'Joris was een cadeau voor ons'; zo kwam zilveren Nieuwenhuis bij Baloise Trek Lions terecht Veldrijden
Veldrijden

'Joris was een cadeau voor ons'; zo kwam zilveren Nieuwenhuis bij Baloise Trek Lions terecht

'Joris was een cadeau voor ons'; zo kwam zilveren Nieuwenhuis bij Baloise Trek Lions terecht

Joris Nieuwenhuis is pas weer anderhalf jaar fulltime aan het crossen en dat heeft zich deze winter meer dan uitbetaald. De Nederlander verliet de weg om zich op het veldrijden te kunnen richten en is anno 2024 inmiddels Nederlands kampioen én tweede geworden op het WK. Daar zijn ze ook bij zijn ploeg Baloise Trek Lions mee in hun nopjes.

Allereerst, had hij deze revival zelf wel verwacht? ‘Ja en nee. Het was mijn doel en daar ging ik voor, maar je weet nooit hoe het zal gaan. Ik heb er hard voor gewerkt en heel blij dat dit het resultaat is', liet hij optekenen na afloop van zijn zilveren race op het WK veldrijden in Tábor. Na enkele jaren in de WorldTour bij DSM, waar hij ook de Tour reed, besloot Nieuwenhuis namelijk terug te gaan naar het veld. Met dit succes tot gevolg.

Ploegbaas Sven Nys sprak twee weken geleden al zijn lof uit over de bebaarde Nederlander, wat in Tsjechië vanuit Baloise Trek Lions nog eens werd gedaan door ploegleider Eric Braes bij In de Leiderstrui. Hij legde uit uit Nieuwenhuis nu precies bij de ploeg terechtkwam. 'Joris was een cadeau, die kregen we in de schoot geworpen. Hij liet ons weten dat hij interesse had om voor ons te komen rijden en toen dachten we wel: dan moeten we gaan babbelen, want je hebt mooie dingen laten zien en we geloven dat je dat nog steeds kan.'

Baloise Trek Lions zag al snel dat het wel goed zat met Nieuwenhuis

Nieuwenhuis, in 2017 al wereldkampioen bij de beloften, voelde zich snel thuis. 'In het wegprogramma zat dat al goed en dan vloeit dat ook in de winter in elkaar, dat was heel mooi om te zien', aldus Braes, die die connectie wel had voorzien met Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Thibau Nys. 'Je moet je altijd afvragen, naast hoe iemand rijdt, wat voor karakter iemand is. Zo trek je jongens aan en begin je met ze te werken. Die connectie zit er, ondanks dat iedereen in zijn eigen camper zit. Dat is allemaal heel leuk, ik ben er heel content mee', klonk het trots.

Goed nieuws voor de Belgische ploeg: ze kunnen nog wel even door met hun succesvolle viertal. ‘Je hebt dan een team en haalt jonge renners binnen, na overleg met Sven. Er worden renners aangeboden en daarin moet je een keuze maken, wat voor ons nu heel goed heeft uitgedraaid. Ik ben vooral blij dat het zo gaat en dat ze mekaar verstaan, blindelings. Daarbij hebben we ze alle vier langer aan ons gebonden en zitten we op die manier heel goed', kijkt Braes al naar de toekomst.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws