Christoph Roodhooft

Christoph Roodhooft is een Belgische ploegleider die samen met zijn broer Philip momenteel leiding geeft aan Alpecin-Deceuninck. Hij is de vertrouwenspersoon van de Nederlandse wielrenner Mathieu van der Poel. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Roodhooft en houdt zijn biografie bij. 

christoph roodhooft

Roodhooft werd op 18 januari 1974 geboren in Herentals. Hij was in de zeroes zelf actief als wielrenner, voornamelijk op continentaal niveau. In 2007 reed hij bij Palmans zijn laatste jaar, om daar in 2008 direct ploegleider te worden. In 2009 startte hij zijn eigen ploeg op: BKCP-Powerplus, gebouwd rondom topveldrijder Niels Albert. Die zorgde in de eerste maanden van het team direct voor een groot succes met het winnen van de wereldtitel in het veldrijden. 

Toen Albert na enkele succesvolle jaren als veldrijder moest stoppen met fietsen, stond zijn natuurlijke opvolger in de coulissen al klaar: Mathieu van der Poel verbond zichzelf op jonge leeftijd al aan de gebroeders Roodhooft en werd in 2015 direct wereldkampioen veldrijden bij de beloften, nadat hij in 2013 ook al wereldkampioen op de weg was geworden bij de junioren. Bij die status hoorden nieuwe sponsors: BKCP en Powerplus maakten plaats voor Beobank en Corendon, terwijl Circus in 2018 ook instapte bij de ploeg. 

Roodhoofts bewandelen met Van der Poel geleidelijke weg naar de top

Van der Poel was ondertussen al Nederlands kampioen geworden en meervoudig wereldkampioen in het veld, waardoor hij steeds meer naar de weg begon te lonken. Corendon-Circus werd in 2019 een procontinentale ploeg, wat Van der Poel terugbetaalde met het winnen van Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en als klap op de vuurpijl de Amstel Gold Race. Om nog een stap voorwaarts te zetten ging de ploeg in 2020 verder onder de noemer Alpecin-Fenix, met sprinter en crosser Tim Merlier als tweede kopman. Van der Poel won dat jaar de Ronde van Vlaanderen. 

In 2021 kreeg de ploeg voor een eerste maal een uitnodiging voor de Tour de France, waarin Van der Poel direct de harten wist te stelen met het binnenharken van een ritzege en de gele trui op dag twee. De Nederlander trok na negen dagen naar huis om zich voor te bereiden op de mountainbikewedstrijd van de Olympische Spelen in Tokio, waar hij door een val uit koers verdween. Een jaar later pakte hij het roze en won hij voor een tweede maal de Ronde van Vlaanderen, terwijl nieuwe kopman Jasper Philipsen de slotrit in de Tour de France kon winnen. 

Voor 2023 maakte Alpecin-Deceuninck (met Deceunnck als nieuwe sponsor aan boord) de overstap naar de WorldTour, wat de ploeg absoluut geen windeieren legde. Van der Poel won Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en het WK, terwijl Kaden Groves en Jasper Philipsen ritzeges pakten in de Giro, Tour en Vuelta. Groves won daarnaast het groen in de Vuelta, Philipsen in de Tour. Voor 2024 heeft de ploeg met zowel weg, baan, gravel, mountainbike als het veldrijden een hele structuur uitgebouwd, die ook een beloftenploeg, damesteam (dat de Tour al reed) en meerdere crossteams  bevat.

Christoph Roodhooft Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties