Sanne Cant kroont zich in Lokeren voor de veertiende (!) keer op rij tot Belgisch kampioene veldrijden Veldrijden
Veldrijden

Sanne Cant kroont zich in Lokeren voor de veertiende (!) keer op rij tot Belgisch kampioene veldrijden

Sanne Cant kroont zich in Lokeren voor de veertiende (!) keer op rij tot Belgisch kampioene veldrijden

Sanne Cant heeft voor de veertiende keer op rij het BK veldrijden voor elite vrouwen gewonnen. In een modderig Lokeren stond er geen maat op de 32-jarige Crélan-renster, die haar laatste cross van het seizoen bekroont met een overwinning. Marion Norbert-Riberolle werd tweede, Alicia Franck derde.

Waar de strijd om de Belgische titel veldrijden voor mannen op zondag 15 januari op het programma staat, werkten de vrouwen één dag eerder hun race om de nationale titel af. Alle voorbeschouwingen wezen in de richting van Cant, de vrouw die al dertien keer eerder het BK veldrijden op haar naam wist te schrijven. Drie dames werden op voorhand tot de schaduwfavorieten gerekend: Franck, Norbert-Riberolle en Laura Verdonschot. Laatstgenoemde kon als gevolg van een virale infectie niet van start gaan in Lokeren, waardoor alle ogen nóg meer op Cant waren gericht.

Na één rondje is Cant al begonnen aan een solo, Norbert-Riberolle gekweld door pech

Direct na de start reed Cant al aan kop van de wedstrijd in Lokeren, waar de 'Mont Henri' als scherprechter in het parcours was opgenomen. Alleen de 28-jarige Franck kon haar in eerste instantie volgen. Dat was echter ook maar van korte duur, daar Cant niet veel later al bij haar wegreed. Norbert-Riberolle, ploeggenote van Cant bij de Crélan-formatie, kreeg in de eerste vijf minuten van de wedstrijd al te maken met materiaalpech. Dat resulteerde erin dat het louter achtervolgen werd voor de Waalse, wiens kansen eigenlijk al direct in rook opgingen.

Cant reed in korte tijd een mooie voorsprong van vijftien tot twintig seconden op Franck bijeen. Deze voorsprong bouwde zij gedurende de cross niet echt echt uit. Ook Norbert-Riberolle kwam in de achtergrond beetje bij beetje dichter in de buurt van Cant, die in haar carrière ook al drie keer wereldkampioen veldrijden werd.

Cant soleert vrijuit naar haar veertiende titel

Halfweg koers was het eigenlijk al niet meer de vraag wie er met de overwinning van door zou gaan. Cant leek, mocht zij gevrijwaard blijven van materiaalpech, rechtstreeks op de overwinning af te stevenen. Inmiddels was Norbert-Riberolle met een sterke comeback bezig. In no time was zij de nummer twee in de wedstrijd, Franck, al voorbijgereden. Het zou echter nog een hele klus worden om ook een ontketende Cant nog bij te halen.

Waar het op sommige momenten nog heel even leek alsof Norbert-Riberolle in de buurt van de leidster kwam, was dat in een mum van tijd ook weer een kwestie van schijn die bedriegt. Cant bouwde haar voorsprong richting de slotfase juist langzaam maar zeker een beetje uit. Met nog één ronde te gaan bedroeg haar voorsprong vijfenveertig seconden op Norbert-Riberolle en anderhalve minuut op Franck. In diezelfde volgorde kwamen de Belgische dames dan ook over de streep. Cant triomfeerde, haar ploeggenote Norbert-Riberolle werd tweede en Franck mocht als derde ook mee op het podium in Lokeren.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news