Iserbyt en Sweeck vechten geweldig duel uit in Wereldbeker Fayetteville: Iserbyt wint Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt en Sweeck vechten geweldig duel uit in Wereldbeker Fayetteville: Iserbyt wint

Iserbyt en Sweeck vechten geweldig duel uit in Wereldbeker Fayetteville: Iserbyt wint

Eli Iserbyt heeft de Wereldbeker in Fayetteville op zijn naam geschreven. Na de vrouwen trakteerden ook de mannen het publiek op een spektakelstuk, waarbij de winnaar pas in de laatste meters beslist werd. Laurens Sweeck werd in de sprint verslagen en moest genoegen nemen met plek twee.

Iserbyt dook na een flinke spurt als eerste het veld in, maar het verhaal van de eerste ronde was niet zozeer de kopstart van Iserbyt, maar de kettingbreuk van Pim Ronhaar! Het jonge Nederlandse talent had materiaalpech tijdens de start en moest de gehele eerste ronde rennen naar de materiaalpost, zijn kansen op een goede uitslag waren meteen verkeken.

Vandebosch pakt een gat, grote groep blijft bij elkaar

Halverwege de eerste ronde namen Sweeck en Toon Vandebosch over van Iserbyt. Vandebosch knalde zelfs even weg van het peloton, maar Iserbyt probeerde de poging van de jonge Belg van Alpecin-Deceuninck te neutraliseren. Dit lukte hem niet, en na twee rondes had Vandebosch een gat van elf seconden op het peloton dat nog altijd werd aangevoerd door Iserbyt.

Het was stuivertje wisselen in de voorposten van het peloton. Vooral Sweeck en Iserbyt pakten de kop van de koers. Ook Michael Vanthourenhout stak af en toe zijn neus aan het venster. Het parcours bleek niet selectief genoeg voor de mannen om een echt groot gat te slaan op de rest in de eerste helft van de koers, na vijf rondes reed nog altijd een groep van twaalf renners samen.

Aanval Iserbyt breekt de kopgroep, Vanthourenhout mee

Een ronde later was enkel Vincent Baestaens gelost uit de kopgroep. Op deze manier leek een groot gezelschap te gaan strijden om de winst, een gezelschap wat Vandebosch graag nog wat wilde uitdunnen, hij knalde weg uit de groep aan het einde van ronde zes. Hij vormde een springplank voor Iserbyt die er opnieuw probeerde vandoor te vlammen. Vanthourenhout zette aan, Sweeck wilde mee, Thibau Nys wilde mee, allen hadden echter een ding gemeen: ze zaten niet goed gepositioneerd. Dit bleek het breekpunt voor een groot deel van de omvangrijke kopgroep.

Vanthourenhout maakte de aansluiting bij zijn ploeggenoot en het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo begon een gat te slaan op de rest. Sweeck volgde al snel op zeven seconden met de overige achtervolgers op ruim tien seconden. Na de zevende ronde wist ook de renner van Crelan na een knappe remonte weer terug aan te sluiten bij de leiders. Het was echter maar van korte duur, de renner die vorige week de Wereldbeker in Waterloo op zijn naam schreef hield huis in de achtste ronde en reed Sweeck en Vanthourenhout uit het wiel.

Sweeck met een geweldige remonte, mooi duel volgt

Wie dacht dat de koers daar gereden was, had het mis! Sweeck bleef maar terugkeren bij de wereldbekerleider, die enigszins radeloos begon te worden. Het trio ging de laatste ronde en leek te gaan strijden om de zege, maar de drie bleven maar hollen en stilstaan waardoor de jonge Amerikaan Eric Brunner zelfs bijna aan kon sluiten.

Op de lange klim in de laatste ronde zette Iserbyt volle bak aan en Vanthourenhout kwam daardoor op een gat. De man die gelost moest worden, Sweeck, van de andere ploeg, bleef echter strak op het wiel zitten van de leider. Een razendspannend duel volgde in de laatste honderden meters, met Sweeck die als eerste aanging, maar met Iserbyt die aan het langste eind trok. Vanthourenhout werd vierde en de Amerikaan Brunner vierde.

Uitslag Wereldbekercross Fayetteville 2022 mannen

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws