Gespot op Strava: Van Aert overlegt waanzinnige cijfers in waaierrit IDL-producties
IDL-producties

Gespot op Strava: Van Aert overlegt waanzinnige cijfers in waaierrit

Gespot op Strava: Van Aert overlegt waanzinnige cijfers in waaierrit

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De eerste zeven etappes van de Tour de France.

Ein-de-lijk was hij daar, de Tour de France. Na maandenlang bibberen en beven gingen de renners op 29 augustus 'gewoon' van start in Nice. Hoewel de eerste rit verregende, de tweede etappe pas in de finale ontbrandde en de derde en vijfde traag verliepen, zijn we toch vooral blij dat er weer gekoerst wordt in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. De waaieretappe in rit zeven maakte de week in één klap tot een succes. Bovendien zagen we al een vleugje van wat ons nog te wachten staat in de vierde etappe, toen de klassementsrenners elkaar aanvielen. Klaar voor wat cijfers? Here we go...

Etappe 1 Tour de France: Cees Bol valt stil in massasprint

De eerste etappe in de Tour de France moest een groot spektakel worden, maar dat werd het vooral in negatieve zin. Geen sterke kopgroepen, geen koers in de finale, maar een door de renners geregelde neutralisatie vanwege de enorme regenval. Renners glibberden richting het einde, waar een massasprint uiteindelijk uitkomst bracht. Met het halve peloton al gehavend na valpartijen, was het Alexander Kristoff die won en tevens het geel pakte.

De Strava-file van Cees Bol laat zien dat het ondanks een hele periode stapsvoets fietsen helemaal niet zo traag ging rond Nice. De Nederlander spurtte naar plek drie aan een gemiddelde tijdens de dag van 39,6 kilometer per uur. Bol maakte in de sprint optimaal gebruik van zijn sprinttrein bij Team Sunweb en perste er vervolgens een lekkere sprint uit. Een maximaal geschat vermogen van bijna 1.300 watt en een topsnelheid van 69,1 kilometer per uur was echter niet genoeg voor plek één.

Etappe 2 Tour de France: Knallen in de finale

In de tweede etappe zagen we wel spektakel in de Tour. Allereerst was er het gevecht om de bollentrui tussen Anthony Perez en Benoît Cosnefroy. Die battle werd gevolgd door een heerlijke finale. Julian Alaphilippe plaatste zijn verwachte aanval, maar raakte Marc Hirschi en Adam Yates niet kwijt. Pas na lang pokeren en een felle sprint kon de Fransman toch zijn handen in de lucht steken voor wéér een Touroverwinning en wéér een gele trui; zijn vijftiende.

4.000 hoogtemeters op dag twee van de Tour. Ja, het was zo’n dag. In de Strava-file van Greg Van Avermaet zien we dat het peloton aan 36,1 kilometer per uur gemiddeld in totaal vier cols bedwong. Vooral in de finale ging het tempo de lucht in. Van Avermaet reed in die finale harder dan hij er ooit deed, met in totaal zeven persoonlijke records. Hij sprintte naar plek vier in de daguitslag, op slechts twee seconden van Alaphilippe, en tikte in die sprint dik 56 kilometer per uur aan. Dat is een door Strava geschat vermogen van 1.285 watt...

Etappe 3 Tour de France: Ingesloten Bol had meer gekund

De derde etappe in de Tour was er eentje voor de sprinters en dan vooral Caleb Ewan. Zijn acties in de laatste honderd meter zijn niet in een Strava-file te vangen, helemaal niet omdat de Australiër geen Strava heeft. Gelukkig bood Bol uitkomst. De Nederlander van Team Sunweb werd zevende, omdat hij in de finale werd ingesloten. Desondanks ging het verschrikkelijk hard in de absolute eindfase van de etappe.

De Strava-file van Bol geeft een gemiddelde van 45,3 kilometer per uur voor de laatste tien kilometer. Bol zelf kwam tot een piek van 68,4 kilometer per uur in de sprint, en dan te bedenken dat hij geen moment de kans kreeg om uit zijn zadel te komen... Wat was er mogelijk geweest als hij had kunnen malen? De teleurstelling na afloop van de rit was bij Bol dan ook niet zo gek, als we nu de cijfers zien.

Etappe 4 Tour de France: Van Aert rijdt iedereen de vernieling in

De Strava-cijfers worden pas echt interessant vanaf etappe vier, na drie veredelde sprintritten waar we ons alleen konden vergapen aan de hoge snelheden in de finale. Op de eerste aankomst bergop werden we niet teleurgesteld door de grote klassementsmannen, die uit hun hok kwamen in een sprint naar de meet, met Primoz Roglic als winnaar. Er werden KOM's verbroken op de slotklim naar Orcières Merlette, met Tadej Pogacar en Romain Bardet bovenaan, bij het ontbreken van Roglic' cijfers. De twee stuiterden in zestien minuten en vijftig seconden omhoog op een klim van 7,4 kilometer aan zes procent gemiddeld. Dat is een gemiddelde van 26,4 kilometer per uur, bergop!

De grootste schuldige aan dat belachelijke tempo was Wout van Aert, die door het AD een dag later 'Watt van Aert' werd genoemd. De krant kreeg de cijfers in handen van de twee kilometer die Van Aert op kop sleurde, van kilometer 3,4 tot kilometer 1,4 van de finish. 4 minuten en 46 seconden lang reed hij gemiddeld aan 25 kilometer per uur naar boven, op stroken van zeven procent gemiddeld. Van Aert trapte gemiddeld bijna 500 watt weg, goed voor 6,4 watt per kilogram. Gemiddeldes die de wereldtoppers voor het klassement ook wegtrappen in volle finale van een col. 'Ik ben niet dieper gegaan dan anders', zei Van Aert er doodleuk over.

Na Van Aert nam Sepp Kuss de boel over en rondde Roglic af. Hoe hard de Sloveen ging, kunnen we ongeveer aflezen aan de cijfers van Pogacar, die achter zijn landgenoot tweede werd. In zijn Strava-file zien we in de slotmeters van de rit 55,4 kilometer per uur als piek staan, goed voor 1.113 watt, bergop... En dan nog poefte Roglic iedereen uit het wiel.

Etappe 5 Tour de France: Oh ja joh, dat kan er ook nog wel bij

Wout van Aert voor, Wout van Aert na. De Belg trekt de vorm uit augustus vooralsnog moeiteloos door in de Tour de France, getuige zijn etappezege in de vijfde rit in Frankrijk. Iedereen keek vooraf naar hem, hij liep niet weg voor de verantwoordelijkheid en maakte het in z’n eentje doodleuk af. Of, nou ja, in zijn eentje… Hij mocht de perfecte leadout van Team Sunweb bedanken, want Van Aert werd zo geweldig gelanceerd.

Een Touretappe winnen, heuvelop? Dan moet je over geweldige benen beschikken, gezien de Strava-gegevens van Van Aert. 67 (!) kilometer per uur in een oplopende sprint, dat perste de Belg uit zijn benen. En voor wie dan wijst naar de ‘wandeletappe’ die we zagen in rit vijf: het ging de hele dag toch echt nog steeds aan 41,4 kilometer per uur gemiddeld. Daar moeten we wel bij zeggen dat het voor het overgrote deel heuvelaf was. De finale maakte voor Van Aert alles goed. (foto: Sirotti)

Gespot op Strava: Van Aert overlegt waanzinnige cijfers in waaierrit

Etappe 6 Tour de France: Klassementsrenners koeltjes aan 300 watt omhoog

De zesde etappe was op papier een prachtige kans voor de klassementsrenners, maar de slotklim bleek niet zwaar genoeg en dus bleef iedereen zitten waar hij zat. Alexey Lutsenko won, maar daar achter werd er alleen in de slotmeters gesprint voor wat seconden. Strava biedt een prachtig segment om te kijken hoe hard het ging in de laatste 30,55 kilometer aan 4,0 procent gemiddeld. Met 1.152 werden er gewoon flink wat hoogtemeters overwonnen.

De snelste renners waren in een krappe één uur en vijf minuten boven. Dat we nu echt niet moeten gaan doen alsof een gemiddelde wielertoerist het tempo in die matte finale had aan gekund, blijkt wel uit een gemiddelde van 28,3 kilometer per uur. Emanuel Buchmann finishte in de groep en reed meer dan een uur lang aan bijna 300 watt gemiddeld omhoog. Dat is niet super hard, maar wel flink pittig. Alsof de renners wisten wat er een dag later stond te wachten...

Etappe 7 Tour de France: Van Aert sprint na krankzinnige waaieretappe

Het was drie uit zeven voor Jumbo-Visma en al de tweede ritzege voor Wout van Aert. Allemaal mogelijk gemaakt door BORA-hansgrohe, dat vanaf de start vol gas gaf op de klimmetjes en dankzij de harde wind bijna alle sprinters overboord kieperde voor kopman Peter Sagan. In de finale deden de klassementsploegen de rest, met een krankzinnige snelheid en de wind schuin in de rug. Meerdere klassementsrenners werden slachtoffer van de waaiers, waaronder ook nog enkele sprinters van naam. Van Aert profiteerde en liet zijn turbodijen weer eens spreken.

Van Aert registreerde op Strava 172,98, afgeraffeld in drie uur, 43 minuten en vijf seconden. Vooral door het beulswerk van BORA kwam een flink uitgedunde eerste waaier met een gemiddelde van 46,5 (!) kilometer per uur over de meet. Bizar, want er werden onderweg gewoon 2.021 hoogtemeters overwonnen. Van Aert was bij de pinken met Jumbo-Visma, hield Primoz Roglic de hele dag uit de wind en perste er in de laatste meters een sprint uit met een piek van 65,9 kilometer per uur. Sla deze Strava-file vooral even op, want het is adembenemend.

Gespot op Strava: Van Aert overlegt waanzinnige cijfers in waaierrit

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws