'Pechvogel' Bakker is erbij op EK veldrijden: 'Maar het parcours is niet echt mijn ding' Veldrijden
Veldrijden

'Pechvogel' Bakker is erbij op EK veldrijden: 'Maar het parcours is niet echt mijn ding'

'Pechvogel' Bakker is erbij op EK veldrijden: 'Maar het parcours is niet echt mijn ding'

Manon Bakker is bezig aan een uitstekend veldritseizoen, al kreeg ze afgelopen weekend meermaals te kampen met een pech. De 24-jarige Nederlandse is alleszins geselecteerd voor het in Frankrijk georganiseerde EK veldrijden van aankomend weekend. In de Leiderstrui wist vlak voor de start van de Superprestigemanche in Ruddervoorde een gesprek aan te knopen met de getalenteerde dame!

Medio september, ten tijde van de presentatie van de nieuwe veldritploeg Crelan-Corendon, spraken we ook al met Bakker. Toentertijd gaf ze aan dat deze winter de Wereldbeker voor haar de allerhoogste prioriteit geniet. 'Ik hoop net als vorig jaar minstens één keer op het podium van een Wereldbekerwedstrijd te finishen, al zal dat met die drie supersterren (Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, red.) natuurlijk wel heel moeilijk gaan worden. En daarbij is een topvijfplaats in het eindklassement van de Wereldbeker ook wel een concrete ambitie van me. Kortom, alle focus op de Wereldbeker', liet ze destijds optekenen. In de ouverture van het belangrijkste crossklassement deed ze het direct goed, daar ze in Waterloo (Verenigde Staten) als zesde finishte.

Nacht van Woerden was een geweldige ervaring voor Bakker

Voorafgaand aan die Wereldbekermanche in Wisconsin had Bakker, momenteel de nummer zeven op de UCI-ranking, er al meerdere veldritten op zitten: drie Amerikaanse, één Nederlandse en twee Belgische. En vrijwel altijd finishte ze in de top vijf. Ook na de cross in Waterloo ging het haar voor de wind, met als uitschieter een tweede plaats in de Nacht van Woerden. 'Meedoen om de top vijf en in sommige wedstrijden zelfs meedoen voor het podium is natuurlijk vrij aardig. En dat is me tot nu toe altijd gelukt. Dat is wel mooi. Zoiets is in principe ook gewoon een doel van me', vertelt ze ons kort voor de West-Vlaamse wedstrijd die voor haar in mineur afliep.

'De Nacht van Woerden was echt een superleuke wedstrijd', gaat ze verder met haar terugblik. 'Het was echt wel tof dat we met een leuk groepje aan het strijden waren om de tweede plaats. Op een gegeven moment zaten we zelfs zó veel te linkenballen dat er nog een paar dames kwamen aansluiten. Dat was niet zo goed, want toen was onze groep ineens twee keer zo groot', vertelt ze al lachend. 'Maar met de vorm zit het denk ik wel goed. Het gaat best wel goed dit jaar, al kan het naar mijn idee nog wel ietsjes beter.'

Lees verder onder de foto!

'Pechvogel' Bakker is erbij op EK veldrijden: 'Maar het parcours is niet echt mijn ding'
Bakker (derde van rechts) startte in Ruddervoorde vanop de eerste startrij

In Woerden ging Van Empel er dus met de overwinning vandoor en werd Bakker op gepaste afstand tweede. 'Toen Fem last-minute naar Woerden kwam, baalde ik ergens wel een beetje. Ik zag echt een aan elkaar gewaagde groep dames op de deelnemerslijst staan. Dat bleek uiteindelijk ook wel, ware het niet dat Fem uiteindelijk tóch meedeed en één minuut voor de rest uitreed', kijkt ze nog een keer terug op de Utrechtse koers. 'Het is niet per se zo dat ik na mijn tweede plaats dan extra baal van die last-minute aanmelding van Fem. Ik was al blij dat ik tweede wist te worden en dus eerste van het achtervolgende groepje. Dat heeft me sowieso erg goed gedaan', luidt het tevreden.

Bakker vertelt dat parcours EK veldrijden haar niet perfect ligt

Pieterse, Van Anrooij en Van Empel zijn de drie 'jonkies' die het voorbije seizoen (en ook dit jaar) flink huishielden in het vrouwenveldrijden. Volgens Bakker is Zoe Bäckstedt de volgende youngster met wie ze als subtop stevig rekening moeten gaan houden. 'Ze rijdt echt heel goed', is Bakker lovend over de Britse. 'Die krijgen we dit jaar ook lekker bij! Ik verwacht heel veel van haar.'

Toen we Bakker over van alles en nog wat spraken, was het nog geen absolute zekerheid dat ze zo'n 48 uur later geselecteerd zou worden voor het in Pontchâteau gehouden EK (op zaterdag 4 november). Het lag echter wel in de lijn der verwachting dat bondscoach Gerben de Knegt de lange dame uit Swifterbant in het septet elite dames zou opnemen. 'Het EK is natuurlijk een mooie wedstrijd. Het is echter geen doel op zich voor mij. Ik heb het parcours al vaak gereden en het bleek niet echt mijn ding. Het is zeker niet mijn eerste keuze wat betreft omlopen. Als ik word geselecteerd, ga ik erheen en doe ik natuurlijk mijn uiterste best. En dan zie ik wel op welke plek ik uitkom!', vertelde ze er zelf alvast over.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws