Pidcock rondt spectaculaire inhaalrace af met zege in Rucphen, Iserbyt tweede Veldrijden
Veldrijden

Pidcock rondt spectaculaire inhaalrace af met zege in Rucphen, Iserbyt tweede

Pidcock rondt spectaculaire inhaalrace af met zege in Rucphen, Iserbyt tweede

Tom Pidcock heeft zichzelf een goede dienst bewezen door de Wereldbekerveldrit in Rucphen op zijn naam te schrijven. De Brit versloeg Eli Iserbyt na een zeer spannende laatste ronde.

In het mistige West-Brabant was het Europees kampioen Lars van der Haar die de start als beste nam, terwijl Tom Meeusen betrokken raakte bij een val en meteen een streep kon zetten door zijn veldrit. Ook Pim Ronhaar moest voet aan de grond zetten en verloor op die manier veel tijd.

Vooraan was het David van der Poel die enigszins verrassend in het spoor van Van der Haar meeging. Tom Pidcock miste ondertussen zijn start: de Brit reed halfweg cross rond plek twintig, net als Michael Vanthourenhout. Pidcock en Vanthourenhout waren dus op achtervolgen aangewezen.

Pidcock schuift op en maakt koers

Van der Poel weerde zich ondertussen kranig, een uitstekende eerste ronde van de broer van. Ook Iserbyt nestelde zich aan het eind van die eerste ronde vooraan, enigszins op reserve. Pidcock passeerde de streep als tiende, op tien seconden.

Iserbyt zag dat ook en besloot in de volgende ronde het tempo wat op te voeren, om Pidcock op die manier het leven toch iets zuurder te maken. Het bleek uitstel: Pidcock sloot aan en zo kregen we een peloton van zo'n tien, elf renners.

Pidcock aarzelde geen moment en zette zijn concurrentie direct onder druk. Iserbyt probeerde hem te overrompelen, maar kwam lullig ten val toen hij wilde afstappen voor een trap. Dit, en het weinig selectieve parcours, zorgen ervoor dat alles lang bij elkaar bleef.

Iserbyt zet concurrentie onder druk

Op drie rondes van het einde nam Iserbyt nogmaals de handschoen op: de Belg kon uitstekend overweg op dit technische parcours en pakte een gaatje. Pidcock en Vanthourenhout volgden de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal gezwind, maar wederom bleek een gat slaan moeilijk.

In de voorlaatste ronde schudde Iserbyt nogmaals flink aan de boom, en ditmaal moest Pidcock wel enkele meters geven. Vanthourenhout zat tussen zijn kader, maar volgde het wiel van zijn ploeggenoot wel. Iserbyt bleef doorbeuken als een malle en werkte een ontzettend snelle laatste anderhalve ronde af, hopend dat zijn tegenstanders af zouden geven.

Pidcock weigerde echter en keerde meter voor meter terug naar het achterwiel van Vanthourenhout, die in één manoeuvre voorbij gestoken werd. Pidcock trok door tot het wiel van Iserbyt en het moest beslist worden middels een zeer spannende laatste meters. Pidcock denderde in de laatste bocht over zijn opponent heen en won. Daarmee was hij de eerste niet-Belg/Nederlander in acht jaar die een Wereldbekercross won.

Uitslag Wereldbeker Rucphen 2021 mannen

1. Tom Pidcock
2. Eli Iserbyt + 0.03
3. Michael Vanthourenhout + 0.08

4. Quinten Hermans + 0.12
5. Lars van der Haar + 0.15
6. Toon Aerts + 0.35
7. Laurens Sweeck + 0.54
8. Corné van Kessel + 1.03
9. Vincent Bastaens + 1.07
10. Toon Vandebosch + 1.09


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws