Mountainbiken en dan de Tour: wat levert die korte fietswissel Tom Pidcock nog op voor Grand Départ? Wielrennen
Wielrennen

Mountainbiken en dan de Tour: wat levert die korte fietswissel Tom Pidcock nog op voor Grand Départ?

Mountainbiken en dan de Tour: wat levert die korte fietswissel Tom Pidcock nog op voor Grand Départ?

Het Tour de France-peloton kiest tussen de voorbereidingskoersen en de drieweekse grote ronde bijna unaniem voor een hoogtestage (of de nationale kampioenschappen), maar één man gooit het geheel over een andere boeg. Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) doet komend weekeinde mee aan de Wereldbeker mountainbike in Crans Montana. Hoe en waarom? Dat verklaarde hij, net als coach Kurt Bogaerts, aan In de Leiderstrui.

Allereerst maar eens die Ronde van Zwitserland, die Pidcock goed afsloot. Op de voorlaatste dag maakte hij met zijn ploeg INEOS Grenadiers tempo voor Egan Bernal. 'We wilden het zwaar maken voor de andere ploegen en niet alleen maar volgen. Ik kijk positief terug op de Ronde van Zwitserland, het is best wel crazy hoe snel er hier geklommen wordt. Maar ik ben blij met waar ik sta, als ik kijk naar mijn vermogens en dergelijke. Ik moet ook geen mirakels van mezelf verwachten, dus ik heb wel vertrouwen opgedaan richting de rest van de zomer.’

Daar droeg ook de afsluitende tijdrit aan bij volgens de Brit. 'Het was mijn beste resultaat in een tijdrit sinds ik prof ben geworden, dus daar ben ik heel blij mee. Ik ben afgelopen week elke dag beter geworden. Mijn start was niet goed, omdat ik direct vanaf hoogte hierheen kwam. Maar na acht dagen voel ik me goed, dus dat stemt me tevreden. Temeer omdat we vier of vijf zware bergritten hebben gehad. Nu ga ik naar Crans Montana, dus ik blijf in Zwitserland om de Tour voor te bereiden met de Wereldbeker mountainbike als wedstrijd daartussen', aldus Pidcock, die zichtbaar uitkeek naar die wedstrijd.

Lees verder onder de foto.

tom pidcock

Coach Bogaerts: 'Mountainbike mooie transitie tussen Zwitserland en Tour'

Trainer Bogaerts wil nog niet te veel op de zaken vooruit lopen. ‘Wij trekken vanuit de Ronde van Zwitserland naar Crans Montana, maar dat houdt in dat we nu vooral wedstrijd per wedstrijd bezig zijn. De Tour volgt pas daarna, dus dan moeten we op dat moment zien wat de plannen van het team zijn. We zijn goed voor de dag gekomen in de Dauphiné en Ronde van Zwitserland, dus ik denk dat we vooral zo verder moeten doen als ploeg', zo vertelde de Vlaming.

Maar wat schuilt er dan in die gedachte om van fiets te wisselen? ‘De wereldbeker mountainbiken geldt als een mooie transitie tussen de Ronde van Zwitserland en de Tour de France, zeker met de eerste ritten daar. Zo kunnen we de explosiviteit nog wat aanscherpen op de mountainbike en komen we in ieder geval niet stil te vallen. Voor Tom is het een goede manier om de focus te behouden op een manier zoals hij dat graag doet, maar tegelijkertijd kunnen we ook heel professioneel toewerken richting de Tour', duidt Bogaerts.

Variatie dus, wat ook is toegepast in het eerdere gedeelte van de voorbereiding. ‘We hebben getraind op een combinatie van de langere beklimmingen en het kortere werk. Dat houdt in dat we aan de ene kant explosief willen zijn, maar ook meer denken aan het langere werk. Tot dusver zien we dat het werkt, de progressie is zichtbaar als we de Ronde van Zwitserland van dit jaar vergelijken met die van vorig jaar', klinkt het opgewekt.

Lees verder onder de foto.

Mountainbiken en dan de Tour: wat levert die korte fietswissel Tom Pidcock nog op voor Grand Départ?

Mogen we daaruit ook opmaken dat de Brit zijn zinnen mogelijk heeft gezet op de eerste gele trui? 'Tom is heel veelzijdig, dus ook die eerste twee ritten van de Tour passen in zijn profiel. Maar dat geldt ook voor die vierde etappe en heel veel andere dagen bij uitbreiding. Laat ons dag per dag kijken, zoals we dat nu in de laatste wedstrijden hebben gedaan als ploeg. De ploegleiding durft initiatief te tonen en spreekt vertrouwen uit in de renners. Durven, dat is belangrijk', is de mening van Bogaerts.

In de Netflix-serie van de Tour van vorig jaar werd Pidcock neergezet als iemand die vooral zijn eigen plan trok. Bogaerts kijkt er niet naar, maar kan zich niet vinden in dat profiel dat we beschreven uit de Netflix-serie. ‘Tom heeft in Zwitserland ook weer goed werk verricht voor Egan, dus hij amuseert zich. De sfeer in de ploeg is goed en dat zien we ’s avonds aan tafel: de jongens blijven lang zitten. Jongens als Brandon Rivera en Ethan Hayter stijgen boven zichzelf uit en dan is het leuk om te zien hoe al die gasten samen groeien. En als we zien waar Egan vandaan komt… inspirerend, dat is het echt', klinkt het lovend.

Sowieso zit het wel snor met de sfeer bij INEOS, zo merkt Bogaerts op in volle voorbereiding op de Tour. ‘De progressie is er en we zijn goed getraind, maar we moeten zien hoe dat zich in de Tour uit kan betalen. We hebben in ieder geval een goede Ronde van Zwitserland achter de rug, maar ook de Dauphiné met Carlos Rodriguez en de Giro met Geraint Thomas verliepen al heel goed. De flow is er dus en daar moeten we motivatie uit halen.’

Dat de topfavorieten voor de Tour niet uit het kamp voor INEOS komen, baart hen niet tot zorgen. ‘We gaan voor overwinningen, maar werken ook met jonge jongens. Geraint won de Tour toen hij 30 was, Chris zijn eerste denk ik op zijn 28e… als we dan zien hoe Tom, Carlos en ook Egan nu rijden, dan zijn we ons daar ook bewust van. Andere mensen vergeten dat soms wellicht wel, maar wij focussen ons op onszelf.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws