Punten beklimmingen 4e categorie:
1 punt

Hierbij is het nog belangrijk om te vermelden dat er ook dubbele punten te verdienen zijn. Dit gebeurt wanneer de berg dienst als finishplaats van de etappe. Bij een aankomst bergop (alleen bij de tweede, eerste en buitencategorie) zullen de renners dus twee keer zoveel punten kunnen verdienen. Op deze manier wordt er aan deze beklimmingen meer gewicht toegekend.

Favorieten bolletjestrui 2021

Verantwoording lijst
Voor de totstandkoming van onderstaande lijst zijn alle redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de bolletjestrui te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In totaal dienden elf redacteuren hun top tien in, waardoor renners dus maximaal 132 punten konden verdienen. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het totaal aantal punten. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Warren Barguil (Arkéa Samsic, 18,5%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Vorig jaar beleefde Warren Barguil geen geweldige Tour de France, maar toch kan de inmiddels alweer 29-jarige Fransman nog niet afgeschreven worden. Zeker niet als het gaat om het klassement dat hij in 2017 al eens wist te winnen. Mede door zijn twee ritzeges en een tiende plek in het algemeen klassement dachten de Fransen in hem de opvolger te hebben van Richard Virenque, maar sindsdien ging het minder crescendo. Sterker nog, na dat jaar wist hij nog maar één keer te winnen (het Frans kampioenschap in 2018).

Barguil is een grillige coureur en dat valt terug te zien in zijn uitslagen. Als hij het écht op zijn heupen krijgt, zal hij moeilijk klopbaar zijn. Bij de generale repetitie op het kampioenschap in zijn eigen land liet hij in ieder geval zien niet compleet uit vorm te zijn. Aangezien de kans niet supergroot lijkt dat de klassementsambities van ploeggenoot Nairo Quintana afhangen van de rol van Barguil, zal de Fransman best wel wat ruimte kunnen krijgen om te doen waar hij júíst goed in is: aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen.

Op het moment van schrijven was nog niet bekend dat Nairo Quintana in de Tour de France voor ritzeges gaat. De Colombiaan van Arkéa-Samsic is daarmee plots een grote kanshebber voor de bolletjestrui. Schrijf hem samen met Barguil dus maar op!

9. Simon Yates (Team BikeExchange, 19,4%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Wanneer een renners als Simon Yates aan de start staat van een grote ronde, ben je al gauw geneigd hem op te schrijven bij de favorieten voor het algemeen klassement. Toch is dat dit jaar niet het geval. De Brit heeft zijn zinnen gezet op een topprestatie op de Olympische Spelen in Tokio en de Tour de France dient daarbij puur als voorbereiding. Het rijden van een klassement past daar niet in. Je wil immers niet helemaal uitgeput naar Japan afreizen. Reden genoeg dus om de focus op andere doelen te leggen. Ritzeges lijken het meest logische scenario, met de bollentrui als mogelijke bijvangst.

Over de kwaliteiten van Yates kunnen we kort zijn, die zijn na zijn derde plek in de laatste Giro d'Italia wel duidelijk. Interessanter is dat zijn ploeg, Team BikeExchange, zonder een duidelijke kopman naar Frankrijk afreist. Niemand dus die Yates in de weg zal staan om vrij te kunnen koersen. Het enige wat hem een onzekere kandidaat maakt voor dit klassement, is of hij überhaupt de intentie heeft om de ronde uit te rijden.

8. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step, 24,0%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Julian Alaphilippe is dan weer een totaal tegenovergesteld verhaal ten opzichte van Yates. Deze aanvalslustige coureur laat de Olympische Spelen juist aan zich voorbijgaan, waardoor de blik volledig op de Tour de France kan. In 2018 won hij het bergklassement al eens, waardoor hij een logische kanshebber is voor een tweede overwinning. Hoewel dit jaar nog niet het meest indrukwekkende jaar uit zijn carrière is, staat het buiten kijf dat Alaphilippe nog altijd over de kwaliteiten beschikt om dit klassement naar zijn hand te zetten.

Deceuninck-Quick-Step heeft naast Alaphilippe geen anders kanshebbers voor het rijden van een klassement, dus is het in de bergen alle ballen op Julian. Tel daarbij op dat de Fransman laatst vader geworden is, wat sommige renners soms nog wel eens vleugels wil geven. Als hij iets graag zal willen, dan is het wel winnen in zijn regenboogtrui in de ronde van zijn thuisland. De bergtrui zal later dan wel een doel kunnen zijn.

7. Esteban Chaves (Team BikeExchange, 25,0%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Na Simon Yates is Esteban Chaves de tweede renner van Team BikeExchange die het tot deze lijst heeft geschopt. Ook voor de goedlachse Colombiaan van deze ploeg geldt dat ritzeges het voornaamste doel zijn. Dat zal met zijn kwaliteiten ongetwijfeld in de bergetappes zijn, waar nou net veel punten voor het bergklassement liggen. Zeker wanneer de aankomst bergop ligt (zie de puntentelling). Wanneer Chaves in zijn doel slaagt, betekent dat automatisch ook dat hij de nodige punten sprokkelt voor de bollen.

Chaves is één van de renners die zich kan voegen op het lijstje van renners die in alle grote rondes een etappe hebben gewonnen. In de Vuelta deed hij dat twee keer, terwijl het in de Giro al drie keer raak was. Met zijn vorm zit het in ieder geval wel snor. In iedere rittenkoers die hij dit jaar startte, finishte hij in de top tien. In de Ronde van Catalonië ging dat gepaard met, jawel, de bergtrui. Uitstekende voortekenen voor Chaves dus.

6. Miguel Ángel López (Movistar, 27,8%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Weinig renners in het peloton die beter kunnen klimmen dan Miguel Ángel López. De renner rijdt sinds dit jaar voor Movistar en heeft na een corona-besmetting aan het begin van het jaar vrijwel direct de juiste flow te pakken. Hij schreef het eindklassement in de Ruta del Sol op zijn naam, maar vooral zijn prestatie in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge deed de rongen rollen. López won, maar dat was niet zozeer het bijzondere. De tijd die hij neerzette op de Ventoux was een minuut sneller dan wat Chris Froome in 2013 deed en wat ene Lance Armstrong in 2002 voor elkaar kreeg. Indrukwekkend dus.

López zal mikken op een goed algemeen klassement (net als zijn ploeggenoot Enric Mas) en dus moet hij flink in actie komen tijdens de bergritten. Ten opzichte van renners als Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Geraint Thomas heeft hij namelijk een behoorlijk mindere tijdrit. Als hij de verloren tijd wil goedmaken, zal er niets anders opzitten dan seconden sprokkelen op de beklimmingen. Bergpunten zijn dan een leuke bijkomstigheid.

5. David Gaudu (Groupama-FDJ, 27,8%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

David Gaudu zal met weinig plezier terugdenken aan de Tour de France van afgelopen jaar. Een valpartij in de openingsetappe gooide destijds direct roet in al zijn plannen. Hij liep een blessure op, reed in eerste instantie verder, maar moest uiteindelijk toch toegeven aan de lijdensweg. In de zestiende etappe waren de ambities van de Fransman definitief passé. Je zou bij de pakken kunnen gaan neerzitten, maar dat was niet wat Gaudu deed. Hij rekende op fenomenale af met zijn teleurstellende Tour in de Vuelta a España met twee ritzeges tot gevolg.

Ook dit jaar is Gaudu alleraardigst op dreef. Hij eindigde op het podium van Luik-Bastenaken-Luik en was in de Ronde van het Baskenland de enige die een ontketende Primoz Roglic wist te volgen. Bij Groupama-FDJ staat Thibaut Pinot niet aan de start, dus kan Gaudu in de bergen volledig zijn eigen gang gaan. We denken dat hij die kans met beide handen aan zal grijpen.

4. Ben O'Connor (AG2R Citroën Team, 40,7%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Ben O'Connor is absoluut een naam om tijdens de Tour de France in de gaten te houden. Na zijn definitieve doorbraak in de Giro d'Italia van vorig jaar, waarin hij een etappezege wist te boeken, lijkt de klimmer van AG2R Citroën Team dit jaar opnieuw een stapje in zijn ontwikkeling te hebben gezet. Steeds vaker weet hij mee te klimmen met de besten, steeds vaker weet hij zelfs nog een aanval te plaatsen. Toptiennoteringen in de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné waren het gevolg.

Met welke insteek O'Connor exact de Tour ingaat, is voorlopig nog onbekend. De Australiër voorziet best een scenario dat hij in de eerste etappes ploeggenoten moet bijstaan, die jagen op de eerste gele trui. Dat zou kunnen betekenen dat hij al wat tijd verliest, waarna hij in de latere bergetappes genoeg ruimte krijgt van het peloton om op ritten te jagen. Dat is precies het moment van de ronde waar O'Connor het van moet hebben: zijn herstelvermogen is namelijk uitstekend.

3. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers, 42,6%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Richard Carapaz had afgelopen jaar een doel gemaakt van de bolletjestrui, maar door de fenomenale tijdrit van Tadej Pogacar op de voorlaatste dag verloor de Ecuadoraan tóch nog de leiding in het bergklassement. Zoals afgelopen jaar zal het niet zijn, want toen had Carapaz geen enkele ambitie om voor het algemeen klassement in de Tour de France te gaan. Hij kwam in zijn aanvallende rol terecht door het tegenvallen van kopman Egan Bernal.

Dit jaar is Carapaz zelf één van de kopstukken van een ijzersterk INEOS Grenadiers. De ploeg is tegelijk zijn sterkte, als zijn zwakte voor deze bergtrui. Op papier is Carapaz misschien wel de sterkste klimmer van het geheel, maar kan dat ook tot ontplooiing komen wanneer een Geraint Thomas straks hoger in het algemeen klassement staat? De tijd zal het leren.

2. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates, 48,1%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Vorig jaar was het Tadej Pogacar die er met de zege vandoor ging in het bergklassement. Dat ging echter vrij onopvallend, doordat zijn machtsovername van de bollentrui gepaard ging met zijn coup in het algemeen klassement. De meeste aandacht ging, meer dan logisch, vooral uit naar dat laatste gegeven. Toch betekent het dat Pogacar als klassementsrenner ook de nodige punten al verzameld had voor het bergklassement, anders zou hij aan die tijdrit niet genoeg gehad hebben om de bollen te winnen. Niet verwonderlijk ook, als je bedenkt hoe goed de Sloveen bergop rijdt.

Waar Pogacar vorig jaar de Tour inging als zeer gevaarlijke outsider, is dat dit jaar wel anders. Hoewel de bollentrui ongetwijfeld mooi zal hangen in zijn kledingkast, vermoeden we dat het hem dit jaar worst zal zijn of hij hem weer pakt. Hij zal namelijk alleen het allerhoogst haalbare willen bereiken: de gele trui in Parijs. Als dat opnieuw gepaard gaat met de bollen, is dat mooi, maar UAE Team Emirates zal hem er niet op afrekenen als dat laatste niet lukt.

1. Guillaume Martin (Cofidis, 53,7%)

Favorieten bolletjestrui Tour de France | Wie kan Pogacar dit jaar iets maken?

Toch is het niet de Tourwinnaar van vorig jaar die wij tippen als grootste kandidaat voor de bergtrui, maar Fransman Guillaume Martin. De reden daarvoor is te vinden in de manier waarop de Cofidis-coureur afgelopen jaar tekeerging in de Vuelta a España. Het leverde hem uiteindelijk geen ritzege op, maar wel een klinkklare overwinning in het bergklassement. Martin won hem uiteindelijk met 99 punten. Ter vergelijking: de nummer twee, Tim Wellens, had maar liefst 65 (!) punten minder.

Er heerst echter nog wel wat duidelijkheid over de rol van Martin tijdens de Tour de France. Hij is kopman van zijn ploeg Cofidis, dat liet weten dat hij voor een klassement gaat. De vraag is of dat klopt, aangezien Martin twee weken eerder nog aangaf absoluut níét voor dat klassement te gaan. 'Dat hebben we afgelopen winter al bepaald', zo klonk het uit zijn eigen mond. Het is dus maar net wie je wil geloven...

Poll

Wie zie jij de bolletjestrui in de Tour de France van 2021 winnen?

Door: Jannick van der Hooft - j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl

Heb jij de app van In de Leiderstrui al!? Download 'm nu via Android of IOS en blijf nog beter en sneller op de hoogte van de laatste wielernieuwtjes, interviews, opinie en achtergronden!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws