Wat gaat Van Aert medio november in Colombia zoeken? 'Af en toe moet je ook iets geks doen' Wielrennen
Wielrennen

Wat gaat Van Aert medio november in Colombia zoeken? 'Af en toe moet je ook iets geks doen'

Wat gaat Van Aert medio november in Colombia zoeken? 'Af en toe moet je ook iets geks doen'

Wout van Aert doet op 12 november voor het eerst weer mee aan een officieel fietsevenement. Dat zal echter niet in de Wereldbekercross van Dendermonde op die datum zijn, maar in de Giro del Rigo, helemaal in het verre Colombia. Hier is hij door collega-renner Rigoberto Urán aangeworven als absolute publiekstrekker.

'Welkom maat', slingerde Urán, in Colombia een soort halfgod, medio oktober de wereld in bij de aankondiging van de komst van Van Aert naar zijn evenement. De Belg van Jumbo-Visma treedt hiermee in de voetsporen van onder meer Alberto Contador, Chris Froome, Tadej Pogacar en Egan Bernal: andere kleppers die de Gran Fondo van Urán opfleurden met hun aanwezigheid.

Jumbo-Visma moedigt keuzes Van Aert aan: 'Hij vindt het mooi en moet het zeker zo houden'

Ploegleider Jan Boven, bij Jumbo-Visma verantwoordelijk voor alle offroad-disciplines, moedigt de keuze van Van Aert aan. 'Het is gewoon een Grand Fondo, op de weg dus. Af en toe moet je ook iets geks doen, om het zo te zeggen', aldus de Nederlander tegenover In de Leiderstrui. 'Dat heeft Wout al vaker gedaan en daar past dit ook weer in.'

'Gek is het misschien niet eens, want het is ook gewoon een goede training en iets wat hij heel leuk gaat vinden', corrigeert de sportief directeur van de Nederlandse formatie zijn eigen woorden. 'Wout is iemand die zo nu en dan een andere prikkel nodig heeft', legt Boven de keuze van zijn poulain uit. Zo is het van Van Aert bekend dat hij op de weg ook graag andere wedstrijden opzoekt en is hij doorgaans één van de eerste coureurs die 'nieuwe' crossen als die van bijvoorbeeld Dublin en Val di Sole omarmt. 'Dat vindt hij mooi en dat moet hij zeker ook zo houden', stelt Boven vast.

Wat gaat Van Aert medio november in Colombia zoeken? 'Af en toe moet je ook iets geks doen'

Een Gran Fondo is eigenlijk een soort veredelde toerwedstrijd. De eerste coureurs kunnen winnen, zoals bijvoorbeeld Johnny Hoogerland in augustus nog wereldkampioen Gran Fondo werd in zijn leeftijdscategorie. Voor het gros van de deelnemers, zo ook in Colombia, is het echter vooral het plezier wat voorop staat. Dat is ook bij de Giro del Rigo in Colombia het geval, waar amateurs voor hun plezier dus met Van Aert kunnen fietsen.

Nu rivaal Mathieu van der Poel inmiddels bekend heeft gemaakt dat hij eind december terugkeert in het veld, is het wachten tot de aankondigingen van Van Aert en Tom Pidcock. Het feit dat hij medio november 'even' naar Colombia trekt, wijst alvast niet op een snelle rentree. ‘Als het plan klaar is, dan delen we het', houdt ploegleider Boven het voor ons en de buitenwereld nog even spannend. Hoe lang dat crossseizoen gaat duren en of ook het WK in Tábor van begin februari daarin gaat passen, is nog niet geheel duidelijk.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws