Van der Poel begint achterin en haalt in één ronde iedereen bij, fenomenale zege Veldrijden

Van der Poel begint achterin en haalt in één ronde iedereen bij, fenomenale zege

Door Ward Hilhorst 24 november 2019 | 16:03


Mathieu van der Poel heeft op schitterende wijze de Wereldbekercross in Koksijde op zijn naam geschreven. Door een valpartij reed hij na de start helemaal achteraan, maar bij de eerste passage van de finish had hij iedereen al teruggegrepen. Zijn fenomenale eerste ronde zal er eentje zijn voor de geschiedenisboeken.

Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis waren het sterkste bij de start. Door een valpartij van onder andere Tim Merlier werd Van der Poel opgehouden. Dat betekende dat hij vanuit pakweg de dertigste positie aan een achtervolging beginnen. Het beloofde een lastige opgave te worden, gezien het parcours met weinig inhaalmogelijkheden. Vooraan waren het gelukkig voor hem wel Nieuwenhuis en broer David van der Poel die de kop aanvoerde. Zij konden daar het tempo enigszins drukken. Na drie minuten had Van der Poel nog vijftien mannen voor zich.

Van der Poel haalt iedereen in en is terug waar hij hoort

Van der Poel haalde vooral te voet veel mensen in en pikte na vijf minuten al aan bij zijn broer in vierde positie. Laurens Sweeck had de Nederlanders ondertussen ingehaald en sloeg een mooi gat. Sweeck is een van de specialisten op dit terrein, dus vooraf nam hij zich voor om hier echt om de winst te strijden. Van der Poel haalde zijn landgenoten in en ging op weg om het gat van tien seconden te dichten. Dat lukte vrij snel, bij de eerste finishpassage reed hij als vanouds op kop. Ook Iserbyt en David van der Poel sloten bij de kop aan.

In de vele zandstroken konden Sweeck en Van der Poel verder doorfietsen dan hun concurrentie, Sweeck was daar zelfs de beste. Helaas voor hem waren er er stroken tussendoor waar geen zand lag. Hier pakte de Wereldkampioen al meteen veel voorsprong. Van der Poel bleef gaan, na exact een half uur kwam hij voor de vierde van de acht keer over de finish. Zijn voorsprong op zijn concurrentie was op dat moment een ruime halve minuut. 

Van der Haar en Van Kessel nemen even plek twee en drie in

Van der Haar nam de leiding in de achtervolging op Van der Poel. In zijn wiel bevonden zich zijn drie ploeggenoten Corné van Kessel, Toon Aerts en Quinten Hermans. Ondertussen deed MvdP het vooraan wat rustiger aan, comfortabel als hij was met zijn voorsprong. Toch spatte het plezier er bij elk zandstrookje nog vanaf, dus echt sparen deed hij niet.

Sterker nog, de seconde dat de vorige regel opgeschreven was perste hij er nog een versnelling uit. Op speelse wijze fietste hij heuveltjes op waar de rest van het veld moest lopen. Dit gaf hij niet meer uit handen. Uiteindelijk won hij dus met ruime voorsprong. Uiteindelijk waren het Sweeck en Aerts die het podium completeerden. (Foto: Proshots)

Uitslag Wereldbeker Koksijde Mannen

1. Mathieu van der Poel
2. Laurens Sweeck +0.25
3. Toon Aerts +0.35
4. Lars van der Haar +0.40
5. Quinten Hermans +0.50
6. Corné van Kessel +1.02
7. Marcel Meisen +1.05
8. Michael Vanthourenhout +1.19
9. Tim Merlier +1.28
10. Tom Pidcock +1.33


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws