Nieuwenhuis voert onemanshow op en wint NK met ruime voorsprong op ploegmaats Veldrijden
Veldrijden

Nieuwenhuis voert onemanshow op en wint NK met ruime voorsprong op ploegmaats

Nieuwenhuis voert onemanshow op en wint NK met ruime voorsprong op ploegmaats

Joris Nieuwenhuis won op het NK veldrijden het duel tussen de Lions van Baloise Trek Lions. Waar de strijd om de titel aanvankelijk gelijk op ging tussen Nieuwenhuis en Pim Ronhaar, bleek de eerste in het tweede deel van de cross overduidelijk de sterkste. Titelverdediger Lars van der Haar moest zich troosten met brons.

Het Drentse Hoogeveen was zondag het strijdtoneel voor het NK veldrijden bij de mannen. Met zandstroken, schuine kanten, heuvels, bruggen en grasstroken als obstakels zat er voldoende uitdaging in het 2,7 kilometer lange parcours. Van der Haar ging als de uittredend kampioen op jacht naar zijn vijfde titel.

Voor zesvoudig Nederlands kampioen Mathieu van der Poel hoefde Van der Haar alvast niet te vrezen. De wereldkampioen veldrijden gaf namelijk de voorkeur aan een trainingsstage in Spanje. De concurrentie was desondanks niet mals en kwam met Ronhaar en Nieuwenhuis vanuit de eigen ploeg: Baloise Trek Lions. Beide renners zijn bezig aan hun beste seizoen en wonnen al verscheidene keren.

Van der Haar moet op de modder buigen voor Nieuwenhuis en Ronhaar

Van de drie Lions zal Van der Haar vast een beetje gebaald hebben. Het parcours lag er namelijk zeer modderig bij, waardoor er ook veel gelopen moest worden. Het drietal van ploegbaas Sven Nys liet er alvast geen gras over groeien. Na de start lagen ze al gelijk in de eerste drie posities.

Nieuwenhuis was het best vertrokken en had een gaatje geslagen op zijn ploegmaats. Waar Ronhaar na de eerste ronde de aansluiting wist te maken bij Nieuwenhuis, gold dat niet voor Van der Haar. Ten opzichte van zijn ploeggenoten - die beter tot hun recht komen in moddercrossen - had hij beduidend meer moeite met het loodzware parcours in Hoogeveen.

Het verdedigen van zijn titel beloofde zodoende een pittige opgave voor Van der Haar te worden. Na drie ronden was zijn achterstand al gegroeid naar dertig seconden, waarmee een nieuw rood-wit-blauw tenue voor het komende jaar alsmaar verder uit zicht raakte. Enkel pech of getreuzel vooraan konden Van der Haar terug in de race om het goud brengen.

Nieuwenhuis is in tweede deel een klasse apart

Vooraan ontliepen Ronhaar en Nieuwenhuis elkaar weinig. Wel was het in het eerste deel vooral de tweede die veruit het meeste kopwerk deed. Ronhaar drong bij momenten wel aan, maar Nieuwenhuis wilde de koppositie niet zomaar afstaan. Was het tactiek? Of simpelweg vanwege betere benen?

Het bleek het laatste: Nieuwenhuis was de sterkere. Ronhaar moest een gaatje laten en na een slippertje in de bocht was het gat geslagen. De voorsprong groeide daarna zienderogen. Ook de vloeiende stijl van Nieuwenhuis tegenover het meer werken van Ronhaar maakten de verhoudingen duidelijk. Deze zouden ook niet meer veranderen. Nieuwenhuis veroverde de Nederlandse titel, ploegmaats Ronhaar en Van der Haar gingen als twee en drie mee het podium op. Tibor del Grosso eindigde als vijfde en pakte daarmee de titel bij de beloften.

Uitslag NK veldrijden 2024, mannen

1. Joris Nieuwenhuis
2. Pim Ronhaar
3. Lars van der Haar
4. Ryan Kamp
5. Tibor del Grosso

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws