Lidl-Trek: Pedersen, Skjelmose en Ciccone waren top, met extra toppers moet nu Jumbo-Visma bedreigd worden Wielrennen
Wielrennen

Lidl-Trek: Pedersen, Skjelmose en Ciccone waren top, met extra toppers moet nu Jumbo-Visma bedreigd worden

Lidl-Trek: Pedersen, Skjelmose en Ciccone waren top, met extra toppers moet nu Jumbo-Visma bedreigd worden

Het jaar zit er alweer bijna op en dat betekent dat In de Leiderstrui alle WorldTour-ploegen één voor één langsgaat om nog een allerlaatste keer terug te blikken op hetgeen ze gepresteerd hebben. In dit artikel is Lidl-Trek aan de beurt, de ploeg die tot en met 30 juni 2023 nog door het leven ging als Trek-Segafredo.

Eendagswedstrijden 2023: Lidl-Trek

Lidl-Trek wist afgelopen seizoen aardig wat overwinningen in het eendagswerk bijeen te fietsen. Daar moet echter wel bij vermeld worden dat dit vooral zeges op nationale kampioenschappen betrof. In de Verenigde Staten (Quinn Simmons), Luxemburg (Alex Kirsch), Denemarken (Mattias Skjelmose), Letland (Emils Liepins) en Tsjechië (Mathias Vacek) leverde het team een nationaal kampioen op de wegrit af. Ook in de nationale tijdritkampioenschappen ging het de heren van Lidl-Trek voor de wind. Amanuel Gebreigzabhier (Eritrea), Kirsch (Luxemburg) en Skujins (Letland) kroonden zich in hun thuisland tot chronokoningen.

Kijken we naar de 'gewone' eendagswedstrijden, dan zien we iets minder overwinningen. Sterker nog: dat waren er nog maar drie. Thibau Nys zegevierde in de GP Kanton Aargau, Mads Pedersen in de BEMER Cyclassics Hamburg en Skjelmose in de Maryland Cycling Classic. Toch is dit een ietwat vertekend beeld, daar Pedersen mag terugkijken op een puike klassiekercampagne: zesde in Milaan-Sanremo, vijfde in Gent-Wevelgem, vijfde in Dwars door Vlaanderen, derde in de Ronde van Vlaanderen én vierde in Parijs-Roubaix waren zijn resultaten uit het voorjaar. Tel daar zijn BEMER-zege, plek vier op het WK wielrennen, plaats zeven op het EK wielrennen én een bronzen plak in de Sparkassen Münsterland Giro bij op en de man heeft het fantastisch gedaan. Dat gold ook voor Skjelmose, die in het najaar op de afspraak was in Canada, maar ook in de Ardennenklassiekers: achtste, tweede en negende in respectievelijk de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Niet slecht!

Ten slotte noemen we ook graag Thibau Nys, die een razendsnelle ontwikkeling doormaakte en zelfs zijn eerste profzege boekte. Skujins kende ook een uitstekend klassiekerjaar (niet alleen dat), met een achtste stek op het WK als knapste resultaat. Ook zijn toptiennoteringen in de Clasica San Sebastián, de Circuito de Getxo en de Brabantse Pijl mogen als razend knap bestempeld worden. Ook Giulio Ciccone reed in verscheidene eendagswedstrijden naar een toptwintignotering, al hadden we van hem misschien nog ietsjes meer verwacht.

giulio ciccone
Ciccone werd vijfde in de Waalse Pijl

(Grote) rondes 2023: Lidl-Trek

Het merendeel van de zeges van Lidl-Trek werd geboekt in (grote) rondes. En ook in deze sectie moeten we Pedersen noemen als de man die de kastanjes uit het vuur haalde in het rondewerk. In februari won hij de individuele tijdrit in de Ster van Bessèges, niet veel later gevolgd door een triomf in Parijs-Nice. In de Grand Tours voegde Pedersen ook nog eens twee extra zeges toe aan zijn totaalscore. Rit zes in de Giro d'Italia was een kolfje naar zijn hand, evenals rit numero acht in de Tour de France. De 27-jarige (bijna 28) Deen won daarnaast ook nog eens rit vijf én het eindklassement in de Ronde van Denemarken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al zijn ereplaatsen...

Skjelmose, een landgenoot van Pedersen, kende eveneens een topjaar. We noemden hem al in de alinea's over eendagskoersen, maar moeten hem zeer zeker ook neerpennen als het gaat om de rondes. De talentvolle en o zo veelzijdige man uit Kopenhagen won ook een rit in de Ster van Bessèges, één dag voor de triomf van Pedersen. Skjelmose snoepte eveneens een rit in de Tour des Alpes Maritimes et du Var mee. In juni schreef hij rit drie én het eindklassement in de Ronde van Zwitserland bij op zijn palmares, waarna hij het in 'La Grande Boucle' allerminst aardig deed (al zal hij daar zelf misschien anders over denken).

Ook Skujins deed het goed in de grote rondes. In de Giro d'Italia leek zijn energie onuitputtelijk, met meerdere korte ereplaatsen vanuit de vlucht als gevolg. Was het dan allemaal koek en ei voor de ploeg? Dat niet per se. Van een renner als Bauke Mollema hadden we - ondanks zijn 'leeftijd' - misschien iets meer verwacht, wat in principe ook gold voor heren als Juan Pedro López, Jasper Stuyven en Quinn Simmons (zijn ritzege in de Vuela a San Juan daargelaten).

mads pedersen
Pedersen haalde in 2023 in verscheidene koersen de kastanjes uit het vuur voor Lidl-Trek

Eindcijfer 2023: Lidl-Trek

De ploeg van Luca Guercilena wist in 2023 liefst 27 overwinningen te boeken (nationale titels meegerekend), al was het aantal renners dat victorie wist te kraaien wel redelijk beperkt. Het waren vooral Pedersen die de zegeteller liet oplopen, terwijl ook Ciccone en Skjelmose een duit in het zakje deden. Mede daarom komt het eindcijfer van de ploeg uit op een 6,8. Tenminste, als het aan de redactie van In de Leiderstrui ligt.

Transfers 2023/2024: Lidl-Trek

Ingaand: Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Fabio Felline (Astana Qazaqstan Team), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Sam Oomen (Jumbo-Visma), Simone Consonni (Cofidis), Carlos Verona (Lidl-Trek), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), Andrea Bagioli, Tim Declerq (Soudal Quick-Step) en Jonathan Milan (Bahrain Victorious)

Uitgaand: Tony Gallopin (gestopt), Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi), Kenny Elissonde (Cofidis), Amanuel Gebreigzabhier (nog niet bekend), Emils Liepins (Team DSM-firmenich PostNL), Antwan Tolhoek (nog niet bekend), Markus Hoelgaard (Uno-X), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Filippo Baroncini (UAE Team Emirates), Asbjorn Hellemose (nog niet bekend) en Marc Brustenga (Equipo Kern Pharma)

Ones to watch 2024: Lidl-Trek

Lidl-Trek is misschien wel de ploeg die het hardste heeft toegeslagen op de transfermarkt. Echt grote klasbakken en/of talenten zijn er niet vertrokken - een enkele uitzondering daargelaten - en de ingaande transfers zijn vrijwel allemaal coureurs met een stevige staat van dienst: van Tao Geoghegan Hart tot Jonathan Milan en van Patrick Konrad tot aan Andrea Bagioli. Het is in eerste instantie dus sowieso uitkijken naar hetgeen die nieuwe jongens kunnen bewerkstelligen, alsmede naar wat de binnenboord gebleven renners gaat showen.

Lidl-Trek was sowieso al een veelzijdige ploeg, al kunnen ze met de selectie voor 2024 écht alle kanten op. Met Pedersen hebben ze sowieso het manusje-van-alles in de gelederen, terwijl Ciccone, Geoghegan Hart en Skjelmose de kar kunnen trekken in het klimwerk. Voor de klassiekers heeft de Amerikaanse WorldTour-brigade naast Pedersen ook nog Bagioli (in de heuvelraces welteverstaan), Nys, Simmons en Stuyven om uit te spelen. Pedersen zal indien nodig ook als sprinter van dienst fungeren, al kan ook Milan natuurlijk met enige regelmaat uitgespeeld worden voor het spurtwerk. En dan hebben we heren als Skujins, Konrad en Mollema nog niet eens genoemd...

bauke mollema
Mollema gaat in 2024 op voor zijn tiende seizoen bij het huidige Lidl-Trek

Selectie Lidl-Trek 2024

 1. Andrea Bagioli
 2. Julien Bernard
 3. Dario Cataldo
 4. Giulio Ciccone
 5. Simone Consonni
 6. Tim Declerq
 7. Fabio Felline
 8. Tao Geoghegan Hart
 9. Ryan Gibbons
 10. Daan Hoole
 11. Alex Kirsch
 12. Patrick Konrad
 13. Juan Pedro López
 14. Jonathan Milan
 15. Bauke Mollema
 16. Jacopo Mosca
 17. Thibau Nys
 18. Sam Oomen
 19. Mads Pedersen
 20. Quinn Simmons
 21. Mattias Skjelmose
 22. Toms Skujins
 23. Jasper Stuyven
 24. Natnael Tesfatsion
 25. Edward Theuns
 26. Mathias Vacek
 27. Otto Vergaerde
 28. Carlos Verona

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws