Broodje gare kip, bier, wijn of champagne? Joris Nieuwenhuis lust het na zijn zilveren WK-medaille allemaal! Veldrijden
Veldrijden

Broodje gare kip, bier, wijn of champagne? Joris Nieuwenhuis lust het na zijn zilveren WK-medaille allemaal!

Broodje gare kip, bier, wijn of champagne? Joris Nieuwenhuis lust het na zijn zilveren WK-medaille allemaal!

WK-podiumklanten en de jacht op persproviand na hun wedstrijd, het is dit weekeinde wat geweest in Tábor. Kregen Puck Pieterse en co zaterdag nog worteltaartjes voorgeschoteld, Joris Nieuwenhuis, Michael Vanthourenhout en Mathieu van der Poel moesten het zondag met gare broodjes kip doen na hun voortreffelijke prestatie. MVDP bedankte vriendelijk, bij Nieuwenhuis en Vanthourenhout ging alles er wel in.

Niet gek, als je ziet wat voor de strijd de twee ervan maakten in een buitenwijk van Tábor. Nieuwenhuis volgde Van der Poel in de eerste rondes knap en leek daar uiteindelijk ook zijn prijs voor te moeten betalen, maar hield de achteropkomende Vanthourenhout uiteindelijk alsnog achter in de laatste rondes van dit WK in Tsjechie. Een voortreffelijke prestatie, voor wie weet waar Nieuwenhuis vandaan komt.

Vorige crosswinter maakte hij na enkele jaren WorldTour terug de overstap naar het veldrijden, dat in zijn jeugdjaren al een goede liefde was. Dit seizoen ontbolsterde de bebaarde Nederlander volledig en kijk nu: in de eerste maand van 2024 is hij Nederlands kampioen geworden en nu ook tweede op het WK, naast met Van der Poel misschien wel de beste veldrijder aller tijden.

Had hij dat zelf verwacht? ‘Ja en nee. Het was mijn doel en daar ging ik voor, maar je weet nooit hoe het zal gaan. Ik heb er hard voor gewerkt en heel blij dat dit het resultaat is', aldus Nieuwenhuis, van wie je één ding zeker weet: je krijgt altijd een eerlijk antwoord. Zo gaf hij aan dat de overwinning in Tábor eigenlijk geen moment realistisch is geweest. In de eerste rondes leek hij nochtans goed gelijke tred te houden met Van der Poel.

'Ik wist niet precies wat er allemaal gebeurde, maar ik zat vrij vlot met Niels Vandeputte achter Mathieu. Achter ons zag ik ook geen topfavorieten, dus toen wist ik dat het een grote kans voor mij was', vertelde Nieuwenhuis, die naar eigen zeggen niet wist van de startproblematiek bij onder meer Lars van der Haar, Thibau Nys, Pim Ronhaar en Vanthourenhout.

wk podium nieuwenhuis van der poel vanthourenhout

Nieuwenhuis werd vooruitgestuwd door publiek te Tábor

'Pas na een paar rondes had ik een goed idee van de situatie, maar toen had ik Mathieu al even proberen te volgen. Na drie rondes kreeg ik het toen wel knap lastig en twijfelde ik zelfs wel even of dat ik het vol zou gaan houden', vervolgde de man uit de Achterhoek. 'Gelukkig kon ik Michael nog afhouden, dus deze tweede plek is voor mij het hoogst haalbare. Natuurlijk hoop je altijd op meer, maar ik wist sowieso dat de overwinning moeilijk zou worden.'

Ook de omstandigheden hielpen Nieuwenhuis, al was dat niet de hele cross het geval. 'Die balkjes, pfoe... ze waren al heel hoog en werden voor mijn gevoel elke ronde hoger. Bergaf probeerde ik telkens wat adem te halen, zodat ik elke ronde alles kon geven van onder naar boven. Het was een zware dag, maar ook het publiek hield me bij de les. Ik reed snel alleen en wist dat ze van achteren nog konden komen, maar door alle aanmoedigingen behield ik de kracht.'

Winnaar Van der Poel wist nog niet of het feest zou worden ('ik heb maandag al vroeg een vlucht'), maar al het aan Nieuwenhuis ligt wordt het rennershotel wel even op stelten gezet. 'Ik ben wel klaar voor een feestje. Champagne? Weet niet of mijn lichaam daar al klaar voor is, maar toch', lacht de immer vriendelijke Nederlander, die op onze slotvraag ook nog met een perfect antwoord komt. 'Bier of wijn? Allebei!'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws