Tour de Tietema-Unibet zit met en door Lander Loockx in de crossflow: ‘Dit motiveert zeker en vast’ Veldrijden
Veldrijden

Tour de Tietema-Unibet zit met en door Lander Loockx in de crossflow: ‘Dit motiveert zeker en vast’

Tour de Tietema-Unibet zit met en door Lander Loockx in de crossflow: ‘Dit motiveert zeker en vast’

Hij reed afgelopen weekend tot zijn spijt geen EK, maar Lander Loockx van Tour de Tietema-Unibet bewees in de loodzware Koppenbergcross nog maar eens dat iedereen ook richting zijn eerste Wereldbeker in Dendermonde rekening dient te houden met hem. Een kennismaking met de vriendelijke Belg!

De Koppenberg is natuurlijk een mythische beklimming, maar tegelijkertijd is het van belang dat je je daardoor niet té erg laat afschrikken. Dat besefte ook Loockx, die in de eerste ronde van de cross radicaal de kop nam. Vóór mannen als Thibau Nys, Lars van der Haar en Eli Iserbyt reed de man in het kleurrijke TDT-Unibet-tenue toch maar mooi voorop, zag ook oprichter Bas Tietema vanop zijn ploegleiderscursus in Aigle. ‘Lander is a man on a mission’, slingerde Tietema zelf de sociale wereld in via X.

Loockx probeerde 'economisch te rijden' op Koppenberg, maar dat bleek moeilijker dan gedacht

‘Ik was zelf ook een beetje verbaasd’, gaf Loockx na afloop ruiterlijk toe aan In de Leiderstrui. Ondanks het feit dat hij na de race eerst enkele minuten uit moest puffen in de Vlaamse klei, was er na wat rust nog voldoende spraakwater over. ‘Op de Koppenberg zelf stond ik een beetje in het verkeer en kon ik niet echt door, maar ik kon wat doorstomen en reed de goede lijnen.’ Zó goed, dat hij zichzelf even koploper mocht noemen. Hoe voelde dat, om even voor de creme de la creme van de cross te rijden?

Tour de Tietema-Unibet zit met en door Lander Loockx in de crossflow: ‘Dit motiveert zeker en vast’

‘Ik zat plots van voren en had zelfs even een gaatje’, haalde de 26-jarige coureur uit Leuven nuchter op. ‘Ik probeerde zo economisch mogelijk te rijden, maar dat was niet zo simpel. Ik heb mijzelf daar in mijn enthousiasme een beetje vergaloppeerd, doordat ik eens van voren kon rijden. Zeker op de Koppenberg was dat wel kicken’, stelde hij vervolgens met een glimlach van oor tot oor.

Als echte sportman was er na afloop toch nog wel wat teleurstelling. Ondanks die goede start eindigde Loockx namelijk maar nét binnen de top tien op de Bult van Melden, waar hij graag beter had willen eindigen. ‘Op de laatste keer Koppenberg zat ik met een mechanisch defect, waardoor ik nog even van de fiets moest. Daar verloor ik nog wat plekken, dat was wel heel jammer. Maar goed, op zich was het zeker geen slechte cross.’

Onontdekte parel Loockx rijdt bevrijdend rond bij Tour de Tietema-Unibet

Wie de eerste weken van het veldritseizoen de cross goed volgt, kan niet om het frisse rijden van de coureur van TDT-Unibet heen. Dat compliment ontving Loockx met een glimlach, daar hij zelf ook veel positiviteit ervaart bij zijn nieuwe ploeg.

lander loockx

‘Met het EK gravel begon ik direct goed, waarna ik in Beringen, Ardooie en Woerden goede uitslagen heb gereden’, stelt Loockx, die zich vanaf komend jaar ook meer op de weg wil gaan richten. ‘Dat was direct een goed begin bij de nieuwe ploeg, dat motiveert ook. Sinds ik voor het team rijd, krijg ik wel wat meer aandacht dan dat ik gewend was bij mijn eerdere kleinere ploeg. Dat motiveert zeker en vast’, aldus de Belg, die natuurlijk veel voorbijkomt op de kwalitatief goede en ongetwijfeld goed bekeken social media-posts van de formatie van Tietema en co.

Hebben zij met Loockx een potentiële parel in huis? Wie weet. De Belg is alvast content met de kansen die hij al gekregen heeft en nog gaat krijgen bij de volgend jaar waarschijnlijk procontinentale formatie. ‘Ik heb altijd wat meer in de achtergrond gereden en nu heb ik mijzelf toch al een paar keer kunnen laten zien, wat ook de bedoeling was. Dat is ook richting de zomer fijn, want in de winter rijd ik in de cross nu toch wel met wat minder stress rond. Het werkt bevrijdend’, concludeert de renner van Tour de Tietema-Unibet.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws