Taaie Brand wint wereldbekerwedstrijd in barre weersomstandigheden, Betsema tweede Veldrijden
Veldrijden

Taaie Brand wint wereldbekerwedstrijd in barre weersomstandigheden, Betsema tweede

Taaie Brand wint wereldbekerwedstrijd in barre weersomstandigheden, Betsema tweede

Lucinda Brand heeft de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. Bij de veldrit in Fayetteville bleek ze in barre weersomstandigheden de taaiste van het veld, terwijl Denise Betsema als tweede eindigde.

De wereldbekerwedstrijd in Fayetteville betekende de tweede in een reeks van zestien wereldbekerwedstrijden en was tevens de tweede wereldbekerwedstrijd in Amerika. Zondag was Marianne Vos de beste in Waterloo en de vraag was of de andere Nederlandse toppers haar dit keer van de overwinning af konden houden. Daarvoor was het vooral kijken naar de nummer twee en drie van afgelopen zondag: Brand en Betsema.

De vrouwen vertrokken vol in de regen, wat zorgde voor een modderig parcours. De afdalingen waren glad, maar het werd bovenal een stuk zwaarder parcours. Vooral de klimmen in het parcours werden daardoor nog moeilijker te verteren, waarin het een strijd leek te worden tussen de taaie rensters. Vos ging snel van start, met in haar wiel de Hongaarse Kata Blanka Vas en Betsema. Brand moest na enkele minuten al een gaatje laten, maar dichtte dat alweer richting het einde van de eerste ronde. Daar kwamen Vas, Vos, Brand en Betsema als eerste door, gevolgd door Puck Pieterse, Maghalie Rochette, Yara Kastelijn, Inge Van der Heijden en Annemarie Worst.

Vos en Brand maken zich los van de rest van het veld

Met nog vier ronden te gaan sloegen Brand en Vos een klein gat richting Betsema, Rochette en Pieterse. Het leek weer net zo'n mooi duel te worden als afgelopen zondag, toen Brand en Vos elkaar in de laatste ronde geen meter toestonden. Brand kwam halverwege koers voor het eerst ten val en dat betekende dat Vos de gashendel opentrok. Brand stond snel op, maar Vos breidde haar voorsprong snel uit. Brand maakte in de achtervolging steeds meer foutjes, terwijl Vos zich als een vis in het water leek te voelen. Bij het ingaan van de laatste twee ronden had de taaie Brand het gat echt weer gedicht, terwijl in de achtervolging Betsema, Vas, Pieterse en Rochette streden voor de derde plek.

In de voorlaatste ronde nam Brand het initiatief, terwijl Vos netjes in het wiel bleef zitten. Het zachtjes regenen was inmiddels gestopt en had plaatsgemaakt voor een hele stevige regenbui. Het zorgde voor mooie beelden, maar vooral afgepeigerde gezichten. Halverwege de laatste ronde was het toch Brand die ineens tien seconden was losgereden van Vos, terwijl het niet te zien was of ze lek had gereden of ten val was gekomen. In de achtervolging kwam Betsema nog sterk opzetten en ging richting de finish Vos zelfs nog voorbij. Brand ging onbedreigd naar de overwinning en boekte daarmee haar eerste wereldbekeroverwinning van dit seizoen. Op het einde kwam de Amerikaanse Clara Honsinger nog verrassend opzetten en ging zelfs Vos nog voorbij voor de derde plek.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws