Gespot op Strava: Coach Pidcock tempert verwachtingen, maar is dat wel op zijn plaats? Veldrijden
Veldrijden

Gespot op Strava: Coach Pidcock tempert verwachtingen, maar is dat wel op zijn plaats?

Gespot op Strava: Coach Pidcock tempert verwachtingen, maar is dat wel op zijn plaats?

De meeste ogen waren de afgelopen weken gericht op Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar we spreken anno 2021 niet voor niets over 'de grote drie' in het veldrijden. Naast Van Aert maakt ook Pidcock op zaterdag zijn rentree in de cross; fris, fruitig, zonder pijn en met een kar vol ambities. In de Leiderstrui bekeek zijn Strava-account, om te zien hoe de Brit van INEOS Grenadiers zich de afgelopen twee maanden voorbereidde op zijn terugkeer in competitie.

Pidcock beleefde onder de streep een uitstekend jaar in 2021. Hij toonde zich tussen de groten in wedstrijden zoals Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade Bianche en de Amstel Gold Race. Vorige winter won hij bij de elite bovendien al zijn eerste cross in Gavere en natuurlijk was de gouden medaille bij het mountainbiken, op de Spelen in Tokio, het absolute hoogtepunt. Na Tokio volgde zijn eerste grote ronde, waar hij door een lange break anoniem rondreed in de Vuelta a España. Op het WK die daarop volgde was hij er echter weer, met een knappe zesde plaats.

Na het WK ging de broekriem los en zagen we Pidcock pas richting het einde van oktober terug op de fiets. Naast een vakantie richtte hij zich namelijk op een slepende knieblessure, waar hij al heel 2021 mee kampte. Hij werd eraan geholpen en moest daarna revalideren. Op Strava zien we dat hij drie weken geen fiets aanraakte, alvorens hij op 21 oktober weer op de pedalen ging staan. 'Back on my bicycle 🚴🚴', stond er bij een rit van bijna 32 kilometer aan 22 kilometer per uur. Een opwarmertje, Pidcock moest duidelijk van ver komen. 'Hij heeft eerst 3,5 weken gerust, zonder enige vorm van sport. Daarna heeft hij rustig opgebouwd', zo zei z'n coach Kurt Bogaerts erover bij Het Nieuwsblad.

Pidcock bereidt zich in stilte voor op cross-seizoen

In de afgelopen weken hoorden we opvallend weinig van de pas 22-jarige alleskunner. Pas op 25 november kwam zijn trainer Kurt Bogaerts met zijn crossprogramma op de proppen: dertien veldritten, met de focus op de Wereldbeker, om zo een goede startpositie te verwerven voor het hoofddoel van de winter; het WK in Fayetteville. Deze week schoof hij aan bij The Cycling Podcast, om ook zijn wegprogramma te bespreken. Daarin ligt de focus op de klassiekers, om vervolgens vol te gaan voor de Giro d'Italia. Na de Giro verruilt hij de wegfiets voor de mountainbike, waar het WK een doel is. Kortom: genoeg te doen!

We zijn heel erg benieuwd, wanneer Pidcock zaterdag aan de start staat in Boom. Hoe goed is hij? Is hij nog beter zonder knieblessure? Kan hij net zo dominant worden als op de mountainbike in Tokio? Pidcock bereidde zich voor op het crossseizoen in zijn thuisplaats Andorra, om vervolgens naar Miami te vliegen voor een trainingskamp aldaar. Eind vorige week vloog hij terug naar Andorra.

Op 26 november uploadde Pidcock zijn voorlopig laatste Strava-file. 144,49 kilometer en 2.837 hoogtemeters aan 27,4 kilometer per uur. Niet bijster hard, maar daar was het ook duidelijk niet om te doen. Wie de beklimmingen analyseert met de bijbehorende tool van Strava, ziet dat Pidcock de explosiviteit flink aan het trainen was met wat intervallen. Op de laatste klim van de dag tikte Pidcock een maximale snelheid aan van 48,9 kilometer per uur, bergop. De cross-benen worden klaargestoomd!

Gespot op Strava: Coach Pidcock tempert verwachtingen, maar is dat wel op zijn plaats?

Zover was Pidcock eind oktober dus nog niet, toen hij net weer begon. De trainingsritten werden sindsdien per keer langer, het ging steeds harder en de intervals kwamen al snel om de hoek kijken. Wie een klim gemiddeld aan 19,5 kilometer per uur op rijdt, maar een piek haalt van 54,8 kilometer per uur, weet dat het Pidcock in veel trainingen niet om duurvermogen te doen was. Laat je dan ook niet misleiden door gemiddeldes van onder de 28 per uur in oktober; Pidcock werd rap beter, met een - bij wijze van spreken - 'splinternieuwe' knie.

In november ging er nog een schepje bovenop, al laat Pidcock niet in z'n kaarten kijken zoals bijvoorbeeld Van Aert. Waar de Belg al z'n trainingsritten op Strava zet, daar waren dat bij Pidcock slechts flarden. Reken dus maar dat die lange duurtrainingen ertussen zaten, op Strava pronkt het talent liever met wat explosieve trainingen in Andorra en Miami. Zo reed Pidcock op 15 november in Andorra nog een KOM uit de boeken op een segment van 1,85 kilometer aan 6,2 procent. Pidcock was 51 seconden sneller dan de oude toptijd, die al dateerde van 2018.

En zo zijn er nog wel meer prestaties die duiden op een prima niveau bij de Brit. De trainingsritten in Miami kleurden goud van alle persoonlijke records die Pidcock er reed. Het was er zo plat als een dubbeltje, dus de perfecte plek om inhoud te kweken. Plots zagen we de gemiddelde snelheden op veel segmenten (soms zelfs ver) boven de 40 per uur uit stijgen. In de Amerikaanse hitte zette hij de volgende stap naar cross-vorm. We kunnen alleen maar aannemen dat Pidcock tussen z'n laatste upload in Andorra en z'n rentree op 4 december de puntjes op de i heeft gezet. 'Tom heeft niet specifiek getraind voor de cross. Dus ik zou voor zaterdag niet veel verwachten', zo zei z'n coach. Is het heel erg als we dat stiekem toch doen?

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws