Schreiber kan Bäckstedt een kwartiertje tegenstand bieden: Britse soleert naar EK-titel beloften vrouwen Veldrijden
Veldrijden

Schreiber kan Bäckstedt een kwartiertje tegenstand bieden: Britse soleert naar EK-titel beloften vrouwen

Schreiber kan Bäckstedt een kwartiertje tegenstand bieden: Britse soleert naar EK-titel beloften vrouwen

Op het EK veldrijden voor beloften vrouwen heeft Zoe Bäckstedt de titel gepakt. De veelzijdige Britse reed twee rondjes lang samen met Marie Schreiber, waarna ze besloot aan een uiteindelijk succesvolle solo-onderneming te beginnen. Schreiber (Luxemburg) finishte uiteindelijk als tweede, Kristyna Zemanová (Tsjechië) werd op ruime achterstand derde. Leonie Bentveld leek namens Nederland lange tijd aanspraak te maken op het brons, maar moest de Tsjechische in de ultieme slotfase laten gaan en werd uiteindelijk vierde.

Zes onderdelen op één dag! Dat was op z'n zachtst gezegd de moeite. In West-Frankrijk was het zondagochtend eerst de beurt aan de junioren, waar respectievelijk Célia Gery en Aubin Sparfel - twee thuisrijders - triomfeerden bij de vrouwen en mannen. Daarna was het de beurt aan de beloften vrouwen, die om 11.00 uur uit de startblokken geschoten werden. Absolute topfavoriete was Bäckstedt, die een week eerder in Ruddervoorde aan onder meer In de Leiderstrui nog vertelde dat het wat haar betreft flink zwaar, koud én regenachtig mocht zijn in Pontchâteau. De Britse werd wat dat betreft op haar wenken bediend, aangezien het parcours er zeer verraderlijk bij lag als gevolg van de hevige neerslag.

Niet geheel tegen de verwachtingen in was het Schreiber die als een raket vertrok. Dat gold ook voor Bäckstedt, met als direct gevolg dat de twee talentvolle dames er al gauw saampjes vandoor waren gegaan. Bentveld leek eventjes haar karretje aan te kunnen haken, al kon ze op een zeker moment het hoge tempo voorin niet bijbenen. Een derde plaats leek voor de dame uit Friesland derhalve het hoogst haalbare. Daarvoor moest de eerstejaars belofte wel zien af te rekenen met bijvoorbeeld de Tsjechische Kristyna Zemanová, die in erg goeden doen leek.

Bäckstedt rijdt steeds iets verder weg van Schreiber en soleert uiteindelijk naar zege bij beloften vrouwen, Bentveld net naast podium

Bij het ingaan van de derde ronde (in totaal waren het zes omlopen) probeerde Bäckstedt weg te rijden bij haar Luxemburgse opponent, die normaliter uitkomt voor SD Worx. We zagen dus duidelijk de tijdrijder in Bäckstedt aan het werk, al liet Schreiber haar niet zomaar rijden. Bäckstedt wist alleszins haar voorsprong stukje bij beetje te vergroten. Halverwege de wedstrijd bedroeg het voorgift van de dame uit Pontyclun (Wales) circa 25 seconden. De strijd om de Europese titel leek dus beslecht, het Nederlands-Tsjechische duel om brons tussen Bentveld en Zemanová was onverminderd spannend. De twee dames waren enorm aan elkaar gewaagd en leken zo nu en dan zelfs tactisch te koersen (lees: er werd met enige regelmaat 'gepokerd').

Bäckstedt, sinds kort uitkomend voor Canyon//SRAM Racing, maakte geen grote fouten meer en soleerde glansrijk naar de Europese titel. Schreiber was een meer dan waardige runner-up, terwijl Bentveld uiteindelijk haar meerdere moest erkennen in Zemanová, die dus een bronzen plak behaalde. Bentveld werde vierde, Lauren Molengraaf knap vijfde.

Uitslag EK veldrijden 2023 - beloften vrouwen

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news