UCI maakt details WK-parcours bekend: flink veel hoogtemeters en steile muurtjes over Zwitserse grond Wielrennen
Wielrennen

UCI maakt details WK-parcours bekend: flink veel hoogtemeters en steile muurtjes over Zwitserse grond

UCI maakt details WK-parcours bekend: flink veel hoogtemeters en steile muurtjes over Zwitserse grond

De internationale wielerbond UCI en het organisatiecomité van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg hebben het programma en de parcoursen van het WK 2024 bekend gemaakt. De strijd om de regenboogtruien zal plaatsvinden van 21 tot 29 september in het Zwitserse Zürich.

Alle wegwedstrijden en tijdritten finishen op de Sechseläutenplatz, in het centrum van Zürich, aan de oevers van het gelijknamige meer. Afhankelijk van het evenement zal de start plaatsvinden vanaf een van de volgende locaties: Zürich (Sechseläutenplatz of Oerlikon openluchtwielerbaan), Gossau, Uster of Winterthur. De parcoursen waren al her en der uitgelekt, maar zijn nu in alle details door de UCI naar buiten gebracht. Ten opzichte van die gelekte informatie, zijn de wegritten bij de vrouwen en mannen beide iets ingekort.

De wegwedstrijd van de mannen gaat daarbij van start in Winterthur en bestrijkt een afstand van 273,9 km, met een hoogteverschil van 4.470 meter. Het eindigt met zeven ronden op een slotcircuit van 27 km (hoogte: 501 meter) in en rond Zürich. De belangrijkste punten op het parcours zijn de beklimmingen van Kyburg (1,2 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 12% en een maximaal stijgingspercentage van 16%), Zürichbergstrasse (1,1 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% en een maximaal stijgingspercentage van 15%) en Witikon (2,3 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7% en een maximaal stijgingspercentage van 9%).

Ook selectief parcours bij de vrouwen

De wegwedstrijd bij de vrouwen start in Uster en bestrijkt een afstand van 154,1 km met een hoogteverschil van 2.488 meter. De race eindigt met vier ronden op hetzelfde laatste circuit als de mannenkoers. Naast de parcourspunten van het reeds genoemde laatste circuit, zal de vrouwenkoers de Binz-klim (4,6 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5% en een maximaal stijgingspercentage van 9%) aanpakken.

De mixed-relay vindt plaats over twee ronden (één voor vrouwen en één voor mannen) van het reeds genoemde slotcircuit. De individuele tijdrit bij de mannen gaat van start op de wielerbaan Oerlikon. De route (46,1 km en een hoogteverschil van 413 meter) is grotendeels glooiend, maar bevat halverwege een golvend gedeelte. In Gossau gaat de individuele tijdrit voor vrouwen (29,9 km en 327 meter hoogteverschil) van start. Het parcours zal een soortgelijk profiel hebben als dat van de mannen.

Programma WK Wegwielrennen 2024

Zondag 22 september:

- Tijdrit elite mannen
- Tijdrit elite vrouwen

Maandag 23 september:

- Tijdrit junioren mannen
- Tijdrit beloften mannen

Dinsdag 24 september:

- Tijdrit junioren vrouwen

Woensdag 25 september:

- Ploegentijdrit: mixed relay

Donderdag 26 september:

- Wegwedstrijd junioren vrouwen
- Wegwedstrijd junioren mannen

Vrijdag 27 september:

- Wegwedstrijd beloften mannen

Zaterdag 28 september:

- Wegwedstrijd elite vrouwen

Zondag 29 september:

- Wegwedstrijd elite mannen

0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news