Bissegger verslaat landgenoot Küng met halve seconde en kroont zich tot Europees kampioen tijdrijden Wielrennen
Wielrennen

Het EK tijdrijden bij de mannen is een prooi geworden voor Stefan Bissegger. In een spannend duel met Stefan Küng en Filippo Ganna, was de Zwitser uiteindelijk nipt de sterkste. Küng moest slechts een halve seconde toegeven en moest na twee overwinningen op rij, nu genoegen nemen met het zilver. Ganna veroverde op negen seconden het brons.

Net als de vrouwen, moesten ook de mannen hun tijdrit afleggen over een relatief kort parcours van 24 kilometer. Een krachtige inspanning van een klein halfuur moest genoeg zijn voor de overwinning en vooraf beloofde het vooral een duel te worden tussen Küng en Ganna. De Zwitser Küng was vorig jaar in Trento zijn Italiaanse rivaal nog de baas op het EK tijdrijden en zodoende stonden de twee topfavorieten als laatste coureurs aan de start. Daarvoor stonden de nodige andere hardrijders aan de start, die de favorieten al wat wilden laten zweten.

Mattia Cattaneo was de eerste grote naam die aan de start stond. De Italiaan ging als elfde renner van de in totaal 34 gestarte renners van start en zette bij binnenkomst met 28.47 minuten de snelste tijd neer. Dat was echter slechts drie seconden onder de tijd van de Spanjaard Oier Lazkano, waardoor een goede uitslag niet realistisch bleek voor Cattaneo. Dat werd meteen bevestigd door Morten Hulgaard (Denemarken) en Kévin Vauquelin (Frankrijk), die met 28.18 minuten en 28.17 minuten ruim onder de tijd van de Italiaan doken.

Healy en Bissegger zetten snelle eindtijd neer

Al snel bleken ook de tijden van Hulgaard en Vauquelin niet mee te dingen voor de top vijf in de daguitslag. Eerst was het de 21-jarige Ben Healy die als Iers kampioen tijdrijden zijn kwaliteit bewees. De renner van EF Education-EasyPost bleef nog net boven de 28 minuten, maar ploeggenoot Bissegger ging daar ruim onderdoor. De 23-jarige Zwitser was net een tijd van 27.05 minuten ruim de snelste man van het veld en het was nog maar de vraag of Ganna en Küng aan zijn tijd konden tippen.

Voordat de grote favorieten aan de finish kwamen, was het eerst nog wachten op renners als Mikkel Bjerg, Jan Tratnik en Maciej Bodnar. Vanuit Belgisch en Nederlands oogpunt was het uitkijken naar Rune Herregodts en Jos van Emden, maar allen kwamen zij niet in de buurt van de tijd van Bisseger. Bjerg moest 27 seconden toegeven en kwam nog het dichtst in de buurt. De Deen werd uiteindelijk vierde, voor Bodnar en Healy.

Kunnen Küng en Ganna de snelle Bissegger van de troon stoten?

Dus was het uiteindelijk wachten op de binnenkomst van Ganna en Küng. De Zwitser startte anderhalve minuut eerder dan Ganna en was bij het tussenpunt, op tien kilometer van de meet, drie seconden sneller dan zijn landgenoot Bissegger. Ganna wurmde zich daartussen en zodoende konden we ons opmaken voor een erg spannende finale. Eerst kwam Van Emden nog over de finish, die virtueel als zesde over de finish kwam en daarmee uiteindelijk een top tien-notering wist te bemachtigen. De Nederlander finishte op 1.22 minuut op een negende plaats, drie plaatsen voor Herregodts.

Daarna was het wachten op de binnenkomst van Küng, die voor zijn derde EK-winst op een rij ging. Het laatste deel was echter voor Bissegger, die zijn drie seconden achterstand had omgezet in een voorsprong van een luttele halve seconde. Dus was alleen de Italiaan Ganna nog in staat om Bissegger te verslaan, maar ook de renner van INEOS Grenadiers had zijn tijdrit niet optimaal ingedeeld. Ganna kwam uiteindelijk negen seconden tekort en moest genoegen nemen met het brons.