Interview | Tibor Del Grosso bewijst zichzelf als crosser: 'En ik mag nog twee jaar bij de beloften' Veldrijden
Veldrijden

Interview | Tibor Del Grosso bewijst zichzelf als crosser: 'En ik mag nog twee jaar bij de beloften'

Interview | Tibor Del Grosso bewijst zichzelf als crosser: 'En ik mag nog twee jaar bij de beloften'

Het duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert was niet de enige clash tussen Nederland en België van het afgelopen WK veldrijden. Bij de beloften mannen nam Nederlander Tibor Del Grosso het in zijn uppie op tegen een groep Belgen, waarvan Thibau Nys uiteindelijk de beste bleek.

Del Grosso troefde de andere Belgen Joran Wyseure en Witse Meeussen uiteindelijk af in de strijd om de tweede plek, waardoor hij met een brede glimlach onder meer In de Leiderstrui te woord kon staan in de mixed zone. Dat deed hij met opvallende crocs aan. 'Ik krijg er veel vragen over, maar het zijn toch meer complimenten. Alhoewel, Gerben was er geen fan van', lachte Del Grosso met een kwinkslag naar bondscoach De Knegt.

De uit Eelde afkomstige coureur kon dus goed weerstand bieden aan de Belgen, hoewel Nys snel een maatje te groot bleek. 'Het viel denk ik wel mee hoe ver Thibau wegreed, maar het was een beetje gokken met de bandenkeuze. Ik maakte samen met David de keuze om iets minder profiel te pakken, om op die manier efficiënter op de rechte stukken te kunnen rijden. Maar daardoor rijd ik technisch minder dan Thibau, die wel het grofste profiel had. Uiteindelijk reed hij net iets té snel weg', vertelde Del Grosso, die uiteindelijk wisselde in de derde ronde.

'Het is altijd een lastige keuze om te maken als het blijft regenen. Met de verkenning was het nog prima te doen, het is een afweging die je maakt tussen grip en weerstand. Uiteindelijk gok je dan. Het had de winning move kunnen zijn, maar uiteindelijk verloor ik daardoor de aansluiting met Thibau. Gegokt en verloren', vatte hij het perfect samen.

Del Grosso tegen de Belgen in de cross van Benidorm
Del Grosso tegen de Belgen in de cross van Benidorm

Del Grosso moest tactisch spelletje spelen met Belgen

Vanaf dat moment moest Del Grosso dus opboksen tegen Wyseure en Meeussen, die ook niet altijd even veel werk wensten te doen. 'Ik dacht er zeker nog over na om naar Thibau toe te rijden, maar de Belgen maakten er toen ook nog een tactisch spelletje van. Dat maakte het wat lastig. Als ik de benen had om naar Thibau te rijden, had ik dat gedaan. Ik laat Witse en Joran ook weten dat ze ook zelf wat moeten doen als ze willen winnen.'

Bondscoach De Knegt liet na afloop weten dat hij dacht dat Del Grosso de benen had om te winnen. Daar wilde de veldrijder zelf deels in mee gaan. 'Dat denk ik ook wel, maar ik reed technisch ook niet mijn allerbeste wedstrijd. Op het asfaltstrook en de balken reden de Belgen wat sterker dan ik, maar op het asfaltstuk was ik dan weer beter.'

Al bij al mocht Del Grosso, die op vrijdag ook al de wereldtitel veroverde met de Team Relay-selectie, terugkijken op een mooi WK en een goede veldritwinter. 'Ik ben wel blij dat ik me ook als crosser langzaam een beetje kan gaan bewijzen. Ik mag nog twee jaar bij de beloften rijden, dus ik hoop volgend jaar weer om de wereldtitel mee te doen. Ik ben blij dat ik de aansluiting heb gemaakt met de top.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws