[Update] Definitief: Tour 2021 start in Brest, eerste vier etappes in Bretagne Tour de France

[Update] Definitief: Tour 2021 start in Brest, eerste vier etappes in Bretagne

Door Tom van der Salm 10 augustus 2020 | 17:20


(26 juni 2020) De Tour de France 2020 moet nog beginnen en nu al is over volgend jaar gesteggel. Om het Grand Départ van 2021 niet te laten overlappen met de Olympische Spelen, wil organisator ASO een andere datum. Dat meldt de Deense krant DR. De start van de Tour is volgend jaar in Kopenhagen.

De planning voor de start ligt nu begin juli. Dat doortrekkend betekent dat dat de Tour eind juli de Olympische Spelen overlapt. Dus moet volgens de ASO de start naar voren in het jaar. Al wil ASO die wens nog niet bevestigen. Burgemeester van Kopenhagen Frank Jensen wil best een dialoog met de Franse organisator aangaan en bevestig dat er een verzoek om opnieuw te praten ligt.

Kopenhagen wacht volgend jaar een grote sportzomer. Zowel de Tour de France als vier wedstrijden op het EK voetbal moeten in de Deense hoofdstad worden gespeeld. Begin mei werd al een akkoord bereikt om ervoor te zorgen dat beide mega-evenementen naast elkaar in de hoofdstad konden worden gehouden. Het naar voren halen van de Tour hoeft dus niet te botsen met het Europees Kampioenschap voetbal. 

Update - 1 juli 2020 (17.35 uur): Kopenhagen wil Tourstart 2021 niet vervroegen

Kopenhagen is niet van plan om de startdatum van de Tour de France te veranderen. Dat meldt het Deense BT. Door de verplaatsing van de Olympische Spelen naar 2021 kent het sportevenement overlap met de laatste drie dagen van de Tour. De organisatie van de Tour, de ASO, wil de startdatum met een week vervroegen, maar volgens het bestuur van de Deense stad zal dat leiden tot problemen met het EK voetbal.

In de periode 12 tot en met 28 juni worden er namelijk wedstrijden gespeeld in Kopenhagen. Door die wedstrijden kunnen bij een vervroegde Tourstart bepaalde bezienswaardigheden van de stad niet worden aangedaan. Daarnaast beschikt de stad niet over voldoende hotelcapaciteit om gasten van beide evenementen te voorzien.

Update II - 23 juli 2020 (08.50 uur): Kopenhagen ziet Tourstart mogelijk voorbij gaan

Kopenhagen mag dan stellig zijn en de Tourstart in 2021 niet willen verplaatsen, het heeft volgens Le Telegramme wel tot gevolg dat de ASO zoekt naar alternatieven. Omdat de Olympische Spelen en de Tour de France in de huidige opzet overlappen, heeft de Tourorganisatie Bretagne benaderd om de Tourstart in 2021 mogelijk te organiseren.

Bretagne was al in de race voor een Tourstart in 2024 of 2025, maar komt nu mogelijk eerder in beeld. De bedoeling is om de Tour de France in dit plan B met een week te vervroegen naar 25 juni, zodat renners eerst de Tour de France kunnen rijden en vervolgens in principe ook de Olympische Spelen in Tokio. 

Update III - 24 juli 2020 (13.05 uur): Tourstart Kopenhagen mogelijk naar 2022

Burgermeester Frank Jensen, van de Deense hoofdstad Kopenhagen, bevestigt dat er gesprekken gaande zijn tussen hem en de ASO om de Tourstart te verschuiven naar 2022. 'Waarschijnlijk wordt de start van de Tour in Denemarken met een jaar verplaatst', zegt Jensen tegen verschillende tv-stations.

Update IV - 3 augustus 2020 (13.40 uur): Grand Depart Kopenhagen definitief uitgesteld

De start van de Tour de France in Kopenhagen wordt definitief uitgesteld. Dat maakte de burgemeester van de stad, Frank Jensen, bekend in gesprek met het Deense televisiestation TV2. Het Grand Depart vindt nu plaats van 1 tot en met 3 juli 2022, in plaats van een jaar eerder.

Jensen is blij dat hij de Tourstart heeft weten te verplaatsen: 'We weten hoeveel mensen uitkijken naar de Tour de France in Denemarken, maar helaas moeten zij nog even wat langer wachten. Aan de andere kant kunnen zij nu kijken naar een nóg groter volksfeest, omdat de Tour de France in 2022 niet in het gedrang zal komen met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Hopelijk hebben we dan ook minder last van corona.'

Wijzigingen in het parcours van de drie Deense etappes worden niet verwacht door Jensen. De alternatieve startplaats voor de Tour de France van 2021 is nog niet bekend. 

Update V - 10 augustus 2020 (17.20 uur): Tour 2021 start in Brest

De kogel is door de kerk: de Ronde van Frankrijk van 2021 start op 26 juni in Brest. Dat maakte de ASO bekend op een ingelaste persconferentie. De provincie Bretagne heeft van de ASO de eerste vier etappes toegewezen gekregen. Brest kwam in beeld nadat Kopenhagen een jaartje doorschoof. De Deense hoofdstad huisvest nu het Grand Départ van 2022, nadat dit in 2021 niet mogelijk bleek door een overlap met het EK voetbal. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws