Brand wint in Heusden-Zolder na schitterende strijd met Nederlandse top-5 Veldrijden

Brand wint in Heusden-Zolder na schitterende strijd met Nederlandse top-5

Door Ward Hilhorst 26 december 2019 | 14:22


De Nederlandse dames hebben weer een schitterende crosstentoonstelling gegeven in de wereldbekercross in Heusden-Zolder. Lucinda Brand was de sterkste, maar de eerste vijf rensters kwamen allemaal uit Nederland. Door de tweede plaats van Ceylin del Carmen Alvarado nam zij de eerste plek in het wereldbekerklassement over.

Alvarado was de vrouw met de beste start. Verrassend genoeg kreeg zij Marianne Vos, die van de derde rij moest starten, direct op haar wiel. Op het bochtige parcours had Brand het wat lastiger, zij reed de eerste paar bochten rond de achtste plek. Dat was niet van lange duur, na een handvol minuten wisten zij en Annemarie Worst de aansluiting te vinden bij hun twee landgenotes. 

In de tweede ronde nam Worst zelfs de leiding, en op die manier zette zij de andere Nederlandse dames, ondertussen aangevuld met Inge van der Heijden, onder druk. Sanne Cant volgde op plek zes, zij vocht hard om de aansluiting bij haar noorderburen te maken. Datzelfde gold voor Yara Kastelijn, alle zeven de vrouwen deden in de eerste ronden zeer weinig voor elkaar onder.

Brand, Worst, Alvarado en Vos vormen kopgroep

Bij ingang van de derde ronde pakte Brand weer de kop. Alvarado, Worst en Vos waren er direct bij, Van der Heijden zat er vlak achter. Daarachter volgde op een seconde of twintig een groepje van vijf dames. In de ronde die volgde werd voorin vooral naar elkaar gekeken. Daardoor konden wereldkampioene Cant en het talent Shirin van Anrooij de aansluiting vinden. Met zeven dames begonnen ze dus aan de vierde ronde.

Om beurten werden er speldenprikken uitgedeeld. Brand, Vos en Alvarado leken over de scherpste spelden te beschikken, met zijn drieën sloegen ze een gaatje met de rest. Brand zette de boel onder druk, en Vos was de volgende die het wat moeilijk had. In het begin van de vijfde ronde betaalde Alvarado een stuivertje en kreeg dat vrij snel weer terug van Brand. Door die wisselingen wist Vos toch weer de aansluiting te vinden me de koploopsters.

Kopgroep van vier weer terug bij elkaar

De drie dames vooraan deden het eventjes wat rustiger aan, wat de mogelijkheid gaf aan Worst om de aansluiting te maken. Zij pakte gelijk de kop, maar dat bleek te veel van het goede. Vos pakte weer over, en zo bleef het razend spannend. Vos bleek in staat op de steilste stroken door te fietsen, waar de anderen van de fiets moesten. Dit scheelde haar wat energie, maar een echt gat wist ze er niet mee te slaan.

Brand was degene die probeerde de rest los te rijden in de laatste ronde, uit angst voor de sprint. Het lukte enigszins, maar toch kwamen de drie anderen weer terug. De tactische strijd was prachtig om te zien. Vos plaatste een schitterende versnelling, en ging zo als eerste terug het veld in. Toch liet Brand dat niet gebeuren, zij nam de koppositie weer over. Het lukte Vos niet om het klimmetje weer op de fiets boven te komen, terwijl Worst de kop moest laten gaan. De finale werd dus door drie vrouwen gereden. Hierin bleek Brand sterker dan Alvarado.

Uitslag Wereldbeker Heusden-Zolder vrouwen

1. Lucinda Brand
2. Ceylin del Carmen Alvarado +0.01
3. Annemarie Worst +0.13
4. Marianne Vos +0.14
5. Inge van der Heijden +0.26
6. Sanne Cant +0.29
7. Eva Lechner +0.34
8. Shirin van Anrooij +0.52
9. Yara Kastelijn +1.12
10. Laura Verdonschot +0.15

(Foto: Proshots)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Erik3e
26 Dec 2019 om 14:59

Waanzinnig mooie wedstrijd en wat een power en stuurkunst van Lucinda. Het gevecht voor de bocht net verliezen en dan in de afdaling er toch weer voorbij, dit was echt genieten.

Reageer


Meer nieuws