Hoe vettiger, des te prettiger: Michels verslaat Verstryngen na enerverend Belgisch onderonsje op beloften-EK Veldrijden
Veldrijden

Hoe vettiger, des te prettiger: Michels verslaat Verstryngen na enerverend Belgisch onderonsje op beloften-EK

Hoe vettiger, des te prettiger: Michels verslaat Verstryngen na enerverend Belgisch onderonsje op beloften-EK

Jente Michels heeft zich na een vermakelijke wedstrijd tot Europees kampioen bij de beloften mannen gekroond. De 20-jarige Belg wist zich, na een smakelijke tweestrijd, in de ultieme slotfase te ontdoen van Emiel Verstrynge, die uiteindelijk als tweede finishte. Remi Lelandais werd namens Frankrijk derde.

In tegenstelling tot bij de junioren vrouwen, junioren mannen en beloften vrouwen waren de Lage Landen bij de beloften mannen wél vanaf de start sterk voorin vertegenwoordigd. Verstrynge, Ward Huybs, Aaron Dockx, Yorben Lauryssen, Yordi Corsus, Victor Van De Putte en Jente Michels waren namens België direct bij de pinken, evenals de Nederlanders Lucas Janssen, David Haverdings en Danny van Lierop. Over die openingsfase gesproken: we waren nog geen vijf minuten onderweg of het kwam ineens met bakken uit de lucht in West-Frankrijk. En dat leverde natuurlijk een heuse modderboel op (als die er niet al was).

Een Nederlands-Belgisch duel leek al vlug in de maak, ware het niet dat dat beeld weer snel kantelde. Het waren juist de Belgen die letterlijk en figuurlijk kwamen bovendrijven, terwijl de 'heren van Oranje' langzaam maar zeker naar de achtergrond verschoven. Bij het voor de tweede keer passeren van de finishlijn - de hemelsluizen nog altijd wagenwijd open - was het Michels die in zijn uppie als eerst de finish passeerde, op zo'n vijf seconden gevolgd door Verstrynge en Huybs. Daar weer een tiental seconden achter volgde een flinke Franse armada, terwijl de eerste Nederlander - om maar aan te geven hoe snel het kan gaan in de cross - pas rond plek twintig (Janssen) te vinden was.

Michels lost Verstrynge (materiaalpech) in laatste ronde en kroont zich tot Europees kampioen bij beloften mannen

In de derde ronde reed Verstrynge weg bij Huybs, met als gevolg dat de eerste drie renners in koers Belg waren én alleen reden. Een bijzonder beeld, temeer door de apocalyptische weersomstandigheden (en bijbehorende beelden). Ongeveer halfweg koers was de samensmelting tussen Michels en Verstrynge een feit. We zagen dus twee Vlamingen aan kop gaan, met daarachter Huybs, die inmiddels wel was bijgebeend door een aantal andere outsiders.

Titelverdediger Verstrynge (normaal Crelan-Corendon) en Michels (normaal Alpecin-Deceuninck) leken stevig aan elkaar gewaagd in een koers die als reclame voor de sport omschreven kon worden. Onderwijl was de strijd om het brons ook een smakelijke, met daarbij meerdere gegadigden.

Het een-tegen-een-duel tussen de twee Vlamingen werd pas in de allerlaatste ronde beslecht. Verstrynge maakte iets meer foutjes dan zijn land- en generatiegenoot, wat erin resulteerde dat Michels wederom alleen op kop kwam te zitten. Daarbij kwam ook dat Verstrynge met een lekke band te kampen kreeg en hij eigenlijk geen kans op terugkeren meer had. Zijn opgebouwde voorsprong gaf de 20-jarige man uit Oost-Vlaanderen dan ook niet meer uit handen. De coureur uit De Pinte soleerde naar de zege na een mooi schouwstuk. Op een handvol seconden achterstand werd Verstrynge tweede, terwijl thuisrijder Lelandais het brons pakte.

Uitslag EK veldrijden 2023 - Beloften mannen

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws