'Niemand wilde hem hebben, ook Jumbo-Visma niet'; De Knegt spreekt na WK trots over Del Grosso uit Veldrijden
Veldrijden

'Niemand wilde hem hebben, ook Jumbo-Visma niet'; De Knegt spreekt na WK trots over Del Grosso uit

'Niemand wilde hem hebben, ook Jumbo-Visma niet'; De Knegt spreekt na WK trots over Del Grosso uit

Het WK veldrijden was voor de Nederlandse equipe van bondscoach Gerben de Knegt een succes dat zijn weerga niet kende. Fem van Empel en Mathieu van der Poel pakten zoals verwacht de wereldtitel, maar op één ander resultaat was de Nederlandse keuzeheer ontegenzeggelijk het meest trots: de wereldtitel van belofte Tibor Del Grosso.

We vingen De Knegt na afloop van het door Mathieu van der Poel gewonnen mannen-WK op in de mixed zone om nog eens terug te blikken op het weekendje crossen in Tábor. 'Ik kijk terug op een heel mooi WK, maar daar moet ik ook echt heel veel energie instoppen', liet hij al weten. 'Er komt allerlei rompslomp bij kijken: van parkeerkaarten tot hotelreserveringen tot vluchten en het shuttleschema, ik ben manusje-van-alles', doet hij uit de doeken. Uiteindelijk moet ik aan 1001 denken en dat is niet erg, maar in de weken na zo’n WK ben ik wel eens om vijf uur wakker en begint het te malen.'

Toch weet de bondscoach als geen ander waarvoor hij het doet, op het moment dat In de Leiderstrui hem de simpele vraag 'waar ben je het meest trots op na dit WK?' voorlegt. 'De titel van Tibor Del Grosso, ja, sowieso', glinsterden de ogen van De Knegt. Voor de belofte, die in Tábor geen seconde tegenstand duldde op het zware parcours bij de beloftenwedstrijd van de mannen, moest De Knegt de laatste jaren inspanningen doen om onderdak te vinden, wat zich nu aan het uitbetalen is.

tibor del grosso

Del Grosso voelt zich op zijn plek bij Alpecin-Deceuninck en daar is ook De Knegt content mee

Inmiddels koerst Del Grosso voor Alpecin-Deceuninck, maar De Knegt openbaart dat ook dat nog wel wat voeten in de aarde had. 'Niemand wilde hem (eind 2021, red.) hebben, ook Jumbo-Visma niet. Blijkbaar stond hij bekend als moeilijke jongen, maar dat is hij helemaal niet', stelt de keuzeheer duidelijk als hij altijd is in zijn interviews. Uiteindelijk viste Metec hem op, met succes. 'Na het WK van 2023 (waar Del Grosso na Thibau Nys tweede werd bij de beloften, red.) wilde Alpecin-Deceuninck hem uiteindelijk contracteren, maar ook daarvoor moest ik nog praten als brugman', weet De Knegt nog te melden.

Bij de ploeg van de Roofdhoofts heeft Del Grosso al een sprong voorwaarts kunnen zetten, zo vertelde hij na zijn WK. 'Ik heb een heel goede stap in de omkadering gemaakt en dat uit zich ook wel in welk niveau ik dit jaar heb gehaald. Met alles is het net wat professioneler, groter en met wat meer budget, dus ik denk dat ik in elk opzicht wel een stap heb gezet', zei hij over zijn transfer van Metec naar Alpecin-Deceuninck. 'Ik hoop me te blijven ontwikkelen, zowel in de cross als op de weg. Ik zie wel waar ik uitkom, ik zit op een goede plek om me te ontwikkelen. Waar mijn hart ligt? Bij beiden.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws