Van der Poel in AGR 2019: Tierend commentaar, recordwattages én kippenvel IDL-producties
IDL-producties

Van der Poel in AGR 2019: Tierend commentaar, recordwattages én kippenvel

Van der Poel in AGR 2019: Tierend commentaar, recordwattages én kippenvel

De NOS neemt je op 19 april bij gebrek aan live koers mee naar de door Mathieu van der Poel gewonnen editie van 2019. Het was een dag die veel wielerfans zich nog lang zullen herinneren en daarom gaat In de Leiderstrui graag mee terug de tijd in. Beleef de koers een beetje extra met onderstaande artikelen en video's uit de nasleep van vorig jaar:

1. Commentatoren door het lint bij finish Van der Poel

Een verslag van de wedstrijd heeft u als lezer wellicht niet nodig. De beelden zullen namelijk weer opnieuw door de woonkamer vloeien met inmiddels al legendarisch commentaar van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra. Zij waren echter niet de enige commentatoren die door het lint gingen bij de spectaculaire finish. In de Leiderstrui verzamelde afgelopen jaar het commentaar uit verschillende landen. Conclusie: de prestatie van de Nederlander wekte ook de interesse buiten onze landsgrenzen. Bekijk de finish nog een paar maal en geniet iedere keer weer met kippenvel van een andere commentator in onderstaand artikel:

Van der Poel laat commentatoren over de hele wereld schreeuwen van ongeloof

2. 'Recordwaarden' Van der Poel verbazen wielerwereld

Niet alleen de manier hóe Van der Poel won baarde opzien, maar ook zijn wattages waren uitgebreid voer voor gespreksstof. 'Recordwaarden', zo werden de vermogens van de toenmalig Nederlands kampioen genoemd. In de Leiderstrui besteedde in de wekelijkse rubriek Gespot op Strava uitgebreid aandacht aan deze cijfers. Daarin wordt ook uitgelegd wat deze nu zo bijzonder maakten.

Gespot op Strava: Nog één keer terugkijken naar Van der Poel en zijn AGR

3. Van der Poel als 'fantastische mafkees'

De waanzinnige ontknoping in de Amstel Gold Race bleef bij niemand onopgemerkt. Twee dagen na de wedstrijd stonden de ochtendkranten vol met odes aan Van der Poel (door tweede paasdag geen krant op maandag). Van 'fantastische mafkees' tot de 'X-factor' die hij zou hebben: de basis voor zijn titel als Sportman van het Jaar werd hier ontegenzeggenlijk gelegd. Je kunt alles nog eens op het gemakje nalezen in ons overzicht:

Ochtendkranten onder de indruk van Van der Poel: 'Fantastische mafkees'
Ten Dam: 'Hele generaties gaan opgroeien met krankzinnige laatste kilometer'

4. Van der Poel geeft redacties geen keuze

Van der Poel bleef niet alleen de dagen na zijn zege de gemoederen bezighouden. Iedereen deed zijn zegje: of men het nou wilde of niet. Ook in onze column kon het over niets anders gaan dan de renner van de Corendon-ploeg die de harten van wielerminnend Nederland in vuur en vlam had gezet. 'Hij laat ons geen keuze, hij dwingt ons om over hem te schrijven', werd typerend opgetekend.

Column: Mathieu van der Poel, die Sagan 2.0, dwingt ons over hem te schrijven

5. Iedere keer kippenvel voor Van der Poel

Als je wil weten hoe Van der Poel zelf zijn 'mirakeldag' beleefd, moet je bij Sporza zijn. De Belgische sportzender maakte een schitterende reportage over de wedstrijd. De cameraploeg mocht exclusief beelden maken in de bus en dat leverde een bijzonder inkijkje op:

Ook maanden na die bewuste dag kan Van der Poel zelf nog altijd genieten van de overwinning. 'Als ik een herhaling zie van die finish krijg ik nog kippenvel. Het was echt heel erg speciaal om daar te winnen. Ik realiseerde het me pas ook een week later', zo vertelde hij in een interview. (Foto: ProShots, 2019)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws