Iserbyt wint waanzinnig gevecht van Aerts na waar modderfestijn; Ronhaar knap derde Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt wint waanzinnig gevecht van Aerts na waar modderfestijn; Ronhaar knap derde

Iserbyt wint waanzinnig gevecht van Aerts na waar modderfestijn; Ronhaar knap derde

Eli Iserbyt heeft in een waanzinnig zware cross de Wereldbekerwedstrijd in Besançon gewonnen. De Belg was in een heerlijke battle met Toon Aerts ietsje sterker, met Aerts die in de absolute slotfase te veel foutjes maakte.

Geen Lars van der Haar met rugklachten, maar de rest van de wereldtop stond aan het vertrek. Ryan Kamp was het beste weg, met Corné van Kessel als landgenoot in z'n wiel. Het waren echter niet de Nederlanders die in de openingsfase de druk opvoerden. Aerts gaf na de lange trap eens serieus gas en Iserbyt moest al uit zijn hok komen. De kleine Belg zat wat ver en moest al een serieuze inspanning leveren om terug te komen bij Aerts, die er duidelijk zin in had.

Aerts en Iserbyt klasse apart, Ronhaar stevig op plek drie

Aerts en Iserbyt kwamen met elkaar voor het eerst over de finish, met een hele groep jonkies daar vlak achter. Kamp was één van hen, maar ook Pim Ronhaar toonde zich sterk. Victor Vandebosch was voor de Belgen sterk, maar had pech met z'n schakelapparaat, waardoor hij de aansluiting verloor. Dat kwam ook omdat Aerts op kop door bleef beuken en daar had Iserbyt alle moeite mee. De explosieve klassementsrenner bleef met horten en stoten in het wiel. Ronhaar, Laurens Sweeck en Vandebosch gaven al bijna een halve minuut toe na 17 minuten cross. Een groepje met Kamp en Michael Vanthourenhout zat nog verder.

Sweeck had duidelijk zijn start gemist, want de Belg - ploegmaat van Vanthourenhout en Kamp - stoomde op naar plek drie in de wedstrijd, tot het moment dat het materiaal hem in de steek liet. De fietsen kermden in de koude modder, waardoor Ronhaar stevig op plek drie bleef rondrijden. De achterstand naar Aerts en Iserbyt werd echter groter en groter; 36 seconden halfweg koers. Vanthourenhout kwam door op 43 seconden, Van Kessel en Vandebosch op 48 tellen en Kamp op een klein minuutje. Sweeck moest na een schoenwissel weer beginnen aan een inhaalrace.

Trek Baloise Lions versus Pauwels Sauzen Bingoal op twee fronten

De strijd om plek drie was mooi, maar de battle om de zege was natuurlijk het belangrijkste. Iserbyt leek is de wedstrijd te groeien en zette Aerts op de steile hellinkjes zelfs onder druk. Omdat het tempo vooraan weer omhoog ging, werd de kloof naar de rest wéér groter. Ronhaar en Vanthourenhout streden om brons na vier van de zes rondes, Vandebosch, Van Kessel en Kamp mochten nog dromen van een mooie slotfase. Op het ongelofelijk lastige, technische en gladde parcours schoven we voor de laatste twee rondes naar het puntje van de stoel. Wie ging er winnen? En wie werd derde? Aerts versus Iserbyt en Ronhaar versus Vanthourenhout: Trek Baloise Lions versus Pauwels Sauzen-Bingoal op twee fronten.

Aerts en Iserbyt hielden elkaar ronde na ronde schitterend in bedwang. Soms kwam er wel een steekje, maar het tempo lag simpelweg te hoog om echt een grote kloof te slaan. Aerts had voordeel bij de stukken op de macht, Iserbyt kon het vaak weer dichten op de technische en explosieve onderdelen. Aerts had in de voorlaatste ronde een gat, maar gleed in een modderafdaling te voet onderuit, waardoor plots Iserbyt weer het voordeel had. Het ging hard tegen hard, vier seconden was het verschil bij het ingaan van de laatste ronde. Aerts kwam er weer bijna bij en gleed opnieuw uit, Iserbyt zat ondertussen ook volledig op z'n limiet.

Na nog eens twee glippertjes van Aerts was de strijd dan toch gestreden, met de glijpartij van Aerts in de voorlaatste ronde eigenlijk al begin van het einde. Iserbyt gaf Aerts nog een laatste kans toen hij volledig stilvil op een steile knik, maar de tank bij Aerts was leeg en dus kenden we onze winnaar en nummer twee. De strijd om plek drie werd uiterst knap gewonnen door Ronhaar, die in de slotfase was weg gereden bij Vanthourenhout, voor een prachtige podiumplek bij de elite.

Uitslag Wereldbeker Besançon mannen 2021

1. Eli Iserbyt
2. Toon Aerts

3. Pim Ronhaar
4. Michael Vanthourenhout
5. Corné van Kessel


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws