IDL Retro | Flecha en de onbeantwoorde liefde voor Parijs-Roubaix IDL-producties
IDL-producties

IDL Retro | Flecha en de onbeantwoorde liefde voor Parijs-Roubaix

IDL Retro | Flecha en de onbeantwoorde liefde voor Parijs-Roubaix

Geboren op 17 september 1977, vlakbij Buenos Aires, in het zonnige Argentinië. Op vroege leeftijd verhuisd naar het warme Spanje, waar hij de Spaanse nationaliteit kreeg. Juan Antonio Flecha had alle facetten op vroege leeftijd om van het mooie weer, zand, strand en de zee te houden. De werkelijkheid bleek anders. Flecha was verliefd op de losliggende stenen op paden in België en Noord-Frankrijk. Juist die stenen verraadden op 12 april 2009 de liefde van Jan Anton Pijl, zoals de Nederlandse vertaling van zijn naam luidt.

De transfer naar Rabobank

Er is waarschijnlijk nooit een meer symbolische transfer geweest dan die van Flecha. Eind 2005 wisselde hij het Spaanse iBanesto.com in voor het oer-Nederlandse Rabobank. De Spanjaard, die al een etappe zege in de Tour de France op zijn palmares had staan, wilde presteren in de voorjaarsklassiekers en vond daar met de Nederlandse ploeg een goede partner in. Van zon in Spanje, naar de regen in Nederland. Flecha hield ervan.

Theo de Rooij, destijds manager van de Rabobank wielerploeg, beschreef de situatie misschien wel het beste. ‘Spaanse renners zijn in het algemeen geen liefhebbers van de voorjaarsklassiekers, maar Flecha is die uitzondering op de regel. Bij ons komt hij in een ploeg die hem kan helpen zijn kansen in dat soort koersten te vergroten.’ Een mooie gedachte, maar het lot besloot anders.

Flecha wist in zijn vier seizoenen bij Rabobank één overwinning te boeken. In een wedstrijd die het vermelden niet waard is. Podiumplaatsen in de Ronde van Vlaanderen en ‘zijn’ Parijs-Roubaix waren de hoogtepunten van de periode van Pijl bij Rabobank. Het had allemaal anders kunnen lopen als de Spanjaard iets meer geluk, of iets minder pech, had gehad tijdens zijn tijd bij Rabobank. Want, wat een pech had hij...

Parijs-Roubaix, een liefdevolle hel 

Natuurlijk, iedereen kent de Parijs-Roubaix van 2006. Tom Boonen, Allesandro Ballan en Flecha werden opgehouden door een trein in volle finale. Fabian Cancellara wist die editie te winnen. Flecha werd, na diskwalificatie van Leif Hoste, Peter van Petegem en Vladimir Goesev, vierde. Het betrof pure pech in dit geval. Net zoals vertraging bij de Nederlandse Spoorwegen voor de ‘normale mens’ wel eens ongemakkelijke situaties kan opleveren.

De editie van de Hel van het Noorden van 2009 was het meest verschrikkelijk. Misschien wel zijn hele leven heeft Flecha de kasseien uit Noord-Frankrijk behandeld met een ongekende hoeveelheid liefde. Die middag was zichtbaar hoe oneerlijk en pijnlijk de liefde in het leven is. In volle finale besloten de stenen van het Carrefour de l'Arbre vreemd te gaan.

Met nog ongeveer zeventien kilometer te gaan stuurt Thor Hushovd een bocht in. Veel te snel. Met grote moeite weet de Noor de bocht te houden. Flecha, midden in de kopgroep, wil met dezelfde snelheid de bocht nemen. Het was op dat moment dat de kasseien de Spanjaard meedogenloos verraadden. ‘Chute’. Hij nam een verzameling Belgen mee in zijn val. Maar één Belg ontsprong de dans.

De kansen voor de overwinning voor Flecha waren in één klap weg. Tom Boonen wist, na een valpartij van Hushovd in een andere bocht, de wedstrijd te winnen. Flecha werd zesde. Het bleek de laatste keer dat de Spanjaard deze wedstrijd reed in de kleuren van Rabobank. Soms bestaat een relatie uit meer pijn dan geluk. Als iemand het ooit verdiende om Parijs-Roubaix te winnen, was Flecha dat. Maar misschien is het verhaal over een onbeantwoorde liefde wel mooier dan de overwinning. (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws