Ook Femtastische onewomanshow op EK: Van Empel laat geen spaan heel van concurrentie, Alvarado tweede Veldrijden
Veldrijden

Ook Femtastische onewomanshow op EK: Van Empel laat geen spaan heel van concurrentie, Alvarado tweede

Ook Femtastische onewomanshow op EK: Van Empel laat geen spaan heel van concurrentie, Alvarado tweede

Op het EK veldrijden voor elite vrouwen heeft Fem van Empel haar favorietenstatus meer dan waargemaakt. De absolute koningin van het vrouwenveldrijden wist met groot vertoon van macht naar de overwinning te soleren. Op ruime achterstand werd Ceylin del Carmen Alvarado tweede. De Italiaanse Sara Casasola vervolledigde het podium. Inge van der Heijden finishte net buiten het podium (vierde).

De elite vrouwen-wedstrijd was de voorlaatste race van de zondag in Pontchâteau, een gemeente in het westen van Frankrijk. Slechts 21 dames gaven acte de présence op het welbekende crosspark, met logischerwijs de Nederlandse dames als absolute topfavorieten. En dan hebben we het natuurlijk in het bijzonder over Van Empel, die dit seizoen op een 100%-score zat. De Noord-Brabantse renster was dan ook redelijk goed vertrokken, al gold dat ook voor Alvarado, Van der Heijden, Aniek van Alphen en Annemarie Worst.

Een 'duel' tussen de Nederlandse dames was al vrij snel in de maak. Van Empel leek zich namelijk nog redelijk koest te houden, al kwam daar aan het einde van de eerste ronde toch wel verandering in. De Jumbo-Visma-dame demarreerde en probeerde zich te ontdoen van haar landgenoten. Alvarado gaf zich echter niet zomaar gewonnen en zat in het tweede rondje op het blubberparcours op een handvol seconden achterstand. Ook Van der Heijden was niet heel ver, al zag het er bij Van Empel veruit het gemakkelijkste uit.

Van Empel speelt met concurrentie en soleert naar EK-titel, Alvarado en Casasola mee op podium

Schijn bleek niet te bedriegen, want richting de middenfase leek Van Empel de gaskraan pas écht volledig opengedraaid te hebben. Binnen no-time groeide het voorgift van tien naar vijftig (!) seconden. En daarmee was een nieuwe onewomanshow in de maak. Worst had intussen halverwege de cross een flinke smakkerd gemaakt, met als gevolg dat er al redelijk vroeg een DNF achter haar naam genoteerd kon worden.

Alvarado leek haar kruid wat verschoten te hebben in het prille begin van de wedstrijd, daar Van der Heijden haar wagonnetje aanhaakte bij de 25-jarige Rotterdamse. De dame die normaal gesproken voor Alpecin-Deceuninck uitkomt had echter duidelijk haar tweede adem gevonden, daar ze niet veel later alweer wegreed bij Van der Heijden. Laatstgenoemde werd op haar beurt vervolgens overvleugeld door een sterke Casasola.

Van Empel maakte geen foutjes meer en rondde haar solomissie met succes af. De triomf van de renster uit Den Dungen betekende pas de eerste gouden medaille voor Nederland op het kampioenschap. Alvarado werd tweede, terwijl Casasola voorkwam dat er een volledig Nederlands podium te zien was. Van der Heijden werd na een sterke koers vierde.

Uitslag EK veldrijden 2023 - elite vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws