Eerste veldritnederlaag na 35 wedstrijden voor Van der Poel; Aerts wint Veldrijden

Eerste veldritnederlaag na 35 wedstrijden voor Van der Poel; Aerts wint

Door Tom van der Salm 14 december 2019 | 15:57


Mathieu van der Poel en verliezen, het kan dus tóch. Toon Aerts bleek in de Hotondcross van Ronse vele malen beter dan de uit Spanje teruggekeerde Van der Poel, die simpelweg de benen niet had om voor de winst te strijden en zo zijn zegereeks van 35 veldritten en 408 dagen zag eindigen. Eli Iserbyt snoepte de tweede plaats nog van Van der Poel af, die dus als derde de meet passeerde.

Nadat we bij de vrouwen al zagen dat het een loodzware en spannende moddercross ging worden, was het uitkijken naar de mannen in Ronse. Van der Poel kwam terug van een week stage in Spanje en had het afgelopen weekend geen veldrit gereden, dus was er bij de zuiderburen wat hoop dat hij vandaag minder het overwicht zou hebben dan de weken daarvoor. Van der Poel zelf had er alvast zin in. 'Ik vind het schitterend met deze modder.' 

Het was Marcel Meisen die als eerste de blubber indook, met de wereldkampioen in zijn spoor. Ook de vinnige Iserbyt was bij de pinken. Op het geachte ijkpunt van het parcours, de 'schuine kant naar beneden', bleef Van der Poel in de eerste ronde met zijn fiets haken achter een spandoek. Vlak daarna vormde zich een kopgroep van drie, met Van der Poel, Iserbyt en Aerts.

Aerts niet bang voor Van der Poel

Al vlug in de tweede ronde prikte Van der Poel een paar keer, maar Aerts nam brutaal over van de Nederlander en ook Iserbyt volgde in het spoor. Aerts bleef druk zetten op zijn tegenpolen en Van der Poel had daar zichtbaar moeite mee, wat de Belg vleugels gaf. Bij het ronden van de tweede ronde bedroeg de achterstand van nummer drie Van der Poel zo'n twintig seconden.

Plotsklaps gaf VDP gas bij en stak hij vlot voorbij Iserbyt, om de achtervolging op de Belgisch kampioen in te zetten. Deze tussenversnelling kostte veel krachten, en het lukte Van der Poel niet om door te zetten richting Aerts. Sterker nog, de renner van Telenet-Baloise Lions nam alleen maar meer afstand.

Een tuimelpartij betekende in de vierde ronde de symbolische overgave van VDP, het gat sloop toen al voorzichtig richting de minuut. De veer brak daarna volledig bij Van der Poel, waardoor Aerts soeverein naar de zege kon rijden. Iserbyt kon de tweede plaats van de Nederlander nog bestoken, en slaagde ook in die missie. Een zegereeks van 35 veldritten werd zo beëindigd met een derde plek voor Van der Poel. (foto: Tibo Lodewijckx/In de Leiderstrui)

Uitslag Hotondcross Ronse mannen 2019

1. Toon Aerts
2. Eli Iserbyt op 1.29
3. Mathieu van der Poel 2.13
4. Michael Vanthourenhout 2.17
5. Tim Merlier 2.27
6. Lars van der Haar 2.32
7. Marcel Meisen 3.05
8. Corné van Kessel 3.15
9. Thijs Aerts 04.15
10. Jim Aernouts 4.38


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws