Allergieën, gewicht en ziekte: Lefevere tempert verwachtingen rond Evenepoel voor Tour de France flink Wielrennen
Wielrennen

Allergieën, gewicht en ziekte: Lefevere tempert verwachtingen rond Evenepoel voor Tour de France flink

Allergieën, gewicht en ziekte: Lefevere tempert verwachtingen rond Evenepoel voor Tour de France flink

Met Remco Evenepoel heeft het Belgische wielrennen weer hoop om mee te strijden om het Tourpodium. De kopman van Soudal-Quick Step, die op 29 juni debuteert in de grootste wielerkoers ter wereld, kent echter een gebrekkige voorbereiding. Zo besloot hij vrijdag om de wegrit van het BK wielrennen (23 juni) te skippen wegens ziekte. Volgens ploegbaas Patrick Lefevere sukkelde Evenepoel ook al tijdens het Critérium du Dauphiné met zijn gezondheid.

Het zijn alvast ongunstige voortekenen richting de Ronde van Frankrijk, waar van Evenepoel toch wordt verwacht dat hij een hoofdrol gaat spelen in het klassement. In de Grote Tourvoorbeschouwing van Het Nieuwsblad tempert Lefevere alvast de verwachtingen. De ploegbaas bevestigt dat zijn pupil in de Dauphiné meermaals werd getest op corona, iets waar men bij Lidl-Trek kopmannen Tao Geoghegan Hart en Giulio Ciccone al mee zag worstelen en bij Groupama-FDJ testte David Gaudu positief op Covid-19. Evenepoel niet.

De keelklachten van Evenepoel zocht hij daarom zelf in een allergie voor polen en huisstofmijt. Er werd zelfs al serieus gedacht over het verwijderen van tapijt in de Franse hotels, waarbij sponsor Unilin aanbood om iedere dag rap een vloertje te leggen. De ploegdokter verwacht echter dat medicatie zal volstaan. Lefevere beaamt desondanks dat de allergieën in juli een probleem kunnen vormen in de Tour. 'De accomodaties in Frankrijk, dat is… Hotels waar je niet onder je bed mag kijken of je slaapt niet meer. Als je je valies laat neerploffen, vliegt het stof omhoog.'

Lees verder onder de foto

Allergieën, gewicht en ziekte: Lefevere tempert verwachtingen rond Evenepoel voor Tour de France flink
Evenepoel was in de Dauphiné nog niet gezond, op niveau (en op gewicht)

Lefevere waarschuwt: 'Nog ambetanter dan anders'

Een andere kwestie bij Evenepoel, net als bij elke klassementsrenner, is het gewicht. 'Remco heeft het nadeel dat je dat bij hem meteen ziet in zijn gezicht. Dat gaat om één kilo, maar bergop speelt dat mee natuurlijk', duidt Lefevere het belang van een laag gewicht om met de beste mee te strijden in de bergen. 'Gewicht is zo cruciaal geworden, zelfs in het voorjaar', aldus de ploegbaas, die vervolgt met een voorbeeld. 'In april, na het voorjaar, hadden we een grote evaluatievergadering met iedereen van de staf erbij. Niemand durft dan door te praten, maar ik heb als laatste het woord genomen: ''Volgens mij stonden die, die en die te zwaar. Waar of niet?'' Ik hoor dan: ''Twee kilo, twee kilo en vier kilo''. Je ziet, den ouden ziet het nog. Om wie het ging? Dat zeg ik niet. Soms is wielrennen niet moeilijk natuurlijk. Onze dokter Yvan Vanmol zegt dat al zijn hele carrière: vet rijdt niet rap.'

Middels een hoogtestage moet Evenepoel z'n gewicht richting de Tour op pijl hebben gebracht, en dus blijft Soudal-Quick Step in de Ronde van Frankrijk vol inzetten op het klassement. Voor een sprinter is geen plaats. 'Dat is in bij de klassementsploegen. Niemand neemt nog een sprinter mee. Ik heb het daar vanmorgen nog over gehad binnen de ploeg. Ik snap de logica om vol in te zetten op het klassement, maar dat is tegen mijn natuur. Als we straks in de eerste week van de Tour geen rit hebben gewonnen, word ik ambetant. En ik zal het rap zelf zeggen: nog ambetanter dan anders', waarschuwt de flamboyante ploegbaas met een knipoog.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws