Barre weersomstandigheden verwacht op EK veldrijden, Bäckstedt in haar nopjes: 'Kou en flinke neerslag is ideaal' Veldrijden
Veldrijden

Barre weersomstandigheden verwacht op EK veldrijden, Bäckstedt in haar nopjes: 'Kou en flinke neerslag is ideaal'

Barre weersomstandigheden verwacht op EK veldrijden, Bäckstedt in haar nopjes: 'Kou en flinke neerslag is ideaal'

Dat Zoe Bäckstedt een manusje-van-alles is, is bekend. De 19-jarige Britse, dochter van boomlange ex-wielerprof Magnus Bäckstedt, kan goed uit de voeten op de weg, op de baan en ook in het veld. De Welshe start als absolute topfavoriete op het EK veldrijden voor beloften, dat wordt georganiseerd in Pôntchateau. Aldaar verwacht men aankomend weekeinde hevige regenval, al is dat niet iets waar de dame uit Pontypridd voor terugdeinst..

Een aantal wielerjournalisten, onder wie de man ter plaatse van In de Leiderstrui, vangt Bäckstedt kort maar krachtig op na afloop van de Superprestigemanche in Ruddervoorde (gewonnen door Ceylin del Carmen Alvarado). In West-Vlaanderen blikt ze alvast vooruit op het EK veldrijden in West-Frankrijk, dat op moment van interviewen nog zeven nachtjes slapen is. 'Mijn behaalde resultaten tot dusverre geven me best veel vertrouwen met het oog op het Europees kampioenschap', begint de renster van Canyon//SRAM Racing aan haar persoonlijke voorbeschouwing.

Bäckstedt heeft veel zin in EK veldrijden, dat voor haar letterlijk (en niet figuurlijk) in het water mag vallen

'Er moet best veel geklommen worden tijdens het EK. Daar kijk ik enorm naar uit. Normaal gesproken ben ik geen klimmer-klimmer (een klimmer pur sang, red.), vooral op de weg niet. In het veld gaat het alleszins aardig als er best wat hoogtemeters zijn. De cross in Namen met de bekende Citadel gaat me normaal gesproken bijvoorbeeld vrij goed af. Ik heb er in ieder geval hartstikke veel zin in', concludeert ze enthousiast.

Het EK zit er inmiddels met rasse schreden aan te komen en er is nogal wat te doen omtrent het weer. Het ziet er namelijk vreselijk uit wat betreft meteorologische omstandigheden, al zal Bäckstedt de laatste zijn die daar wakker van ligt. 'Als het twee graden Celcius is, het flink hoost, de modder tot aan je borst komt en niemand er wat dat betreft zin in heeft, ben ik op mijn best. Dat zijn voor mij echt de meest ideale omstandigheden. Zoiets prefereer ik zeker boven een zonnige of droge cross', liet ze met een brede glimlach optekenen in Ruddervoorde.

En wat is dan precies haar geheime recept? 'Het is zaak om gefocust te blijven, het parcours goed in je op te nemen en te onthouden en er dan volle bak voor te gaan. Maar je moet natuurlijk wel te allen tijde kalm blijven.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws