Update II | 'Voel me heel goed na de snelle pitstop van mijn hart': Sagan geeft gezondheidsupdate over hartproblemen Mountainbiken
Mountainbiken

Update II | 'Voel me heel goed na de snelle pitstop van mijn hart': Sagan geeft gezondheidsupdate over hartproblemen

Update II | 'Voel me heel goed na de snelle pitstop van mijn hart': Sagan geeft gezondheidsupdate over hartproblemen

(23 februari 2024) Peter Sagan heeft vrijdag een kleine ingreep ondergaan aan het hart, nadat hij afgelopen weekend tijdens een mountainbikewedstrijd in Spanje een abnormaal hoge hartslag had, meldt La Gazzetta dello Sport.

Een dergelijke hartritmestoornis is niet abnormaal bij mensen, en kan goed worden verholpen. Sagan werd vrijdag al behandeld. Hij had in het Spaanse Chelva na de finish een hartslag die meermaals over de 200 slagen per minuut ging. Tests in het begin van de week wezen uit dat bij hoge inspanning zijn hart over de toeren gaat.

Slowaakse wielerjournalist Lukáš Ronald Lukács laat via zijn officiële kanalen weten dat Sagan nooit eerder zo'n hoge hartslag had. Sagan had reeds contact met Elia Viviani, die een dergelijke ingreep in 2021 onderging. Hij kwam terug op topniveau.

Sagan hoopt in maart al terug te keren

De drievoudig wereldkampioen werd behandeld in Ancona. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ablatie, waarbij het hartweefsel dat niet juist werkt wordt verwijderd. Dat de ingreep niet zwaar is, blijkt wel uit het feit dat Sagan graag in Marseille alweer op de fiets wil springen, op 26 maart. In april trekt hij voor de wereldbeker mountainbiken in principe naar Brazilië.

Sagan heeft dit jaar een missie gemaakt van de mountainbike, en dan met name de Olympische Spelen in Parijs. Daarvoor zal hij de komende weken nog wel punten moeten vergaren, om zijn positie op de UCI-ranking te verbeteren. Sagan hing na 2023 zijn racefiets aan de wilgen.

Update - 17 maart 2024: Sagan moet operatie ondergaan

In de wedstrijd waar hij weer zou terugkeren, in het Franse Marseille, ging het wederom mis voor Sagan. Voorafgaand aan de mountainbike wedstrijd, tijdens training, sloeg het hart van Sagan andermaal op hol. 'My heart hit a few bumps', aldus de Slowaak zelf in een post op Instagram. 'Volgende week word ik geopereerd en dankzij mijn vriend, sportcardioloog dr. Roberto Corsetti, weet ik zeker dat ik heel snel weer terug zal zijn.'

Update - 21 maart 2024: Sagan stelt het goed en geeft gezonheidsupdate

Donderdagavond kwam Sagan nog met een update over zijn gezond. De Slovaak deed dat via Instagram. 'Allereerst wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie geweldige steunbetuigingen, ze betekenen zoveel voor me. Ik wil jullie graag een korte update geven over mijn gezondheid. Ik voel me heel goed na de snelle pitstop die mijn hart nodig had en na vijftien dagen rust heb ik er alle vertrouwen in dat ik weer op de fiets kan zitten om te trainen.'

Sagan deelde ook het doktersrapport met de wereld. 'Het implantaat detecteerde een supraventriculaire tachycardie op zaterdag 16 maart tijdens een trainingsrit in Marseille. Dokter Roberto Corsetti, de sportcardioloog die voor Peter zorgt, besloot een nieuw elektrofysiologisch hartonderzoek uit te laten voeren. Gisteren op 20 maart werd in het Torrette Lancisi Universitair Ziekenhuis in Ancona een transkatheterablatie voor de supraventriculaire tachycardie uitgevoerd door professor Antonio Dello Russo, in aanwezigheid van Corsetti. Na een rustperiode van vijftien dagen en aanvullende noodzakelijke beoordelingen door Dr. Corsetti kan Peter de training hervatten.'

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws