Beresterke Van Anrooij stuit opmars Brand in loodzware Wereldbekercross Gavere Veldrijden
Veldrijden

Beresterke Van Anrooij stuit opmars Brand in loodzware Wereldbekercross Gavere

Beresterke Van Anrooij stuit opmars Brand in loodzware Wereldbekercross Gavere

Shirin van Anrooij heeft op machtige wijze de Wereldbekercross van Gavere weten te winnen. De Nederlandse van Baloise-Trek Lions rekende na een felle, zeer mooie strijd op het zware parcours af met ploeggenote Lucinda Brand.

Stipt 13.40 uur werden de rensters op gang geschoten voor de cross in Gavere, waar Marie Schreiber de beste start kende. Puck Pieterse zat kloek op het wiel van de dame uit Luxemburg en pakte in de eerste ronde direct ferm over. Dit deed ze met technische hoogstandjes en vinnig loopwerk, wat op het modderige parcours van Gavere wel een vereiste was om goed te presteren.

Van Anrooij en Blanka Kata Vas wensten Pieterse niet al te veel ruimte te geven, waarbij met name die eerste flink tegenstand kon bieden aan haar generatiegenote. In de zware modder van de Wereldbekercross zorgde dat voor een mooie tweestrijd, waarbij Pieterse met name imponeerde in de technische afdalingen. Glibberen en glijden, maar dan in control.

Modder zet letterlijk en figuurlijk rem op Pieterse, spannende strijd Brand en Van Anrooij

Van Anrooij denderde aan het einde van de eerste ronde weg van Pieterse, die even een lastig momentje kende. Ze was niet de enige met zo'n moment, daar het in de achtergrond louter ploeteren was door de dikke Vlaamse klei. Zoe Backstedt, het jonge Britse wondertalent, voelde zich daar wel in thuis: zij deed serieus mee voor het podium, wat op amper achttienjarige leeftijd toch een prestatie van formaat is.

In de tweede ronde herpakte Pieterse zich, waarmee ze ook weer druk kon zetten op leidster Van Anrooij. Die voerde op haar beurt het tempo op, waarna het duel werd beslist door een pechgeval bij Pieterse. De modder was helemaal vastgedraaid in het wiel van de renster van Alpecin-Deceuninck, die flinke passen moest gaan zetten richting de wisselzone en zo veel tijd verloor.

Van Anrooij bleef ondertussen wattage duwen en had door alle problemen van Pieterse een flinke voorsprong op ploeggenote Brand, maar verslappen was er allerminst bij op het loodzware parcours in Gavere. Temeer omdat Brand als diesel steeds meer inliep en de inhoud had om Van Anrooij serieus te bedreigen en in de derde van vier rondes de aansluiting vond.

Het psychologische voordeel was hiermee bij Brand, maar Van Anrooij liet zich als een echte vechter niet kisten en versnelde nog eens. De jongeling reed opnieuw tien seconden weg van Brand, die uiteraard veel energie in haar achtervolging had gestopt en daar in de slotronde de rekening voor gepresenteerd kreeg. De veer brak op die manier bij de vrouw uit Dordrecht, die wel mocht terugkijken op een zeer goede race.

Ondertussen stak Pieterse vanuit de achtergrond de zeer goed rijdende Vas voorbij in de strijd om plek drie, waarmee we een volledig Nederlands podium kregen na een zeer vermakelijke wedstrijd.

Uitslag Wereldbeker Gavere vrouwen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws