Voorbeschouwing BK veldrijden 2023 | Zwart-geel-rood ligt voor het grijpen door absentie Van Aert Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing BK veldrijden 2023 | Zwart-geel-rood ligt voor het grijpen door absentie Van Aert

Voorbeschouwing BK veldrijden 2023 | Zwart-geel-rood ligt voor het grijpen door absentie Van Aert

Wout van Aert past voor het Belgisch kampioenschap veldrijden, wat betekent dat er reële kansen liggen voor Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck. Ook jongens als Thibau Nys hebben hun ogen nu al gericht op erepodium. Bij de vrouwen verdedigt Sanne Cant haar titel. Het belooft een spannend BK te worden, wij beschouwen voor!

Het BK vindt dit jaar plaats in Lokeren, een stad die eerder al de Rapencross heeft georganiseerd. Het is absoluut nog geen klassieker op de veldritkalender, maar heeft zijn plaats in de voorbije jaren wel meer en meer verdiend. Groot verschil is wel dat de Rapencross de laatste jaren in september verreden werd, maar het BK in januari. Het parcours zou er dus wel eens heel anders bij kunnen liggen. Overigens is in september 2022 de Rapencross dus niet georganiseerd, vanwege de voorbereiding op het Belgisch kampioenschap.

Praktische informatie BK veldrijden 2023

In dit artikel:
  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars BK veldrijden

2022: Sanne Cant/Wout van Aert
2021: Sanne Cant/Wout van Aert
2020: Sanne Cant/Laurens Sweeck
2019: Sanne Cant/Toon Aerts
2018: Sanne Cant/Wout van Aert
2017: Sanne Cant/Wout van Aert
2016: Sanne Cant/Wout van Aert
2015: Sanne Cant/Klaas Vantornout
2014: Sanne Cant/Sven Nys
2013: Sanne Cant/Klaas Vantornout

Parcours, weer en tijden BK veldrijden 2023

Het parcours van het BK in Lokeren is, evenals de Rapencross altijd was, in Park Ten Beuken, dichtbij het centrum van Lokeren. De scherprechter is de Mont Henri, centraal gelegen in het parcours. De renners worden meermaals langs die heuvel omhoog gestuurd: eerst een paar keer langs de zijkant, vervolgens tweemaal centraal. De ronde is 3,3 kilometer lang (600 meter langer dan een omloop van de Rapencross was) en telt naast de Mont Henri ook nog de traditionele balken, een zandpassage en een wasbord.

Voorbeschouwing BK veldrijden 2023 | Zwart-geel-rood ligt voor het grijpen door absentie Van Aert

Weer
Zowel op zaterdag bij de vrouwencross als op zondag bij de mannencross lijkt het flink te gaan regenen in Lokeren, waardoor de kans vrij groot is dat de renners en rensters door de modder gaan moeten ploegen. Op zaterdag is het wel 12 graden Celsius, waar de vrouwen geluk mee hebben. De mannen daarentegen, die zullen op zondag in redelijke kou moeten rijden. Op de slotdag van het weekend is het niet meer dan 6 graden Celsius in de Belgische stad.

Tijden zaterdag 14 januari 2023
10.00 uur: U17 – Meisjes
11.00 uur: Junioren – Meisjes
13.45 uur: Junioren – Jongens
15.15 uur: Elite en U23 – Vrouwen

Tijden zondag 15 januari 2023
10.00 uur: U17, 1e jaars – Jongens
11.00 uur: U17, 2e jaars – Jongens
13.45 uur: U23 – Mannen
15.15 uur: Elite – Mannen

Favorieten vrouwen BK veldrijden 2023

Ze won de vorige dertien (!) edities van het BK en is dus automatisch de te kloppen vrouw in Lokeren: Sanne Cant! In 2018 won ze ook al in Lokeren, en weet dus hoe het is om in deze Belgische stad te winnen. Haar grootste concurrent is Laura Verdonschot. De 26-jarige renster staat ondertussen al enkele jaren in de schaduw van de zes jaar oudere Cant, en zou dolgraag de driekleur om haar schouders hangen.

Verder in het pak is ook Marion Norbert-Riberolle bezig aan een solide seizoen. De in Frankrijk geboren renster reed zich dit seizoen al meerdere keren in de top vijf van internationale crossen en was de voorste Belg op het Europees kampioenschap in Namen. Ook Ellen Van Loy, Jana Dobbelaere en de vrouw in vorm Alicia Franck zijn namen om in de gaten te houden op het BK aankomende zaterdag.

Cant rijdt al bijna haar hele carrière rond als Belgisch kampioene, maar kan het heel zwaar krijgen dit jaar.
Cant rijdt al bijna haar hele carrière rond als Belgisch kampioene, maar kan het heel zwaar krijgen dit jaar.

Favorieten mannen BK veldrijden 2023

Eli Iserbyt won de vorige twee edities van de Rapencross in Lokeren en heeft dus bewezen goed overweg te kunnen met Mont Henri. Al staat Iserbyt wel al jaren bekend om zijn goede prestaties in september en oktober, waardoor maar de vraag is hoe representatief die uitslag is. Op papier lijkt hij de grootste favoriet te zijn voor de Belgische titel, maar hij heeft al sinds 29 oktober niet meer gewonnen.

Een van zijn grootste uitdagers is zijn ploeggenoot en Europees kampioen Michael Vanthourenhout. Hij heeft dit jaar al meermaals laten zien geweldig in vorm te zijn, maar is vooral in klimcrossen erg sterk. Of Lokeren zwaar genoeg is voor hem om het verschil te maken, zal moeten blijken. Zandkoning Laurens Sweeck krijgt in Lokeren een parcours waar hij aardig mee uit de voeten zal kunnen, al is het niet op zijn lijf geschreven. De zandpassage is natuurlijk perfect voor hem, maar ook de fanatieke intervallen op Mont Henri zou hij aan moeten kunnen. Hij is wel de zwaarste van het trio der favorieten en de verwachte modder is niet in zijn voordeel.

Achter deze drie heren rijdt een breed pak renners mee, van wie enkelen ook zomaar zouden kunnen verrassen. Thibau Nys gaf al aan dat het podium 'realistisch' is, al maakt hij zich zorgen om zijn rug. Jens Adams lijkt ook steeds beter in vorm te komen en zou wel eens op precies het juiste moment kunnen pieken. Niels Vandeputte en Toon Vandebosch zouden eveneens kunnen verrassen met een podiumplek. De zege lijkt echter toch naar een van de drie topfavorieten te gaan.

Iserbyt (links) en Sweeck vochten dit jaar al meer fraaie duels uit. Hier won Iserbyt de Wereldbeker in Arkansas. 
Iserbyt (links) en Sweeck vochten dit jaar al meer fraaie duels uit. Hier won Iserbyt de Wereldbeker in Arkansas. 

TV BK veldrijden 2023

Zowel de vrouwen- als de mannencross is live te zien op Sporza, zender Eén. De Belgische omroep zendt het gehele Belgische kampioenschap namelijk uit. Zaterdag is Sporza er vanaf 13.30 uur bij voor de junioren mannen en aansluitend voor de dames elite/beloften. Zondag is Sporza er eveneens vanaf 13.30 uur bij voor de belofte mannen en aansluitend voor de elite mannen.

Gabriël Melching | e-mail: g.melching@indeleiderstrui.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws