Pidcock is op een missie: Brit fietst na MTB-zege doodleuk vanuit luchthaven in Barcelona naar Andorra Mountainbiken
Mountainbiken

Pidcock is op een missie: Brit fietst na MTB-zege doodleuk vanuit luchthaven in Barcelona naar Andorra

Pidcock is op een missie: Brit fietst na MTB-zege doodleuk vanuit luchthaven in Barcelona naar Andorra

Pauline Ferrand-Prévot heeft zondagochtend de wereldbekermanche mountainbike Cross Country in het Tsjechische Nove Mesto volledig naar haar hand gezet. De wereldkampioene snelde in de tweede van zes ronden steevast weg van de concurrentie en won met een kleine minuut voorsprong op Haley Batten. Puck Pieterse leek aanvankelijk weg te zakken na een sterke start, maar knokte zich toch nog terug naar plaats vier. Bij de heren ging de zege naar een oersterke Tom Pidcock, die alweer zijn vierde opeenvolgende zege boekte.

Om 10.15 uur vertrokken de dames voor hun wedstrijd Cross Country. Pieterse wilde na haar vijfde plek van zaterdag na een valpartij revanche nemen, maar moest door haar niet-deelname in de vorige manche in Brazilië vanop een lagere startrij al bij aanvang aan een inhaalrace beginnen. De Europese kampioene kreeg met wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot wel een te duchten concurrente voor zich. Ook de Zwitserse Alessandra Keller, winnares van de shorttrack gisteren, stond als een van de favorieten aan het vertrek.

Pieterse ging echter zeer goed van start en bevond zich al na enkele honderden meters op de eerste rij. Tijdens de openingsronde nam Ferrand-Prévot bergop wel al een kleine voorgift op de Nederlandse, die ook voorbij werd gesneld door de Amerikaanse Haley Batten. Samen met de Italiaanse Martina Berta dichtte ze het gaatje al snel, waardoor we in ronde twee even een kopkwartet hadden.

Lees verder onder de video!

De wereldkampioene bleef echter de lakens uitdelen en zorgde ervoor dat de Italiaanse al snel moest lossen. Ook Batten, de winnares van de vorige wereldbekermanche, kreeg het moeilijk, terwijl Pieterse ook onder druk werd gezet. De dame van Alpecin-Deceuninck koos voor haar eigen tempo en bleef constant in de buurt van de Française.

Ferrand-Prévot is al snel de pijp uit, Pieterse verliest terrein

In de tweede en derde ronde leek de renster van INEOS Grenadiers nog een tandje bij te steken, want Pieterse volgde toen al op meer dan een halve minuut. De Nederlandse moest ook oppassen voor haar tweede plek, want Keller was samen met Betten en de Oostenrijkse Laura Stigger in de achtervolgende groep aan een serieuze remonte bezig. Aan het einde van de derde ronde was de aansluiting dan ook een feit.

Keller beukte door, terwijl Pieterse het lastiger en lastiger kreeg. De Nederlandse moest harken en zakte langzaam maar zeker weg. Plaats vijf leek het hoogst haalbare, maar het trio voor haar aarzelde zo lang bij een stop door de materiaalzone dat Pieterse het gat in een mum van tijd kon dichten. Toen het alweer bergop ging, moest Pieterse opnieuw een gaatje, maar keerde ze op karakter terug.

Batten wilde Pieterse echter de ultieme doodsteek geven en ook Keller snelde weg van de achtervolgers. Pieterse gaf de strijd om de resterende podiumplekken nog niet op, maar moest opnieuw haar weerbaarheid tonen bij een slipper bergop. Het bleek uiteindelijk het foutje te veel, want de derde plaats was wel degelijk gaan vliegen. Pieterse hield wel Stieger af voor plek vier, maar moest haar meerdere erkennen in Pauline Ferrand-Prévot, Batten en Keller.

'Het was een heel zware wedstrijd', reageerde Pieterse achteraf. 'Ik startte snel, maar blies mezelf al vlug op. Daardoor zakte mijn tempo en kwamen de achtervolgende dames terug. Ik wilde kost wat kost met hen mee, dat terwijl ik al helemaal verzuurd was. Ik speelde een beetje jojo, maar ben wel blij dat ik die vierde plaats heb kunnen vasthouden.'

Pidcock overheerst bij mannen, Schurter tweede

Bij de mannen stond er simpelweg geen maat op dat andere INEOS Grenadiers-uithangbord (en tevens wereldkampioen). Pidcock etaleerde in Tsjechië eventjes zijn klasse. In de openingsronde vertoefde hij een beetje in de subtop, maar net iets voor de wedstrijd halverwege was slingerde hij écht zijn motor aan en kon niemand hem volgen. Routinier Nino Schurter probeerde de man uit Leeds even te volgen, al was er simpelweg niets tegen te beginnen. Op dertig seconden achterstand kwam de Zwitser uiteindelijk als tweede over de meet.

Pidcock was na afloop meer dan content. 'Toen ik van voren kwam te rijden, kon ik mijn eigen tempo rijden. Dat is heel belangrijk op dit rondje, aangezien er zoveel verschillende lijnen te rijden zijn. Ik denk dat ik vrij tevreden mag zijn met mijn eerste mountainbikewedstrijd van het jaar, het is toch anders om anderhalf uur vol gas te geven na alle lange wegtrainingen met vele uren die ik heb gedaan.' Maandag reed de Brit overigens vanaf de luchthaven in Barcelona naar huis in Andorra, een tocht van 225 kilometer.

pidcock bcn

Uitslag Wereldbeker mountainbiken Nove Mesto - XCO 2024 vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Uitslag Wereldbeker mountainbiken Nove Mesto - XCO 2024 mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws