Iserbyt pakt drie op drie in Wereldbeker na tactisch steekspel in Tabor, Van der Haar tweede Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt pakt drie op drie in Wereldbeker na tactisch steekspel in Tabor, Van der Haar tweede

Iserbyt pakt drie op drie in Wereldbeker na tactisch steekspel in Tabor, Van der Haar tweede

Eli Iserbyt heeft de derde manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen in het Tsjechische Tabor. Laurens Sweeck zat in de tang bij de renners van Pauwels Sauzen-Bingoal en moest in de zesde ronde toch passen bij een nieuwe versnelling van Iserbyt. Lars van der Haar reed naar de tweede plaats, Michael Vanthourenhout moest tevreden zijn met plaats drie.

Er was vooraf maar één topfavoriet: Iserbyt. De Belg wist de beide Wereldbekercrossen in de Verenigde Staten te winnen en kreeg van ploeggenote Fem van Empel alleszins het goede voorbeeld hoe er drie van drie van te maken. Met Zdenek Stybar stond ook de Tsjechische held aan de start in eigen land.

Iserbyt miste iet of wat zijn start en kwam weg rond positie tien. Zijn West-Vlaamse ploegmaat Vanthourenhout was wel goed gestart en dook als eerste het veld in. Ook Quinten Hermans, Sweeck en Van der Haar waren meteen bij de pinken. Iserbyt kwam echter al snel postvatten op de voorste gelederen. Ook bij de mannen zorgden de balken voor opschudding. Ryan Kamp verslikte zich in de balken en ging bijna over kop, maar kon nog net corrigeren.

Snel parcours zorgt voor gedrum, Pauwels Sauzen-Bingoal speelt het ploegenspel

Het parcours was tegenover de wedstrijd bij de vrouwen nog meer opgedroogd en dus was het een echte vliegmeeting. Het was moeilijk om het verschil te maken en zo werd het vooral drummen om in positie te blijven. Maar liefst twintig renners kwamen wiel aan wiel over de finish bij het ingaan van de derde ronde. Iserbyt had genoeg van al het gedrum en trok stevig door. Sweeck toonde nog maar eens dat hij in uitstekende vorm zit en zat meteen in het wiel. Hermans besloot niet te springen op de balken, waardoor Iserbyt en Sweeck een gaatje kregen.

De twee kemphanen keken wat naar elkaar, waardoor Hermans, Vanthourenhout, Van der Haar, Kamp en Michael Boros de aansluiting konden maken en we zeven leiders kregen. Vanthourenhout nam de fakkel over van zijn ploegmaat en versnelde, maar Sweeck reageerde alert. In tweede instantie kon Vanthourenhout wel een gat slaan. De voorsprong bedroeg al snel zes seconden. Sweeck besefte dat hij zo snel mogelijk het gat moest dichten en deed dat dan ook met bravoure. Ook Iserbyt, Van der Haar en Hermans maakten de aansluiting.

Iserbyt versnelt nog maar eens, Sweeck

De mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal wilden hun overtal uitspelen en dus pakte Iserbyt meteen over, maar Sweeck plooide niet. Ook een nieuwe poging om het gat te laten vallen werd al snel in de kiem gesmoord door de ex-Belgische kampioen. Het tempo stokte vervolgens wat, waardoor een groepje met onder andere Ryan Kamp en Daan Soete terug kon komen aansluiten bij het ingaan van de zesde ronde. Stybar volgde op een dikke tien seconden van de leiders.

Iserbyt profiteerde op dat moment van een kleine misslag van Sweeck en pakte een vijftal seconden voorsprong. De achtervolgers bleven een ronde lang op dezelfde afstand hangen, maar toen Iserbyt nog eens extra aanzette groeide de voorsprong toch tot tien seconden. Van der Haar zag dat Sweeck het gat niet meer zou dichtrijden en sprong weg achter de brede rug van de Belg. Zijn achterstand op Iserbyt bedroeg bij het ingaan van de laatste ronde acht seconden. Een achterstand die Van der Haar niet meer kon dichten en zo pakte Iserbyt drie op drie in de Wereldbeker. Van der Haar werd knap tweede, Vanthourenhout mocht als derde mee op het podium.

Uitslag Wereldbekercross Tabor 2022 mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws