Sweeck heerst voor het derde jaar achtereen in Sluitingsprijs, Iserbyt valt uit bij start Veldrijden
Veldrijden

Sweeck heerst voor het derde jaar achtereen in Sluitingsprijs, Iserbyt valt uit bij start

Sweeck heerst voor het derde jaar achtereen in Sluitingsprijs, Iserbyt valt uit bij start

Laurens Sweeck won zondag de laatste cross van het seizoen: de Sluitingsprijs Oostmalle. De cross begon chaotisch met een massale valpartij. Eli Iserbyt was het voornaamste slachtoffer en moest de veldrit met kniepijn verlaten. Tijdens de cross bleek Sweeck uiteindelijk het sterkst. In de finale loste hij zijn directe concurrent Thibau Nys om de Sluitingsprijs vervolgens voor de derde keer te winnen.

Het laatste crossoptreden dit seizoen was weggelegd voor de mannen. De crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal waren de grote favoriet, zaterdag namen ze immers het volledige podium in de Waaslandcross in beslag. Waar Michael Vanthourenhout in de vorige cross de zege kreeg van Iserbyt, was het zondag mogelijk de beurt aan Sweeck. De Belg won namelijk de vorige twee edities van de Sluitingsprijs. Bovendien is Sweeck één van de beste crossers als het gaat om zandstroken. Hij vond dus een parcours op zijn maat.

Desastreuze start Iserbyt

Het parcours lag er door de nodige regen verraderlijk glad bij; wat al bleek bij de verschillende schuivers tijdens de vrouwencross. De cross begon dan ook chaotisch. Het halve veld schoof namelijk onderuit bij de eerste bocht. Het grootste slachtoffer was meteen de grote favoriet: Iserbyt. Hij was dusdanig gehavend dat hij gelijk de strijd moest staken. 'De renner voor mij schoof uit, waardoor ik ten val kwam. Mijn knie is bij die val heel hard geraakt. Hopelijk is er niks ergs aan de hand. Ik wou nog voortdoen, maar het ging echt niet meer', citeerde Sporza Iserbyt nadat hij was uitgestapt.

Vier mannen bleven in ieder geval gespaard van de valpartij: Sweeck, Tom Meeusen, Nys en Jens Adams. Zij trokken in de eerste ronde ten aanval. Sweeck maakte van zijn ambities geen geheim en nam een voorsprong van vier seconden. Nys, Adams en Meeusen sloten echter snel weer aan.

Nys neemt initiatief, Sweeck afwachtend

De vier koplopers hielden elkaar lang in evenwicht, totdat de jonge Nys in de vierde ronde een versnelling plaatste. Hij sloeg een gat van vijf seconden, maar ook hij werd weer door de andere drie tot de orde geroepen. Adams begon het daarentegen steeds moeilijker te krijgen met het hoge tempo, waarna hij uiteindelijk Nys, Sweeck en Meeusen ook moest laten gaan.

Sweeck leek van de drie overgebleven koplopers over de sterkste benen te beschikken. Het was echter de gretige Nys die het meeste initiatief nam. Meeusen kreeg het intussen ook moeilijk en zakte terug tot en bij Adams. Zodoende ontstond er een strijd tussen twee duo's. Het achtervolgende duo was echter niet voor niets gelost, en moest vooral hopen dat Sweeck en Nys het tempo zouden laten zakken.

Sweeck toont zijn klasse in het zand

Vooraan wist Sweeck dat hij zich moest ontdoen van de snelle Nys wilde hij winnen. Hij maakte daarbij gebruik van zijn kwaliteiten in het zand. Op één van de zandstroken zette Sweeck zijn jonge landgenoot onder druk, die vervolgens ook moest passen. Nys zakte daarna terug tot de groep Adams-Meeusen en moest nog flink aan de bak om het podium te halen. Aan Sweeck was niets meer te doen. Hij reed de cross foutloos uit en won voor de derde keer achtereen de Sluitingsprijs.

De tweede plek ging naar Adams, die Nys en Meeusen in de slotronde ter plekke liet. Nys won daarachter de strijd om plek drie. Het betekende de eerste podiumplek bij de elite voor de zoon van Sven Nys.

Uitslag Sluitingsprijs Oostmalle mannen 2022

1. Laurens Sweeck
2. Jens Adams + 0.05
3. Thibau Nys + 0.17

4. Tom Meeusen + 0.40
5. Daan Soete + 1.00
6. Toon Vandebosch + 1.01
7. Mees Hendrix + 1.33
8. Ward Huybs + 1.38
9. Corné van Kessel + 1.50
10. Yenti Bekaert + 2.02


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws