Niels Albert trekt conclusies na EK: 'Dominantie van de Belgen in de cross is niet meer' Veldrijden
Veldrijden

Niels Albert trekt conclusies na EK: 'Dominantie van de Belgen in de cross is niet meer'

Niels Albert trekt conclusies na EK: 'Dominantie van de Belgen in de cross is niet meer'

Veldritanalist Niels Albert heeft bij HLN zijn visie gegeven op het EK-weekeinde, waarin Fem van Empel en Michael Vanthourenhout hun Europese titel met een jaar verlengden. 'Wat is de toekomst van de cross?', vroeg de ex-veldrijder zich na afloop van het EK hardop af.

'De dominantie van de Belgen in de cross is niet meer', begon hij met een stevige uitspraak. 'In een recent verleden pakten we de medailles in alle categorieën. Niet zo in Pontchâteau. Ik ben verrast. Ik had beter verwacht en gedacht dat we er internationaal beter voor stonden.' Bij de junioren wonnen de Fransen tweemaal, terwijl Zoe Backstedt en Van Empel de overige vrouwentitels wonnen. Naast Vanthourenhout zorgde Jente Michels uit België voor succes bij de beloften mannen.

'Bij de echte profs hebben we een saai EK beleefd', is Albert zijn duidelijke mening. 'Goed voor Michael Vanthourenhout dat hij won, die jongen heeft goed gereden. Zoals zo vaak bij een kampioenschap was Eli Iserbyt niet op de afspraak. Eén keer Europees kampioen, dat is het voor hem. Je zou denken: Pontchâteu, draaien, keren, een beetje technisch, dat is toch een toertje dat hij moet kunnen rijden. Hij reed lek, dat wel, maar terugkeren zat er ook niet in.'

Albert ziet status Nys als compliment

Dat topfavoriet Thibau Nys er niet aan te pas kwam, was niet direct een item voor de voormalige crosser. 'Thibau gaf op, dat zal zeker niet zijn bedoeling zijn geweest. Van Thibau had je wel kunnen verwachten dat hij voor een resultaat aan de start van het EK stond. Die status heeft hij op zijn jonge leeftijd nu wel al bereikt. En daar moet hij blij om zijn. Zie het als een compliment, zou ik zeggen, dat het publiek van Thibau verwacht dat hij iets gaat presteren. Dat wil gewoon zeggen dat iedereen hem een goede renner vindt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws