Small birds-gokje pakt verkeerd uit voor WK-Nederlanders: 'Had ook winning move kunnen zijn' Veldrijden
Veldrijden

Small birds-gokje pakt verkeerd uit voor WK-Nederlanders: 'Had ook winning move kunnen zijn'

Small birds-gokje pakt verkeerd uit voor WK-Nederlanders: 'Had ook winning move kunnen zijn'

Met een zevende plek van Lauren Molengraaf en een knappe tweede plaats van Tibor Del Grosso bleef een regenboogtrui voor Nederland uit in de eerste twee WK-veldritten op zaterdag. De gemene deler waren de banden, daar Molengraaf lek reed en Del Grosso door een bandengokje Thibau Nys uiteindelijk snel afstand zag nemen.

Del Grosso koos er net als David Haverdings, in goede doen ook een schaduwfavoriet, voor om op de zogenoemde small birds-banden van start te gaan. Dit zijn banden waarop het makkelijker is om op de weg te rijden, maar de grip op modder wat minder is. Waar die eerste na zijn vroege wissel naar banden met meer grip nog naar plek twee reed, kwam Haverdings niet meer in het stuk voor. Hij eindigde uiteindelijk als negentiende.

'Ik heb de hele wedstrijd verkenningstempo gereden, er zat niets achter. Ik was nog wel goed weg, maar ik stond op een minder licht profiel en trapte in het niets', gaf Haverdings na afloop aan tegenover deze site. 'Door die wissel verloor ik direct heel veel plekken.' Het gokje van Haverdings en Del Grosso pakte dus verkeerd uit, zag ook de uiteindelijke winnaar Thibau Nys. Die verklaarde na afloop dat het cruciale moment misschien wel voor de start zat. 'Ik zag dat David en Tibor op small bird-banden begonnen, terwijl ik met het grofste profiel reed. Ik wist dat ik als eerste aan het technische gedeelte in het bos moest beginnen, omdat ik meer grip had met mijn banden. Ik nam meteen vier, vijf meter en pushte vanaf het begin van de cross gelijk', vertelde Nys.

Del Grosso stelt dat bandenkeuze ook 'winning move' had kunnen zijn

Die 'vier, vijf meter' bouwde Nys uit naar zes seconden na de wissel van Del Grosso in de tweede ronde, waarbij de Nederlander ook voor een profiel met meer grip koos. Was die bandenkeuze dan écht zo cruciaal? 'Uiteindelijk denk ik van wel, maar het is altijd een lastige keuze om te maken als het blijft regenen', vertelde Del Grosso aan In de Leiderstrui. 'Met de verkenning was het nog prima te doen, het is een afweging die je maakt tussen grip en weerstand. Uiteindelijk gok je dan. Het had de winning move kunnen zijn, maar uiteindelijk verloor ik daardoor de aansluiting met Thibau. Gegokt en verloren', vatte de spontane Del Grosso het met een glimlach samen.

'Samen met David maakte ik die keuze om iets minder profiel te pakken bij de start, om op die manier efficiënter te kunnen rijden op de wegstrook', verklaarde hij de keuze. 'Uiteindelijk rijd ik daardoor technisch wel een stukje minder dan Thibau, die wel het grofste profiel pakte. Hij rijdt eigenlijk net wat té snel weg, waardoor het goud snel vervlogen was.'

Ook Molengraaf dook in de ochtend al vroeg de materiaalzone voor een bandenwissel 'voor meer grip', waarna ze na een schuiver en een lekke band het uitzicht op de wereldtitel volledig verloor. De topfavoriete, ze won zo'n beetje alle veldritten die ze dit seizoen reed, was na afloop ontroostbaar.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws