Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

De eerste week van oktober heeft niet de Cosa Nostra, de gevreesde Siciliaanse maffia, de macht op het Italiaanse eiland. Nee, maak er maar de Corsa Nostra, de koersmaffia, van! Met Vincenzo Nibali, afkomstig van Sicilië, als capo di tutti capi en 175 capo's in zijn spoor. In de Leiderstrui pikt de ruwe diamanten eruit die in staat zijn om de macht in de koersfamilie over te nemen!

Geraint Thomas, Simon Yates, Steven Kruijswijk en ga zo maar even door. Er staat een hoop schoon volk aan de start van de Giro d'Italia, die zaterdag begint met een vijftien kilometer lange beproeving tegen de klok in Palermo. Bovenstaande namen gaan het verschil echter niet maken met vrienden of collega's in de pooltjes, dat doen de onbeschreven bladen die onder de radar zijn gebleven, of daar pas dit jaar onder uit zijn gekomen.

Bekijk ook:
Voorbeschouwing Giro d'Italia
Favorieten witte trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Nederlanders in de Giro d'Italia

Aleksandr Vlasov - Astana

We beginnen met een man die eigenlijk geen dark horse meer genoemd mag worden. Aleksandr Vlasov reed dit jaar in elke (!) wedstrijd die hij betwistte top vijf. Derde in de Ronde van Lombardije, vijfde in Tirreno-Adriatico en winnaar van de Mont Ventoux challenge; zomaar wat resultaten die de Rus met een geweldige stijl van klimmen voor mag leggen.

Het feit dat het zijn eerste grote ronde gaat worden en dat hij nog niet heel bekend was tot dit jaar, maken dat we hem alsnog benoemen. Vlasov stond ook al vermeld in onze favorietenlijstjes voor de bergtrui, jongerentrui én roze trui. Conclusie: je kan de komende drie weken niet om de ranke man uit Vyborg heen.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Filippo Ganna - INEOS Grenadiers

Nog zo'n man die op basis van zijn prestaties in dit coronajaar al tot de wereldtop gerekend mag worden, maar pas op gaat voor zijn eerste beproeving in een drieweekse ronde. Filippo Ganna degradeerde in de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico en op het WK tegen de klok de mondiale wielertop tot figuranten. De turbodijen van de granaat van INEOS Grenadiers krijgen in de Ronde van Italië drie tijdritten om in te schitteren.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

In de overige achttien ritten zal Ganna een deel van het werk voor zijn kopman Geraint Thomas op zich moeten nemen. De Welshman betitelde zijn ploegmaat afgelopen Tirreno-Adriatico al als 'formidabel'. 'Met iemand als Ganna voor je is het heel makkelijk om uit de gevarenzone te blijven. Die blijft maar op kop rijden, tot drie kilometer voor de finish.'

Davide Ballerini - Deceuninck-Quick-Step

Davide Ballerini is een van de kerels die het gat, gelaten door Italiaanse klassiekertoppers als Pippo Pozzato en Alessandro Ballan, op kan vullen. De man uit Lombardije staat bekend om zijn tomeloze aanvalslust, maar kan ook zeer aardig aankomen. Wat heet, hij won dit jaar de slotrit in de Ronde van Polen voor onder meer Pascal Ackermann. Daarnaast werd hij (als lead-out) zesde op het Europees kampioenschap en moest er op het Italiaans kampioenschap een fotofinish aan te pas komen om vast te stellen dat Giacomo Nizzolo hem net voor was.

Eigenlijk zou Ballerini als spurtaantrekker voor Fabio Jakobsen zijn opwachting maken in Italië, maar die is er door zijn verschrikkelijke ongeluk uiteraard niet bij. Álvaro José Hodeg is door Deceuninck-Quick-Step wel op de startlijst geplaast, maar voor de Colombiaan is het pas zijn eerste grote ronde. Daarnaast spreken de prestaties dit jaar in het voordeel van Ballerini, die twee jaar geleden ook al als derde eindigde in het puntenklassement van de Giro.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Tanel Kangert - EF Pro Cycling

De bonk uit de Baltische staten. Tanel Kangert is al jaren een vaste pion in het grote ronde-werk, maar krijgt zelden de kans om voor eigen kans te gaan. Dit jaar lijkt hij wel de vooruitgeschoven man te worden bij EF Pro Cycling, wat hem een interessante optie maakt. In 2017 was dit voor het laatst het geval, en toen ging die vrije rol Kangert uitermate goed af. Tot hij (na drie top tien plaatsen) in de vijftiende rit op een zevende plaats in het klassement zijn halve skelet brak tegen een verkeersbord.

In de jongste Tirreno-Adriatico legde Kangert de laatste hand aan zijn Giro-vorm, in dienst van Michael Woods. De Canadees is er de komende Giro niet bij, wat ervoor zorgt dat Kangert samen met Ruben Guerreiro het mooie weer bij EF Pro Cycling moet maken zodra het bergop loopt (op moment van schrijven is de officiële startlijst van zijn ploeg niet bekend). Daarnaast kan de Est ook een heel aardig eindje tegen de klok rijden, getuige zijn vijfde plaats in de Giro-tijdrit van vorig jaar en een zevende stek op het WK tijdrijden van 2019. Al bij al is Kangert een potentiële top tien-klant die je makkelijk over het hoofd zou zien.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Andrea Vendrame - AG2R La Mondiale

Hij kan goed bergop, is snel aan de meet en altijd gedreven: Andrea Vendrame heeft alle kenmerken van een rittenkaper pur sang. Een beetje in de lijn van Diego Ulissi, die ook aan de start verschijnt. De voormalig renner van Androni Giocattoli zal er alles aan gelegen zijn om in zijn eerste jaar bij de WorldTour het nodige te laten zien op het hoogste niveau. Dat heeft hij eigenlijk ook al gedaan, gezien zijn top twintig-noteringen in Milaan-Sanremo en Strade Bianche en meerdere ereplaatsen in kleinere koersen.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Vendrame is zo'n typische man die stilletjes met de dag meer punten binnensleept voor je pooltje. Hij zal moeite hebben om de topspurters te verslaan, komt net te kort op de punchy aankomsten, maar sleept toch dikwijls een top tien-plaats binnen. De volledige vrije rol bij AG2R La Mondiale spreekt ook in het voordeel van de 26-jarige Italiaan.

Fausto Masnada - Deceuninck-Quick-Step

Deceuninck-Quick-Step wedt op drie paarden in deze bergachtige Giro. João Almeida, James Knox en Fausto Masnada lieten alle drie de afgelopen weken/maanden zien over hoogvorm te beschikken, maar op basis van ervaring heeft de Italiaan misschien net een streepje voor op zijn jongere ploeggenoten.

Masnada, vorig jaar al ritwinnaar in de Giro, stapte in de meest recente zomer over van het noodlijdende CCC naar Deceuninck-Quick-Step en wist namens zijn nieuwe ploeg al een zesde plek in Tirreno-Adriatico te versieren. Daarnaast was hij ook op het WK bij de beteren, hoewel hij normaal geen man is voor de eendagswedstrijden. Evenals zijn ploegmaat Ballerini heeft Masnada altijd een natuurlijke aanvalsdrang, wat hem afgelopen jaar de tweede plek in het bergklassement en de vierde in het puntenklassement opleverde.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Jai Hindley - Sunweb

Bij Sunweb richtten de meeste ogen zich vanzelfsprekend op Michael Matthews, Wilco Kelderman en Sam Oomen. Maar let ook op Jai Hindley, een jonge Australiër die in de jongste Tirreno-Adriatico bewees zeker niet onder te hoeven doen voor zijn kopmannen. In de belangrijkste graadmeter van de Italiaanse koers van één week, de bergrit naar Sassotetto, eindigde de 24-jarige Hindley als achtste. Slechts elf seconden achter Kelderman en meer dan 1.15 minuut voor Oomen.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Het is dat Hindley de slag miste in de derde rit die Woods won, anders was hij gewoon op een puike negende plek geëindigd. Het Sunweb-talent eindigde vorig jaar ook al als tweede in de Ronde van Polen, waar hij voor het eerst zijn potentie etaleerde. Als zijn ploeg kan voortborduren op het succes van de Tour, is deze Hindley ongetwijfeld een van de pionnen die daar verantwoordelijk voor is.

Josef Cerny - CCC

Om een zinkend schip te kunnen verlaten heb je een reddingsboot nodig. Zo zal de mindset van Josef Cerny zijn aan de vooravond van de Giro, wetende dat zijn ploeg er na dit jaar mee ophoudt. Voor de Tsjechische hardrijder is de drieweekse ronde door Italië de mogelijkheid om zichzelf in de markt te zetten voor eventueel geïnteresseerde ploegen.

Cerny is een tijdrijder pur sang, maar kan zich bij gebrek aan een beter sprintende ploegmaat ook mennen in de massaspurts. Vorig jaar wist hij een zesde plek te behalen in de slottijdrit en was hij ook enkele malen present in de strijd om plek tien-vijftien in de sprints. Geen vetpot, maar zeker een gokje waard. De Tsjech zelf heeft alvast 'wat ritjes uitgezocht om zichzelf te tonen', zo laat hij weten op de site van zijn ploeg CCC.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Giovanni Visconti - Vini Zábu-KTM

Traditiegetrouw zijn ook de Italiaanse kleinere formaties weer van de partij in de Giro. Androni Giocatolli, Bardiani en Vini Zabu zenden weer een heel leger Italiaanse renners van de tweede lijn naar Sicilië. Als je al die namen zo overloopt, springt er toch één uit: Giovanni Visconti. Tweevoudig ritwinnaar in de Giro, voormalig bergkoning en hedendaags patron van de Italiaanse nationale selecties.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Op zijn oude dag, Visconti is inmiddels 37, heeft hij al wel wat aan snelheid en klimvermogen ingeleverd, maar is hij slinks genoeg om nog eens uit te halen als hij in de juiste vlucht zit. Ook in de punchy ritten kan je de veteraan nog wel opschrijven voor een ereplaats. Geen vertrouwen in Visconti? Let dan ook zeker op zijn jongere ploeggenoot, Lorenzo Rota.

Edoardo Affini - Mitchelton-Scott

Wat voor Filippo Ganna gold, is in mindere mate ook van toepassing op Edoardo Affini. De Italiaanse jongeling toonde zich de afgelopen/maanden als toptijdrijder in potentie, wat hem een contract bij Jumbo-Visma voor de komende drie jaar opleverde. Deze Giro d'Italia zal hij een afscheidscadeau willen geven aan zijn huidige formatie Mitchelton-Scott door Simon Yates zo goed mogelijk bij te staan.

Affini is een knaller in de korte en middellange tijdritten, zo bewees hij met name afgelopen jaar. Op het Europees Kampioenschap in Alkmaar flitste hij naar brons, om later in de BinckBanck Tour en de Tour of Britain respectievelijk een tweede en eerste plek op te eisen. Het feit dat zijn kopman Yates op zoek moet naar ritzeges om seconden en bonificaties binnen te harken, kan in het voordeel spelen van Affini en zijn te behalen teampunten. Een andere ploegmaat die deze binnen kan harken en zelf ook een prijsje kan rijden is Lucas Hamilton, al zal die het meer moeten hebben van het klimwerk.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Bonustip: Albert Torres - Movistar

Ook in de Giro d'Italia komen we weer met een bonustip, namelijk Albert Torres. Deze man van Movistar is dit jaar op 30-jarige leeftijd pas prof geworden, maar voorheen was hij een verdienstelijk baanwielrenner. De Spanjaard werd eenmaal wereldkampioen ploegkoers en deed dit kunstje twee keer over op het EK.

Tien ultimo minuto dark horse-tips voor je Giro d'Italia-pool!

Albert Torres in de eerste tijdrit van zijn professionele loopbaan (foto: Sirotti)

Torres probeert het sinds dit jaar dus op de weg, en dat gaat vooralsnog verdienstelijk. In de Ronde van Polen behaalde hij twee keer de top tien, terwijl hij zich ook in de Tirreno-Adriatico probeerde te smijten tussen de kanonnen in de vlakke etappes. Daarnaast trok hij in de Bretagne Classic ten aanval op heuvelachtig terrein, wat aantoont dat hij zich als baanwielrenner toch ook prima over de heuvels weet te slepen. Al bij al genoeg voor zijn ploeg Movistar om hem meteen voor de leeuwen te gooien in een grote ronde. Wij zijn in ieder geval benieuwd! (foto's: Sirotti)

Tom van der Salm | t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Column: Ewan en Ackermann leggen schijnvertoning UCI rond Groenewegen pijnlijk bloot

Afgelopen weekend had ik het genoegen om plaats te nemen bij de persmeetings met Caleb Ewan op zaterdag en Pascal Ackermann o...

[Update] Van Aert verwijst contractnieuws naar prullenbak: 'Voorlopig nog niks getekend'

(7 januari 2021) Wout van Aert en Jumbo-Visma lijken elkaar te gaan vinden als het gaat om een nieuw contract. Dat heeft Ton...

Veldrijden op TV 16 januari 2021 | Zandhappen met Van Aert en Nederlandse topdames

Na een weekend met nationale kampioenschappen worden de mannen en vrouwen weer bij elkaar het veld in gegooid. We gaan op 16...

Ondertussen in het peloton | Pidcock showt skills in zandduinen van Gran Canaria

Dagelijks gebeurt er enorm veel in de wielerwereld en de informatiemachine stopt vrijwel nooit. Maar naast het grote en belan...

IDL Kijktip | Compilatie van renners die hun boosheid niet kunnen verbloemen

Wielrenners en hun fiets. Het zijn normaal gesproken beste vrienden, maar niet altijd. Waar fiets stond, kunt u eveneens fan...

Van Aert de beste sneeuw- en zandman in Zilvermeercross Mol, David van der Poel vierde

Wout van Aert heeft in zijn Belgische driekleur de Zilvermeercross in Mol gewonnen. Op het prachtige zandparcours was de Belg...

[Update] Trainingsongeval BORA: Kelderman en Selig lopen hersenschudding op

(16 januari, 18.20 uur) Er heeft zich een ongeval voorgedaan tijdens het trainingskamp van BORA-hansgrohe. Naar verluidt is e...

Gespot op Strava: Sivakov absolute kilometervreter, Kruijswijk bergkoning

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen to...

Brand pakt in Mol generale repetitie voor WK na spannende strijd met Betsema

De Zilvermeercross in Mol is een prooi geworden voor Lucinda Brand. De Nederlandse rekende in een zeer spannende cross in de...

Lefevere: 'Veldrijden is als de Formule 1, waar alleen de eerste drie auto's in beeld komen'

Patrick Lefevere heeft in zijn column in Het Nieuwsblad zijn visie gedeeld over de veldritambities van zijn renner Zdenek Sty...

Lees meer

Net binnen

IDL Neo | Wie is Karel Vacek, de vroegere rivaal van Evenepoel?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen...

[Update] Ulissi wacht elektrofysiologisch onderzoek wegens hartproblemen

(14 december 2020) Diego Ulissi moet tijdelijk stoppen met wielrennen, zodat hij aan zijn hart onderzocht kan worden. Deze be...

[Update] Trainingsongeval BORA: Kelderman en Selig lopen hersenschudding op

(16 januari, 18.20 uur) Er heeft zich een ongeval voorgedaan tijdens het trainingskamp van BORA-hansgrohe. Naar verluidt is e...

Japanse minister over doorgang Olympische Spelen: 'Het kan nog alle kanten op'

Het is nog lang niet zeker of de Olympische Spelen in 2021 door zullen gaan. De Spelen hadden eigenlijk plaats moeten vinden...

Brand en Vos tanken vertrouwen richting WK, Betsema: 'Miste net een beetje power'

Lucinda Brand mocht zaterdag zegevieren tijdens de Zilvermeercross in Mol. In het zand wist ze haar landgenotes Denise Betsem...

Lees meer