Briljante Pidcock klikt verkeerd in, ligt laatste, maar wint alsnog op de mtb; Pieterse voor Tauber bij de dames Mountainbiken
Mountainbiken

Briljante Pidcock klikt verkeerd in, ligt laatste, maar wint alsnog op de mtb; Pieterse voor Tauber bij de dames

Briljante Pidcock klikt verkeerd in, ligt laatste, maar wint alsnog op de mtb; Pieterse voor Tauber bij de dames

Tom Pidcock en Puck Pieterse hebben zaterdag indrukwekkende wereldbekeroverwinningen geboekt in de Short Track in het Zwitserse Crans-Montana. Pidcock - die een explosievee mountainbikekoers vlak voor de Tour de France plande - kende een rampzalige start en moest door verkeerd inklikken helemaal van achteren komen. Daar slaagde hij in krap twintig minuten wonderwel in. Pieterse vocht een mooi duel uit bij de vrouwen, waarbij Anne Tauber derde werd.

Dat Pidcock na de Ronde van Zwitserland nog een mountainbikeweekend besloot te rijden, rekende wel op wat weerstand. De Brit van INEOS Grenadiers wil in de Tour de France voor een goed klassement gaan, het liefst top vijf. Maar waar z'n concurrenten nog kort op hoogte trokken of de benen wat welverdiende rust gaven, daar wilde Pidcock nog wat mountainbike-punten scoren. Zijn coach Kurt Bogaerts wees bovendien op het belang van wat explosieve inspanningen richting het zware openingsweekend in de Tour.

Misschien dat hij het om die reden expres deed, maar Pidcock moest in Crans-Montana twintig minuten heel diep gaan om te winnen. Hij klikte bij de start verkeerde in en zakte daardoor door het volledige veld heen. Nadat hij in februari al had gewonnen in La Nucía en in mei ook meteen zegevierde in het Tsjechische Nové Město, scoorde hij echter alsnog een nieuwe zege door vanuit laatste positie naar voren te rijden. Enkele belangrijke concurrenten voor de Olympische Spelen waren er niet bij, maar dat maakte de prestatie amper minder indrukwekkend.

Pieterse toont andermaal goede vorm, Tauber geeft signaal af

Waar Pidcock de mountainbikewedstrijd nog even tussendoor deed, daar is Pieterse al maandenlang bezig aan de opbouw richting de Olympische Spelen in Parijs. De 22-jarige renster van Fenix-Deceuninck had de laatste weken al vorm getoond met overwinningen op het EK in Cheile Gradistei (Roemenië) en vorige week nog in de Short Track in Val di Sole. Pauline Ferrand-Prévot was vaak nog de bovenliggende partij in de races van anderhalf uur op de zaterdag of zondag, maar de Française was er zaterdag in Crans-Montana niet bij.

Zodoende kon Pieterse uitpakken in de Short Track, al kreeg ze het niet cadeau. Haar voorsprong op Alessandra Keller bedroeg aan de streep slechts vier seconden. Op plaats drie zagen we verrassend Anne Tauber terug. De Nederlandse kreeg recent te horen dat ze niet naar de Olympische Spelen mag, omdat Pieterse en Anne Terpstra de voorkeur krijgen. Haar podiumplek in Zwitserland was in dat opzicht een stevig signaal. Zondag volgen de cross country wedstrijden.

Uitslag Wereldbeker mountainbike Crans-Montana 2024 - mannen

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Wereldbeker mountainbike Crans-Montana 2024 - vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws