Thibau Nys: 'Denk dat niemand in de ploeg het mij kwalijk neemt als ik één van de Nederlanders terughaal' Veldrijden
Veldrijden

Thibau Nys: 'Denk dat niemand in de ploeg het mij kwalijk neemt als ik één van de Nederlanders terughaal'

Thibau Nys: 'Denk dat niemand in de ploeg het mij kwalijk neemt als ik één van de Nederlanders terughaal'

Baloise Trek Lions heeft zondag vier podiumklanten op het WK veldrijden, waarvan er drie het oranje dragen en er met Thibau Nys eentje in het Belgische tenue aan de start verschijnt. Voor de sympathieke jongeling maakt het allemaal niet veel uit: hij wil gewoon het beste uit zijn race halen, zo vertelde hij aan In de Leiderstrui.

De Belgische crossformatie was er bij monde van ploegleider Eric Braes meer dan duidelijk over vrijdagmiddag: er waren duidelijke afspraken over het wel en wee van de ploegmaten gedurende het WK veldrijden. 'Ik dat onze renners ervaring genoeg hebben, en daar is ook goed over gepraat binnen de ploeg, om te weten wat wel en niet kan. Wij wisten niet dat ze zo goed zouden zijn, maar hebben het wel allemaal besproken. Niet alleen voor dit WK, maar ook voor het EK. Het is alleen maar mooi als je dat voor het seizoen al kunt bespreken. Ik ben vooral blij dat ze elkaar blindelings vertrouwen, dat er chemie is', liet Braes optekenen.

Nys is er al even duidelijk over op het moment dat we hem er vrijdag naar vragen. 'Niemand van de ploeg neemt het me kwalijk als ik een van hen zal terughalen, dat weten we al op voorhand', geeft hij een tipje van de sluier mee over die gemaakte afspraken binnen het team dat ook Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis bevat. 'Aan het begin van het seizoen weet je al dat ook die kampioenschappen eraan komen. Het is dus niet lastig om tegen hen te rijden, zeker niet op dit parcours. Want het is een eerlijke ronde', voegt hij daar aan toe.

thibau nys

Nys wil vooral alles geven om het beste van zichzelf te tonen in Tábor

Goed, de Belg deed het in zijn laatste twee Wereldbekers (Benidorm en Hoogerheide) meer dan behoorlijk, wat mogen we in Tábor dan verwachten? 'Ik hoop dat ik de leerschool al gehad heb dit seizoen. Het is een ander gegeven dan vorig jaar, toen ik wereldkampioen moest worden', doelt hij op het belofen-WK van Hoogerheide. 'Dat is een wereld van verschil.’

‘Ik wil de beste versie van mezelf zijn en als ik dat zondag ben, dan is podium mogelijk', stelt hij, zonder zichzelf al te veel druk op te willen leggen. 'Als dat niet zo is, dan is dat niet zo. Ik ga er gewoon alles aan doen om zo goed mogelijk te zijn, voor rest ben ik niet met scenario’s, plaatsen, Mathieu of dergelijke bezig houden. Ik ga mijn ding doen en mij amuseren', klinkt het vastberaden uit de mond van Nys.

In West-Brabant trachtte hij Van der Poel vorige week te volgen, maar wat mogen we in de Tsjechische blubber verwachten? 'Dat kun je niet voorspellen. Voor Hoogerheide stond ik ook niet aan de start met het idee om Mathieu te volgen, maar daar rol je vanzelf in', aldus Nys. 'Als er zich zondag ook zo’n kans voordoet, dan kan het zijn dat ik er weer zo mee om ga. We gaan zien hoe ik me voel, hoe de rest zich voelt en wat het gaat zijn.'

Nys staat nog altijd maar voor zijn eerste Elite-WK, dus in hoeverre is er dan überhaupt sprake van moeten? 'Ik heb nog heel veel te bewijzen in de cross, en ook op de weg. Ik zie mezelf dit niet afvinken in mijn tweede jaar, dus ik zal hier nog wel even zitten', glimlacht de immer uitgesproken coureur.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws