Transfer naar gebroeders Roodhooft veranderde veel voor veelzijdige Mason: '2023 begon voor mij opnieuw' Veldrijden
Veldrijden

Transfer naar gebroeders Roodhooft veranderde veel voor veelzijdige Mason: '2023 begon voor mij opnieuw'

Transfer naar gebroeders Roodhooft veranderde veel voor veelzijdige Mason: '2023 begon voor mij opnieuw'

Cameron Mason doet het deze veldritwinter uitstekend, al zou hij graag iets constanter willen worden in zijn uitslagen. Dat vertelde hij in gesprek met In de Leiderstrui, dat hem ten tijde van de Wereldbekermanche in Hulst opving voor een interview!

Laten we even kort terugkeren naar oktober 2023. Een van de vele veldritteams onder de hoede van Philip Roodhooft en Christoph Roodhooft, Cyclocross Reds, maakt bekend dat de 23-jarige Mason de gelederen komt versterken. 'Ik vind het heel leuk om aan te sluiten bij Cyclocross Reds. Om in één van de Belgische topploegen te rijden met toprenners, -materiaal en -kennis is mijn droom geweest sinds ik als junior voor het eerst naar België reisde', stelde hij destijds al. 'Waarom precies deze ploeg? Omdat ik denk dat dit een kans is die ik niet kon laten liggen. Het is wel allemaal heel snel gegaan. Ook andere ploegen wilden me inlijven, maar de combinatie van de verschillende disciplines die ze hier hanteren, was een enorm pluspunt', verklaarde hij zich toentertijd al nader in gesprek met deze website.

Wat volgde, was een prachtige periode voor Mason. De coureur uit Linlithgow wist op het in Pontchâteau georganiseerde EK veldrijden zelfs zowaar tweede te worden. Het was een dag waarop het meant to be was voor het crosstalent. Want dat hij zilver scoorde in het weekend dat de vader van z'n moeder overleed, dat kon je niet bedenken. 'Deze is voor mijn mama en ook voor mijn grootvader, die afgelopen vrijdag helaas is overleden. Ik ben heel blij dat ik dit voor hem kan doen', vertelde hij begin november. In Hulst, goed anderhalve maand later, vindt hij nog altijd die zilveren medaille op het EK zijn mooiste prestatie van het kalenderjaar 2023. 'En dan vooral omdat ik toen ook echt heel dichtbij die trui was.'

Meer consistentie is voor Mason de sleutel

Mason is sowieso enorm tevreden met zijn resultaten van deze winter. 'Ik ben heel erg tevreden met mijn cross-seizoen. Ik leer nog altijd enorm veel bij. Mede daarom kan dit seizoen voor mij als een soort transitieseizoen gezien worden. Er is immers veel veranderd. Ik ben van Trinity-renner naar renner binnen één van de grootste veldritteams gegaan. Hopelijk kan ik mezelf blijven ontwikkelen en in de toekomst mooie uitslagen tussen de wereldtoppers neerzetten', klinkt het ambitieus. Waar moet hij dan nog het meeste aan werken? 'Ik moet er vooral nog voor zorgen dat ik iedere wedstrijd het maximale uit mijn kunnen weet te halen. Op dit moment zijn mijn resultaten nogal inconsistent. Ik heb heel goede koersen afgewisseld met heel slechte. Meer consistentie in het merendeel van de wedstrijden is voor mij dus de sleutel.'

Lees verder onder de foto!

cameron mason
Mason na zijn tweede plaats op het EK veldrijden

Hoe ver vindt Mason zelf eigenlijk dat hij verwijderd is van de absolute wereldtop? 'Het verschil met de top drie is doorgaans een minuut of twee. Ik denk wel dat het een overbrugbaar gat is en dat een tweede, derde of vierde plek er vaak in zit. Als ik ervoor kan zorgen dat ik dichter in de buurt van de absolute toppers kom en zodoende ook profijt kan halen uit hun tactieken, zou dat simpelweg geweldig zijn. Als ik dan in een bepaalde situatie juist de onopvallende in de groep kan zijn, is dat cool', aldus de man die een veganistisch voedingspatroon naleeft, iets waar recentelijk nog het nodige om te doen was.

Mason gaat vol voor WK veldrijden

Mason stapte in oktober voor zijn crossoptredens over naar Cyclocross Reds, voor zijn aanstaande wegoptredens zal hij de kleuren van het opleidingsteam van Alpecin-Deceuninck vertegenwoordigen. 'Toen ik in oktober van ploeg wisselde, voelde het aan alsof 2023 helemaal opnieuw begon voor mij. Er is een soort leven vóór en een leven tijdens en na Cyclocross Reds en Alpecin-Deceuninck. Toen ik die transfer maakte, wist ik dat het een grote stap in mijn leven en mijn carrière ging zijn. Maar als ik er nu zo over nadenk, voelt het nóg groter aan. De cross blijft mijn hoofdfocus, maar bij de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck wil ik graag de combinatie van wegwielrennen en gravel uitdiepen', vertrouwt hij ons desgevraagd toe.

Wanneer we Mason ten slotte vragen wat op korte termijn zijn hoofddoel is, hoeft de jongeman niet lang na te denken. 'Het WK veldrijden is voor mij nu het allerbelangrijkste, al zitten er ook een aantal mooie wedstrijden daarvoor. De Wereldbekerwedstrijden in Zonhoven en Hoogerheide bijvoorbeeld. In de andere regelmatigheidsklassementen heb ik al mooie dingen laten zien, in de Wereldbeker nog niet echt. Daar nog een mooi resultaat boeken is dus ook wel een doel.'

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws