Iserbyt en Nys kennen offday, Vanthourenhout prolongeert Europese titel in Frans hondenweer; Van der Haar derde Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt en Nys kennen offday, Vanthourenhout prolongeert Europese titel in Frans hondenweer; Van der Haar derde

Iserbyt en Nys kennen offday, Vanthourenhout prolongeert Europese titel in Frans hondenweer; Van der Haar derde

Onder apocalyptische omstandigheden heeft Michael Vanthourenhout zijn Europese titel met succes verdedigd. De 29-jarige coureur uit Brugge wist al vroeg in de wedstrijd een gaatje te slaan en gaf zijn voorsprong niet meer uiteen, deels als gevolg van initieel gepoker bij de overige favorieten. Cameron Mason werd verrassend maar bovenal knap tweede, Lars van der Haar derde. Eli Iserbyt en vooral Thibau Nys kenden een offday en konden niet meedoen om de medailles. Nys finishte zelfs bij lange na niet in de top tien.

Ongeveer een kwartier na de triomfantelijke overwinning van Fem van Empel was het alweer de beurt aan de elite mannen. Bij die categorie werd op meer spanning gerekend dan bij de vrouwen, waar de Jumbo-Visma-troef met meer dan een minuut voorsprong solo over de meet kwam. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock waren er niet bij in Pontchâteau. Van der Haar, Nys, Vanthourenhout, Iserbyt, Gerben Kuypers, Laurens Sweeck en Joris Nieuwenhuis waren er echter wél bij en dat betekende dat de kans op een Belgisch-Nederlandse strijd levensgroot was.

Van der Haar kent slechte start, Iserbyt voert de forcing in het begin

Het was Sweeck die als eerste het veld indook, terwijl Van der Haar had zijn start ietwat gemist had. Wie verder wél goed waren gestart, waren NIeuwenhuis, Ryan Kamp, Vanthourenhout, Witse Meeussen en Iserbyt. Laatstgenoemde zag daarmee direct een mogelijkheid om zijn kans te grijpen en draaide de gashendel alvast flink open, terwijl Van der Haar aan een achtervolginsrace bezig was.

Net na het ingaan van de tweede ronde kwamen Van der Haar en co (lees: zij die ook een slechte start kenden) aansluiten bij het voorste groepje, dat uit zo'n tien renners bestond. Iserbyt voerde nog altijd de forcing, zo nu en dan afgelost door titelverdediger Vanthourenhout. Toen laatstgenoemde er een paar flinke snokken aan gaf, hield Iserbyt bewust zijn benen wat stil, wat ervoor zorgde dat Vanthourenhout een mooi gaatje te pakken had. De Nederlanders konden zich gaan bemoeien met de achtervolging, welke in eerste instantie werd geleid door Nieuwenhuis.

Het werd dus al vrij snel duidelijk dat het een Belgisch-Nederlandse strijd ging worden in Pontchâteau. Wie wilde er achter wie aan rijden? En gingen de 'gewone' ploegbelangen (Baloise Trek Lions versus Pauwels Sauzen-Bingoal) nog een rol spelen? Vanthourenhout had er in zekere zin weinig last van, daar 'de Witte van Wetteren' een mooie voorsprong bijeen gereden had, temeer omdat het tempo in de daaropvolgende groep wat stokte.

Vanthourenhout pakt een gaatje en rijdt stukje bij beetje verder weg

Na twee rondjes had Vanthourenhout een voorsprong van twintig seconden te pakken. De Belgen en Nederlanders daarachter waren naar elkaar aan het kijken. Kortom, een ouderwets potje Texas Hold 'em-poker. De achtervolgende groep werd weliswaar ook een beetje uitgedund, maar van een stevig tempo rijden was allesbehalve sprake. Vanthourenhout bleef continu zo'n vijftien à twintig seconden voor de groep met alle overige favorieten uit rijden.

Vanthourenhout zwoegde, liep en blubberde vrolijk verder, terwijl zich daarachter een groep met Van der Haar, Cameron Mason, Ronhaar en Iserbyt aan het vormen was. Dat viertal was duidelijk het sterkst en kwam stukje bij beetje dichter bij Vanthourenhout. Binnen dat kwartet was op zijn beurt Van der Haar de beste. De 'Terriër van Woudenberg' ging met Mason in zijn wiel achter Vanthourenhout aan, ware het niet dat Van der Haar onderuit schoof en opnieuw kon beginnen. Iserbyt had niet zijn beste dag en kon de rest niet bijbenen. Nys had al helemaal een off-day: met nog drie rondes te gaan reed de zoon van Sven Nys rond op plaats zeventien.

Valpartijen gooien roet in het eten van Van der Haar, Vanthourenhout prolongeert titel; Mason en Van der Haar mee op podium

Van der Haar was door zijn valpartij dus letterlijk een eind teruggevallen, wat erin resulteerde dat Mason plek twee over nam. En hoe: de 23-jarige Brit van Cyclocross Reds kende een echte topdag. Van der Haar en Ronhaar waren een 'duel' om het brons aan het uitvechten (op ongeveer een halve minuut van Vanthourenhout). Net als bij de vrouwenwedstrijden stonden de hemelsluizen wagenwijd open. Noodweer? Frans hondenweer? Bar en boos? Het waren allemaal treffende karakteriseringen, al kwam het het spektakelgehalte natuurlijk louter ten goede.

Halverwege de voorlaatste ronde sloten Van der Haar en Ronhaar aan bij Mason, waarmee drie mensen aan het strijden waren om het zilver. Of gingen ze Vanthourenhout nog inhalen? Voor Van der Haar leek dat lastig te gaan worden, want de 32-jarige Nederlander ging nogmaals onderuit. Mason bleek andermaal de sterkere en leek solo af te stevenen op het zilver. Dat heet: Vanthourenhout was de gevierde man. Van der Haar klopte vervolgens Ronhaar in de sprint om plek drie en het podium was bekend.

Uitslag EK veldrijden 2023 - elite mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws