In de Leiderstrui
Search

Etappe 10 Tour de France 2020: Île d'Oléron Le Château-d'Oléron > Île de Ré Saint-Martin-de-Ré (170 km)

Dinsdag 8 september. Een vlakke rit van 170 kilometer die van Île d'Oléron naar Île de Ré leidt. Op het eerste gezicht lijkt hier niks bijzonders aan de hand te zijn. Niks blijkt minder waar. Deze etappe in de Tour verbindt voor het eerst twee eilanden met elkaar. Voelt u de zeewind al door het peloton waaien? 

Volgens Christian Prudhomme zullen de renners langs vele gebouwen van Vauban rijden. Vauban was in het tijdperk van Lodewijk XIV actief en liet in Frankrijk meerdere fortificaties bouwen. Die zullen zichtbaar zijn in de steden Rochefort, La Rochelle en Royan. Maar bovenal, de achtergrond van de etappe zal grotendeels gekleurd worden door de zee en de wind die dat meestal met zich meebrengt. Krijgen we een grote waaieretappe?

Dat brengt altijd slachtoffers met zich mee. De klassementsrenners zullen attent moeten zijn. In de laatste editie van de Tour de France wist Wout van Aert de waaieretappe te winnen. Kan hij dit kunststukje herhalen? Dan moet hij wel de vrijheid van zijn kopmannen krijgen hiervoor. Maar één ding lijkt zeker: spektakel gegarandeerd deze etappe.