In de Leiderstrui
Search

Etappe 9 Tour de France 2020: Pau - Laruns (154 km)

Op zondag 6 september staat de tweede test in de Pyreneeën op het programma. De 154 kilometer lange koers gaat van Pau naar Laruns. Er staan een aantal mooie klimmetjes te wachten voor het peloton, de finish in Laruns ligt in het dal.

Pau is geen onbekende locatie voor de Tour. De Franse stad is voor de 73e keer gaststad in de Ronde van Frankrijk. Ook vorig jaar waren de renners te zien in Pau. In die etappe won Julian Alaphilipe de tijdrit en trok daarmee het geel nog sterker om zijn schouders. De etappe kende ook een zwart randje door de zware val van Jumbo-Visma renner Wout van Aert, die met zijn stuur bleef haken in een van de hekken langs de kant.

De etappe kent een vlakke aanloop van vijftig kilometer, daarna gaat het eerste klimwerk beginnen. De renners gaan over de Col de La Hourcère met een stijgingspercentage van 8,8 procent. Hierna volgt er een korte afdaling die snel vervolgt word door een volgende klim. Het peloton klimt over de Col de Soudet met een gemiddelde stijging van 8,5 procent.

De laatste klim voor de finish is de Col de Marie Blanque. Een klim van 7,7 kilometer lang met een stijgingspercentage van 8,6 procent. Het tweede deel van de klim gaat zelfs richting de 12 procent, dus daar kan het verschil gemaakt worden. Ook de finishplaats Laruns is geen onbekende locatie voor de Tour. In 2018 beklom het peloton de berg van de andere kant en was het de Sloveen Primoz Roglic die als eerste aankwam.