In de Leiderstrui
Search

Een dikke, vette bergetappe in de zesde etappe van de Tour de France, jawel! We starten in Mulhouse en gaan in 160,5 kilometer naar de top van de gevreesde La Planche des Belles Filles. De laatste strook hierbij is zelfs onverhard.

Een kopgroep die weg wil, heeft slechts twintig kilometer de tijd, daarna gaat het meteen bergop. Le Markstein is van eerste categorie en gaat over 10,8 kilometer aan 5,4 procent gemiddeld. Daarna volgen de Grand Ballon en de Col du Hundsruck van derde en eerste categorie. Na een afdaling hebben we pas 82 kilometer gehad, maar komt de finale langzaam in zicht.

Via de Ballon d'Alsace en de Col des Croix van eerste en derde categorie komen we aan bij de voorlaatste klim. Na deze Col des Chevrères aan 9,5 procent gemiddeld is het tijd voor het slotstuk van de dag. La Planche des Belles Filles zat al vaker in de Tour de France, maar is nu nog iets langer, met een overhard einde richting de top. De klim is in totaal zeven kilometer en stijgt aan 8,7 procent gemiddeld. Klassementsrenners; meld u!

De etappe kent één tussensprint en op de voorlaatste klim liggen op de top extra bonificatieseconden. Aan de meet zijn tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen.