Tour de France 2020: 'Symbool voor nieuwe periode' of 'onrealistisch circus'? Tour de France
Tour de France

Tour de France 2020: 'Symbool voor nieuwe periode' of 'onrealistisch circus'?

Tour de France 2020: 'Symbool voor nieuwe periode' of 'onrealistisch circus'?

ASO, een woord met twee betekenissen. ASO is de organisatie van de Ronde van Frankrijk, maar ASO is ook het in hoofdletters uitdrukken van zeer asociaal gedrag. Waar over de hele wereld alle evenementen worden gecanceld, probeert er één organisatie de witte raaf te zijn. De Tour de France wil doorgaan, maar hoe lang kunnen ze dit vasthouden?

De organisatie van de Ronde van Frankrijk, de ASO, heeft volgens RBTF een datum vastgesteld waarop de knoop doorgehakt moet worden. 15 mei, dat is de dag die Christian Prudhomme en consorten met rood omcirkeld hebben in hun agenda. Feit is dat zij niet bang zijn om te koersen ondanks de coronadreiging, zo lieten zij te midden van al het Europese coronanieuws een peloton zeven dagen tussen Parijs en Nice fietsen, twee weken geleden.

De Franse Minister van Sport, Roxana Maracineanu, deed een duit in het zakje door te verkondigen 'dat grote evenementen als de Tour en de Olympische Spelen door moeten gaan, desnoods zonder publiek.' Haar woorden zijn de afgelopen dagen alweer achterhaald, daar er al een streep door de Spelen in Tokio zijn gezet. De Tour is ondertussen het enige mondiale sportevenement dat nog overeind staat voor deze zomer.

De cijfers en feiten spreken niet in het voordeel van La Grande Boucle. Frankrijk zit op slot, ten minste tot 1 juni. Het land telt bijna zestigduizend geregistreerde besmettingen en alle culturele en sportieve evenementen zijn de komende periode van de kalender afgehaald. Een sportieve activiteit mag in principe, maar niet meer dan één kilometer van je huis. Fietsen wordt in dat geval lastig, begrijpt u. Een evenement dat qua grootte het meest op de Tour lijkt, Roland Garros, is al verplaatst van juni naar september.

Tour zonder publiek? 'Nog steeds een groot rondreizend circus'

De woorden van de Minister van Sport zijn natuurlijk bemoedigend en mooi, maar renners en wielerprominenten trokken de uitspraak van Maracineanu al in twijfel. Michael Boogerd zei daarover in De Telegraaf: 'De gehele karavaan van de Tour bestaat uit duizenden mensen. Media, politie, vrijwilligers; alles komt elkaar drie weken tegen. Het is chaos in de hele wereld en dan wil je tóch de Tour laten doorgaan? Ik vind dat heel raar.'

Steven Kruijswijk sloot zich in het AD volledig aan bij Boogerd. 'Je spreekt nog steeds over een rondreizend circus van duizenden mensen, heel veel mensen bij elkaar. Alle gezondheidsrisico's moeten uitgesloten worden, wij kunnen niet als Tour de France-peloton de verspreiding weer op gang brengen.' De Brabander, woonachtig in Monaco, zet dan ook zijn vraagtekens bij de handelswijze van de organisatie. 'Ik vind het een beetje naïef, ook van de Minister.'

De ploeg van Kruijswijk, Jumbo-Visma, houdt er dan ook geen rekening mee dat de grootste wielerkoers van het jaar doorgaat. Merijn Zeeman liet al aan Sporza weten dat er 'geen sprake kan zijn van eerlijke competitie'. 'Ik ga ervan uit dat ze geleerd hebben van de fout om Parijs-Nice door te laten gaan. Wij als ploeg nemen in ieder geval maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als de gezondheid in gevaar is, koersen we niet.'

'Ik kan me geen jaar zonder de Tour de France voorstellen'

In Frankrijk wordt er iets minder zwart-wit naar het doorgaan van de rittenkoers gekeken. Daar probeert de organisatie er alles aan te doen om toch van start te kunnen gaan. Bizar, als je kijkt naar de verantwoordelijkheid die organisaties als het EK voetbal, de Olympische Spelen en tal van andere evenementen wél nemen. 'Eenheid is een utopie in het wielrennen', aldus Boogerd.

De Franse renners kunnen er ook niet aan denken dat de Tour afgelast wordt. Publiekslieveling Julian Alaphilippe: 'Ik wil er niet aan denken dat er dit jaar geen Tour is. Dat zou desastreus zijn voor de hele wielrennerij.' In Frankrijk leeft alom de gedachte dat de Tour het 'symbool' moet zijn voor de nieuwe periode en het bevechten van de crisis. 'De Tour wacht op niemand' is een gedachte die verankerd zit.

De 'Franse gedachte' werd misschien nog wel het beste vertaald door Marc Madiot, de teambaas van Groupama-FDJ. 'Het zou goed zijn voor de gesteldheid van de Fransen als ze in juli hun normale leven, met de Tour dus, kunnen leven. De Tour kan het symbool zijn voor het herstarten na een crisis', verklaarde hij tegen Cyclingnews.

'De ASO kan wel tegen een stootje, maar de ploegen niet'

Economisch gezien zou het cancelen van de Tour een megaramp zijn, menen meerdere experts. De wedstrijd vertegenwoordigt 'zestig procent van de waarde' in het businessmodel, aldus sporteconoom Wim Lagae in het AD. 'Als de wedstrijd niet doorgaat, verliezen de sponsors in een klap de helft van hun zichtbaarheid.'

De ploegbazen zitten dan ook met hun handen in het haar. Patrick Lefevere gaf al aan dat het 'een ramp' zou zijn als de Tour niet door kan gaan. 'De ASO kan wel tegen een stootje, maar de ploegen niet. Die hebben geen financiële buffer klaar.' Jonathan Vaughters, baas van EF Pro Cycling, sloot zich aan bij de woorden van Lefevere. 'Misschien is dit wel het moment om met zijn allen te kijken naar het sponsormodel van de sport.'

Wat zijn de opties?

Bij de ASO en het Franse ministerie van Sport gaan ze er vooralsnog vanuit dat de Tour gewoon op 27 juni van start kan gaan in Nice. Publiek en de hele opsmuk rondom het evenement wordt dan mogelijk vermeden, en de definitieve beslissing daarover wordt vermoedelijk genomen op 15 mei. Ondertussen hebben ook al een heleboel renners en wielerprominenten zich laten horen met ideeën, proefballonnen en opties. Prudhomme zelf gaf aan dat een Tour zonder publiek niet gaat gebeuren, maar blijft hij zo standvastig?

Iván García Cortina en Matteo Trentin lieten weten dat de Tour weleens gecombineerd kon worden met de Giro en Vuelta, een idee dat door de bazen van de Giro echter uitgesloten werd. De Italiaanse ronde lijkt nu te willen beginnen op 2 juni, waardoor het amper een paar dagen eindigt voor het begin van de Tour. Volgens Het Nieuwsblad zou de Ronde van Frankrijk dan eventueel uitgesteld worden, met een start in juli in plaats van juni.

'Een ingewikkelde puzzel', noemen ze het bij de UCI. Raymond Kerckhoffs liet zich in een blog op Cycling Opinions ook al uit over de ontstane situatie, en slaat hier de spijker op zijn kop. Het is namelijk voor iedereen gissen hoe het coronavirus en dus ook de maatregelen ertegen evolueren de komende periode. 'Wanneer er de komende twee weken geen verbeteringen te zien zijn in vrijwel alle Europese landen, wordt het héél moeilijk om de Tour deze zomer te organiseren.' Afwachten dus, ook voor de Tour de France en de ASO. (foto: Sirotti)

Door: Tom van der Salm

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws